LAhen vaakuna.jpg

”Lahti on vaalikaudesta toiseen viimeisen parikymmentä vuotta kovin heikosti menestynyt kunta omien asukkaittensa valitsemiseksi kansanedustajiksi. Parhaillaan istuvassa eduskunnassa lahtelaisia on vain 3. Lahti on asukasluvultaan ylivoimaisesti suurin kunta Hämeen vaalipiirissä - lähes 120000 asukasmäärällään. Väestömäärän perusteella sille kuuluisi 5 kansanedustajan paikkaa. Lahti käy kahden kansanedustajan tappiolla vaalikaudesta toiseen lakeja päättämässä, ja tärkeä Suomen valtion keskeinen hallintokoneisto lipeää jatkuvasti lahtelaisten poliitikkojen käsistä. Lahti ja sen asukkaat ovat siis eduskunnassa jatkuvasti vajaaedustettuina. Miksi?”

H%C3%A4meen%20vaalipiiri%20a.jpg

Hämeen vaalipiiriin kuuluvat Asikkalan, Forssan, Hartolan, Hattulan, Hausjärven, Heinolan, Hollolan, Humppilan, Hämeenlinnan, Iitin, Janakkalan, Jokioisten, Kärkölän, Lahden, Lopen, Orimattilan, Padasjoen, Riihimäen, Sysmän, Tammelan sekä Ypäjän kunnat;

Asukkaita Asikkala 8060, Forssa 16500, Hartola 2604, Hattula 9402, Hausjärvi 8247, Heinola 18245, Hollola 23428, Humppila 2176, Hämeenlinna 67848, Iitti 6689, Janakkala 16395, Jokioinen 5139, Kärkölä 4365, Lahti 120000, Loppi 7 815, Orimattila 16005, Padasjoki 2891, Riihimäki 28895, Sysmä 3583, Tammela 6016, Ypäjä 2343.

 

Äänestäjien luottamusnumeroilla todisteltuna

Vaalit%202019b.jpg

Kun parhaillaan istuvan eduskunnan 200 kansanedustajaa laitetaan äänestäjien antamien äänten perusteella järjestykseen, ensimmäinen lahtelaisedustajista on Ville Skinnari - viideskymmenes 8239 äänestäjällään, samalla hänellä on koko Hämeen vaalipiirin suurin äänimäärä. Rami Lehto on 200 kansanedustajasta 7229 äänimäärällään sijalla 68. - Mika Karin sijoitus on 123., äänimäärällä 5676.

Yhteenlaskien siis näitä kolmea lahtelaista ehdokasta, jotka ovat yltäneet kansanedustajiksi saakka, on vaaleissa 2019 äänestänyt 21144 äänestäjää. Se ei Hämeen vaalipiirin määrältään suurimmalta 120000 asukkaan kaupungilta ole kovin mairitteleva saavutus valtion asioiden hoitamiseksi lahtelaisvoimin.

 

Eduskunta-normal.jpg

 

Alla vielä nykyisen eduskunnan 2019-23 Hämeen vaalipiirin kansanedustajat äänimääränsä mukaisessa suuruusjärjestyksessä:

  1. SDP Ville Skinnari 8239
  2. PS Lulu Ranne 7812
  3. Kok Sanni Grahn-Laasonen 7419
  4. PS Rami Lehto 7297
  5. SDP Tarja Filatov 7213
  6. VAS Aino-Kaisa Pekonen 6872
  7. KD Päivi Räsänen 6616
  8. PS Jari Ronkainen 6038
  9. Kok Kalle Jokinen 5934
  10. SDP Johannes Koskinen 5717
  11.  SDP Mika Kari 5676
  12. Kok Timo Heinonen 5629
  13. Kesk Hilkka Kemppi 3600
  14.  Vihr  Mirka Soinikoski 2320

 

Viime katsauksessani 5.11.2022 vertailin lahtelaispolitiikan kaksikkoa sosialidemokraatteja ja kokoomusta, jotka yhteistyössä ovat pitkään hoitaneet koko kaupunkimme kunnallispolitiikan. Yhteistulos valtionpolitiikassa - kansanedustajamäärässä - on kuitenkin kovin masentava: kaksi kansanedustajaa. Perussuomalaisten Lehto on sentään nostanut lahtelaisedustuksen kolmikoksi.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2022/11/lahdesta-puuttuu-luotettavia-kansanedustajia

