Ensi vuosi 2023 on eduskuntavaalivuosi - äänestyspäivä on sunnuntai, 2. päivä huhtikuuta 2023 klo 9-20.

Suomi on jaettu vaalipiireihin, joita on 13. 

     

  Vaalipiirit%20Eduskuntavaaleissa%202023.

                                    

Vaalipiirit

01 Helsingin
02 Uudenmaan
03 Varsinais-Suomen
04 Satakunnan
05 Ahvenanmaan maakunnan
06 Hämeen
07 Pirkanmaan
08 Kaakkois-Suomen
09 Savo-Karjalan
10 Vaasan
11 Keski-Suomen
12 Oulun
13 Lapin

Hämeen vaalipiirin kunnat ja asukkaat:

Asikkala 8060, Forssa 16500, Hartola 2604, Hattula 9402, Hausjärvi 8247, Heinola 18245, Hollola 23428, Humppila 2176, Hämeenlinna 67848, Iitti 6689, Janakkala 16395, Jokioinen 5139, Kärkölä 4365, Lahti 119917, Loppi 7 815, Orimattila 16005, Padasjoki 2891, Riihimäki 28895, Sysmä 3583, Tammela 6016, Ypäjä 2343

 

Hämeen vaalipiirissä on miehiä  176939,  naisia 183920,  yhteensä  360859  ja heistä valittuja kansanedustajia 14.

Vuosiksi 2019-23 äänestimme eduskuntavaaleissa kansanedustajiksi seuraavat Hämeen vaalipiirin ehdokkaat (nimet aakkosjärjestyksessä):

Uusin%20tilasto%20vanhoista%20H%C3%A4mee

 

Tässä ajankohtaisjutussa pohdin, minkälaiset tulokset eduskuntavaaleissa saataisi, jos niissä valittaisi kansanedustajat väestömäärän mukaan. Se tarkoittaisi Hämeen vaalipiirissä 25446 asukkaan rajaa, joka oikeuttaisi yhteen kansanedustajan paikkaan. Viime vaaleissa siis valittiin kansanedustajia viidestä Hämeen vaalipiirin kunnasta, joihin ei edustajanpaikka olisi väestömäärän perusteella edes kuulunut. Olen merkinnyt ne kunnat taulukkoihin keltaisella.

 

Oman kunnan ehdokkaat kehnosti ehdolle valittuja

Lahti on vaalikaudesta toiseen viimeisen parikymmentä vuotta kovin heikosti menestynyt kunta omien asukkaittensa valitsemiseksi kansan edustajiksi. Parhaillaan istuvassa eduskunnassa Lahdesta on lahtelaisia vain 3. Lahti on asukasluvultaan ylivoimaisesti suurin kunta Hämeen vaalipiirissä - lähes 120000 asukasmäärällään. Väestömäärän perusteella sille kuuluisi 5 kansanedustajan paikkaa. Lahti käy kahden kansanedustajan tappiolla vaalikaudesta toiseen lakeja päättämässä ja tärkeä Suomen valtion keskeinen hallintokoneisto lipeää jatkuvasti lahtelaisten poliitikkojen käsistä. Lahti on siis eduskunnassa asukkailtaan jatkuvasti vajaaedustettuna. Miksi?

 

Yritän tarkastella tässä artikkelissa pelkästään perinteistä Lahden kahden puolueen - sosialidemokraattien ja kokoomuksen - politiikan kehnon yhteistyön merkitystä valtiollisen menestyksemme surkeuteen. 

-Täällä Lahdessamme ei tunnu riittävän luotettavia, lahtelaisessa poliittisessa työssään luottamusta herättäviä ehdokkaita. Varsinkin lahtelainen kokoomus on täysin allikossa. Sillä ei ole Lahdesta yhtään kansanedustajaa. Nytkin sinne on jälleen ehdolla henkilöitä, jotka suoranaisen vilpillisesti rynnivät Lahden surkuteltavan Euroopan ympäristöpääkaupungin keinohunajaisessa statuksessa, siellä kaupunginjohtajan rahahöyhenissä pyöritettävänä omien huippupalkkioiden kerääjänä kenestäkään muusta kuin itsestään välittämättä, minä itse tietouden hallitessa koko muunkin kokoomuksen lahtelaisedustuksen kovin ylimielistä, sanelevaa päätöskulttuuria.