 

Kynä ö.png

Käyn lävitse nyt muita (kuin demareiden ja kokoomuksen) voimatekijöitä, joilla on maailman uudessa yhteiskunnallisessa tilanteessa - koronapandemia ja Venäjän häikäilemättömän barbaarinen sota - Suomen Hämeessä myös mahdollisuuksia tuoda meille lahtelaisille sekä viedä täältä Arkadianmäelle uusia avauksia valtionhallintoon, uusien lahtelaisten kansanedustajien muodossa. Useissa puolueissa ja kansalaisryhmissä Lahdessa tehdään päätöksiä ja politiikkaa, ollaan tekemässä Lahteen liittyviä päätöksiä valtuustossa ja lautakunnissa - vaikka demarit ja kokoomus niistä lopulta päättävätkin. Toisin on valtakunnanpolitiikassa päätösareenan taso lakisäädöksineen ja budjetteineen.

 

 PS

Merkittävin ja myös arvaamattomin poliittinen ryhmittymä koko maassa on perussuomalaiset. Se on nosteessa äärioikeistolaisuutensa ehdottomuudessa, jolle Venäjän hyökkäys Ukrainaan on antanut vankkaa lisäpohjaa ja jatkuvanousuista kannatusta. Onhan nyt par'aikaa istuvan eduskunnan kansanedustajista jo runsas puolet perussuomalaisista täysin uusia kansanedustajia.

Perussuomalaiset ovat Hämeessä kilvoittelemassa aidosti neljännestä kansanedustajan paikasta. Nyt kolmea perussuomalaisten paikkaa - yhtä pitää Lahden Rami Lehto, jota hollolalainen Jari Ronkainen peesaa tiiviisti. Kolmantena Hämeessä on perussuomalaisten yllätyskansanedustaja, insinööri Hämeenlinnasta, Lulu Ranne. Voi olla, että kolmikolle tulee jo kilpalaulanta keskenään, sillä Hämeenlinnan ja Lahden edustajien lisäksi paikkaa tavoittelee moni muukin kyvykäs, tuoreajatuksellinen Hämeen vaalipiiristä.

 

Kansanedustajavaalien 2023 Perussuomalaisten ehdokkaat Hämeen vaalipirissä:

Pia Kuparinen, Forssa

Rami Lehtinen, Jokioinen

Johanna Ekman, Orimattila

Ville-Veikko Elomaa, Lahti

Saija Granlund, Lahti

Jade Gustafsson, Heinola

Jari Heikkinen, Riihimäki

Mika Lartama, Hämeenlinna

Rami Lehto, Lahti

Mira Nieminen, Lahti

Lulu Ranne, Hämeenlinna

Jari Ronkainen, Hollola

Tuomas Sorsa, Lahti

Kari Suomalainen, Riihimäki

Lahden perussuomalaiset eli persut on kaupunginvaltuustokokoonpanossaan kovin eläväinen ja muuttuva: monesta eri puolueesta tai ryhmittymästä sinne loikannut joukkio. Ei syntyjäänkään yhteneväinen, mutta kovin runsasikäinenkin se nyt on.

Veikkaan jo nyt heidän sateenkaariajattelussa maskuliinista ehdokasasettelulistaansa silmäillen, että viime eduskuntavaaleissa 4820 ääntä saanut ja varalle valittu Mira Nieminen on yksi äänestäjien tuleva suosikki.

 

 

Vihr

Lahtelainen vihreys - Vihreä liike - politiikkana on alkuaan ollut aito lahtelaisluonnon ainutlaatuisuutta ja luonnonläheisyyttä edustanut poliittinen suuntaus monine ystävineen (Tuomo Romppanen, Kirsti Vaara, Onerva Vartiainen, Nea Kontio silloisina kaupunginvaltuutettuina) erityisestii 1970-2000 -vuosikymmenillä.

1235721077_F1%20-Kirsti%20Vaara.jpg

Lahden ympäristöalan asiantuntijat ovat olleet eurooppalaisessa mittapuussa omassa pätevyydessään, ideoinnissaan ja aikaansaannoksissaan korkeaa kansainvälistä, eurooppalaista tasoa, ykköskastia. Kai Henttonen ja Kari Porra sekä maisema-arkkitehtimme ja miljöö- ja luontoinsinöörimme loihtivat kaupungistamme sen harjuja ja vesiä kunnioittavan, jokaisen kaupunkilaisen käyttöön tarkoitetun hienon ja terveellisen kaupunkiympäristön, kauniin, miltei koskemattoman luontoylpeyden koettavaksemme ja nautittavaksemme.

Mitä viime aikoina on tapahtunut? Nuo viranhoitajat ja kaupungin viherarkkitehdit, luontopolkusuunnittelijat ovat häipyneet. Parhaillaan kaupunkimme lintuparatiisin - Kariniemen - luontokokonaisuutta raiskataan kolisevin, maisemallisin raiskauksin kuntoportaat sen läntiseen reunaan väkisin ja kalliisti rakentaen. Viimeisimmät Lahden luontoa vaalineet aidot, pyyteettömät luontoaktivistit ovat juuri eläköityneet ja jääneet kyllä paikallisen luonnonsuojeluyhdistyksen aktiiveiksi ja kaupungin omaksitunnoksi. Saara Vauramo - vihoviimeisin ympäristöasiantuntija - tuntui ensi vuosinaan, kaupunginvaltuutettunakin, sitten kaupungin ylimpänä ympäristöjohtajana aktiiviselta ja toimeliaalta, mutta muuttui viimein kovin bisnesvetoiseksi ympäristötyöntekijäksi menemällä pelkkää turhaa julkisuutta tavoittelevaan, täysin kaupalliseen, kallein hakuprosessein kaupungin rahat peruspalveluista syöneen Euroopan ympäristöpääkaupunki -hullutuksen, hankkeen todelliseksi vetäjäksi. Hankekin meni täysin mönkään covid-viruksen estäessä koko Euroopan kansan tutustua Suomen Lahteen - ympäristöpääkaupunkivuoden aikana valtio kielsi kaikki vierailut. Sitten - kaupan päälle - Vauramon osti työntekijäkseen vuosikaudet kaupungin rahoja bisnekseensä lähes monopolina nyhtänyt kansainväliseksi ympäristöfirmaksi itseään nimittävä Ramboll Finland OY.

Kaupunginvaltuutettuna vielä 2000-luvun alun ollut vihreän liikkeen Aleksi Mäntylä pilasi käytännössä lopullisesti koko vihreän liikkeen ryhtymällä kaupunginhallituksen palkalliseksi jaospuheenjohtajaksi ja siellä pelkkää tuhoa ja kaupungin (=meidän) omaisuuden ilmaiseksi myymistä aikaansaaden. Hänen toimillaan vihreys jäi kovin pinnalliseksi. Mitä on jäljellä? Entisiä nuoria insinöörilupauksia, joilla ei taida olla Lahtea laajempaa pikkukannatustakaan, ympäristöä ja sen tilaa ajattelevana kansalaisliikkeenä ainakaan, sillä koko Suomen Vihreä liikekin on kääntynyt kannattamaan ydinvoimaa - arvaamatonta, tutkimatonta luonnon tuhon ja tulevaisuuden kannalta kokonaan!                         

Valtuutetuistamme ei yksikään ole saman tason esimerkillinen ympäristöaktiivi kuin tämän jutun alkuesittely vihreän liikkeen Lahti-synnystä kertoo. Viime eduskuntavaaleissa he mittasivat äänestäjien vähäisen kannatuksensa ja ovat sittemmin jumittaneet itsensä huumehuoneiden kannattajiksi. Suurella, aina oikeassa olevalla äänestäjäkansalla ei  tämänlaatuiseen vihreyteen riitä ymmärrystä.

 

Kansanedustajavaalien 2023 Vihreiden ehdokkaita on nimetty vasta seitsemän Hämeen vaalipiirissä:

Teppo Halonen, Lahti

Satu Heinonen, Hämeenlinna

Kuura Helanen, Janakkala

Minerva Kastehelmi, Lahti

Maija Kranni, Forssa

Teemu Laine, Hollola

Mirka Soinikoski, Hämeenlinna

 

Ehdokkaita saa Hämeen vaalipiirissä asettaa 14. Ehdokashakemukset on jätettävä vaalipiirilautakunnille viimeistään tiistaina 21.2.2023 ennen klo 16

 

KD

Kristillisdemokraateilla on nyt istuvassa eduskunnassa Hämeen vaalipiiristä yksi edustaja eikä koskaan ole ollut omaa kansanedustajaa Lahdesta. Mutta Lahden kaupungin valtuustotyössä heillä on kyllä aitoa kristillistä näkemystä, rehellisyyttäkin. Heidän tärkein ja tuloksellisin tehtävänsä käytännössä on ollut toimia lahtelaisen politiikan vedenjakajana ja moraalina. Koko kristillisen eduskuntaryhmän Hämeen vaalipiirin varaedustajana Sonja Falk on vanhastaan hyvä, kokenut poliitikkomme, joskin jo rahaan maallistunut valtuutettu liiankin monissa äänestyspäätösvalinnoissaan valtuustossamme.

Kansanedustajavaalien 2023 Kristillisdemokraattien ehdokkaita Hämeen vaalipirissä on nimetty vasta seitsemän:

Päivi Räsänen, Riihimäki

Piia Aitto-oja, Janakkala

Juha-Pekka Forsman, Lahti

Iida Hovi, Lahti

Ville Melanen, Lahti

Susanna Peltonen, Tammela

Hannele Saari, Riihimäki

ja kaksi ehdokasta, joiden nimiä ei vielä julkaista. Piirihallitus nimeää lisää ehdokkaita loppuvuodesta. Piiri nimeää täyden ehdokaslistan eli 14 ehdokasta ja haluaa turvata kansanedustajapaikan Hämeen vaalipiirissä.

(Missähän Sonja Falk ehdokkaista luuraa?)

 

Kesk

Entäpä keskustapuolue, jolla on myös vain yksi kansanedustaja Hämeen vaalipiiristä? Sen ääniharava tuolta Forssan suunnalta (Sirkka-Liisa Anttila) oli aito suurtilallinen keskustavaikuttaja maatalousammattilainen karjankasvattaja. Sittemmin hänkin jo ennen viime vaaleja luopui. Lahdessa valtuustossa keskustaa edustaa mm. liian sivistynyt, erikoislääkäri Martti Talja. Tuskinpa hän eläkeläisenä enää yltää muuta kuin saamaan haravointiääniä - ovat Hämeen keskustalaiset päättäneet.

Kansanedustajavaalien 2023 Keskustan ehdokkaita Hämeen vaalipirissä on nimetty vasta seitsemän, alla keskustan Päijät-Hämeen ehdokkaat:

Juha Rehula, Hollola

Hilkka Kemppi, Asikkala

Santeri Ala-Röyskö, Lahti

Mika Mäentalo, Heinola

Atte Savelainen, Iitti

Kaarina Suhonen, Lahti

Etelä-Hämeen piiri ei ole nimennyt vielä yhtään ehdokasta, mutta ehdokkuuteen pyrkivät ainakin:

Petri Hakamäki (Janakkala), Helena Halinen (Janakkala), Johanna Häggman (Forssa), Jyri Kaunisto (Tammela), Kristiina Ruuskanen (Hämeenlinna) ja Touko Uotila (Hämeenlinna/Helsinki)

Keskustan ainoa mahdollisuus menestyä Hämeessä olisi räjäyttää mediaotsikoihin ehdokkaaksi joku julkkis - Mikko Alatalon tapaan. Sellaisia Hämeestä - jopa Lahdesta - löytyisi sievä nipullinen ääniä kalastelemaan.

Nyt Hämeen vaalipiirin yhden edustajan paikan riitelee itselleen toinen kahdesta vahvimmasta ehdokkaasta - Juha Rehula Hollolasta ja Hilkka Kemppi Asikkalasta. Lahtelaiselle edustajalle ei löydy tästä kepulaisten listasta sijaa.

 

Vas

Vasemmistoliitosta on istuvassa eduskunnassa myös vain yksi Hämeen vaalipiirin edustaja.

Elisa Lientola lienee lahtelaisista sittenkin tyylikkäimmin tulisieluisen vasemmistoliiton edustaja. Hän on ollut näkyvällä paikalla lahtelaisissa lautakunnissa ja lahtelaisissa lehtimedioissa usein kannanotoillaan perhe- ja lapsiasioissa.

Lientola tulee saamaan merkittävän äänimäärän, hyvässä tapauksessa jopa pääsemään ensimmäisille ehdokassijoille kansanedustajaksi valittujen jälkeen. Vanhanajan herttakuusimaisen pateettisen hyökkäävä tapa sopinee liikkeen yhteisrintamallisiin periaatteisiin, vaikkakin ne Elisa Lientolalle puettuna tuntuvat hieman epäsopivilta. Hämmentävää nimittäin on, että vasta nyt hän alkaa kirjoitella lasten edusta ja koulutuksesta ja niiden kuntoon laittamisesta, vaikka itse on molempien merkittävien kulttuurista ja kasvatuksesta päättävien lautakuntien jäsenenä, jopa varapuheenjohtajana. Miksi hän parjaa omia aikaansaamattomia kasvatusperiaatteiden ideoitaan, joita olisi voinut jo monen vuoden ajan harjoittaa.

Kansanedustajavaalien 2023 Vasemmistoliiton ehdokkaat Hämeen vaalipirissä:

Sari Auvinen, Hausjärvi

Pirkko Juurus, Hämeenlinna

Tarja Kirkkola-Helenius, Jokioinen

Elisa Lientola, Lahti

Nina Päivärinta, Lahti

Aino-Kaisa Pekonen, Riihimäki

Harri Pikkarainen, Lahti

Oskari Päätalo, Lahti

Aapo Reima, Hämeenlinna

Satu Viksten, Tammela

Vasemmistoliiton Hämeen vaalipiiri on nimennyt kiitettävän paljon nuoria ehdokkaita tuleviin kansanedustajavaaleihin 2023.

 

LIIKE NYT

Kiekkomoguli, liikemies Harry Harkimon LIIKE NYT -puolueella on tuleviin vaaleihin jäseniä valtakunnassa ennätysmäärä. Lahden valtuustossakin hänen joukkoihinsa on hypännyt väkeä muista valtuustoryhmistä, ryhmän koko on jo neljä valtuutettua. Päijät-Hämeessä vain heinolainen Ville Kuusela oli viime vaaleissakin vahvasti ehdokkaana. Vaan tuskinpa LIIKE NYT yltää ilman vaalilittoja muuhun kuin oman äänimääränsä petraamiseen Hämeessä.

LIIKE NYTin ehdokasasettelu on vielä julkaisematonta - ainakin täällä hitaassa Hämeessä.

 

 

Lopuksi kaksi lahtelaiskummajaista

Juha Tapiola oli viime vaaleissa lähellä selviytymistä kansanedustajaksi vihreiden riveissä Asikkalasta. Nyt hän on Lahden valtuustossa, vaihtanut jo välillä puolueettomastakin vielä puoluetta RKP:n (Ruotslaisen kansanpuolueen) edustajaksi. Saattaa olla, että hän kerää järkevyydellään ummikkosuomenkielisten ääniä tuostakin puolueryhmittymästä - puolue ei ole aikaisemmin Hämeen vaalipiirissä asettanut ehdokkaita.

 

Suurin mutta on PRO-lahti eli Kalle Aaltosen tosilahtelainen 'puolue'. Sen äänimäärä kunta- ja aluehallintovaaleissa oli melkoinen. Luulisi minkä puolueen tahansa olevan kiinnostunut aaltoslaisten kanssa tehtävästä vaaliliitosta täällä Hämeen vaalipiirissä. Ne saattaisivat tuoda lisä-ääniä puolueelle kuin puolueelle - kansanedustajapaikkaan en Aaltosen kohdalla vielä usko. Rehellisyys ja suorapuheisuus ei aina ole se tärkein ominaisuus Arkadianmäellä.

 

Vielä muistutus: Ehdokkaita saa Hämeen vaalipiirissä asettaa 14. Ehdokashakemukset on jätettävä vaalipiirilautakunnille viimeistään tiistaina 21.2.2023 ennen klo 16. Lisää ehdokkaita tulee, toisia voidaan jopa heittää yli laidan ennen määräpäivää. Ehdotuksia tekemään siis!

 

Hyvää vaaliaikojen aivonystyröiden työskentelyä meille jokaiselle toivotellen - palaamme ehkä vielä ennen vaaleja vaalituloksen ennustuksin asiaan.

972559.jpg

Enteellisesti Eduskuntatalon viereisen Pikkuparlamentti-rakennuksen aukiolla harvinaisuus, lahtelaisen kuvanveistäjä Jukka Lehtisen veistos Oma maa mansikka odottaa lisää ja useampia lahtelaisia kansanedustajia - nyt heitä tämän teoksen päivittäisiä ohikulkijoita on vain kolme. Montako ensivuoden 2023 eduskuntavaalien jälkeen?