Tänne kiiruhtaa taas muutama päivä ennen äänestysajankohtaa liuta forssalaisia nuoria naisia Lanun aukion ja kaupungin keskustan täyttäen muodikkain seurusteluasuin pukeutuneina, kukkasia lahtelaisille auliisti hymyillen jaellen. Ja näin kokoomuksen naisedustaja valikoituu taas paikkakunnalle, tässä tapauksessa kaupunkiin, joka asukasmääränsä perusteella ei ansaitsisi yhtään kansanedustajaa.

 

Eduskuntavaalien 2023 Hämeen vaalipiirin Kokoomuksen ehdokkaat:

Kokoomuksen%20uudet%20vaalipiiriehdokkaa

PS Neljästoista ehdokas valitaan myöhemmin.

Kokoomuksen miesedustajallekaan ei Lahdesta löydy vastuullista kansan edustaja -persoonaa. Nyt olisi ollut sellaisen paikalle tilaus Lahden kaupungin kokoomuslaisista, kun Orimattilan Kalle Jokinen jättää koko valtakunnanpolitiikan. Tilalle on tulossa vain yksi vapaamuurari, pienviljelijä pikkukunta Asikkalasta - ei siis Lahdesta, vaan kunnasta, jolle asukasmääränsä perusteella ei kuulu edes edustajapaikkaa. Häpeällistä suuruudenhullun kaupunkimme aidolle, rehelliselle, luotettavalle, nuorekkaalle, elävälle statukselle. Näinkö vaikeaa on yleensä nuoria, luotettavia, aatteellisia persoonia ehdokkaiksi löytää.

 

Eduskuntavaalien 2023 Hämeen vaalipiirin sosialidemokraattiset ehdokkaat:

Demokraatit%202023%20vaaleissa.jpg

PS Neljästoista ehdokas valitaan myöhemmin

 

- Eivät lahtelaiset enää luota muihinkaan naisvaltuutettuihinsa. Demareissakin heitä on enää vain leipiintyneitä, pelkästään puolue-elimissä kasvatettuja, joilta puuttuu inhimillinen henkilökarisma, tuttuus, teot ja yhteys tavalliseen äänestäjään. Nuoria on ehdolla, mutta heitä ei aidosti kannusteta, vaan pelätään heidän vievän koko edustajapotin. Kohta päättyvän eduskunnan jäsenissä ei ole yhtäkään lahtelaista naiskansanedustajaa. Myös nuori elämänvoima on kateissa. Miksi? Demareiden kunnallispolitiikka on liian vanhoissa puoluekoneistokankeuden kantimissa homehtunut paikalleen, äänestykset niissä kovin vähäisin aktiivijäsenin tuottavat entistä jäykempää, palkatun koneiston kangistunutta sosialidemokratiaa ja ehdokasjoukkoa.

Ainakin noista virheellisistä, meille äänestäjille arjesta vieraista ajatuksista lähtöisin on se, että lahtelaiset äänestävät näissä eduskuntavaaleissa pääpuolueiden ehdokkaista ketä tahansa muuta, mutta eivät lahtelaista.

Soppaa ja kahvia jakelevat täällä myös Hämeenlinnan ja Riihimäen puolueväki useaan kertaan ennen vaalipäivää.

 

Hämeenlinna onkin, vaikka sen väestömäärä edellyttäisi vajaata kolmea kansanedustajaa, ahminut viime vaaleissakin peräti neljä kansanedustajaa. Se kertoo ainakin kaupunkilaisten luottamuksesta oman kuntansa edustajiin ja heidän aikaansaannoksiinsa, sillä joukossa on sekä vanhoja konkareita että ensikertalaisia. Taitaapa se kertoa myös, että noihin vanhoihin hämeenlinnalaisikoneihin ja uusien esiinmarssiin on saatu jo ennen vaaleja näkyvyyttä Hämeenlinnaa kauempaakin - ja heihin luottavat jopa lahtelaiset äänestäjät enemmän kuin omiinsa.

 

Riihimäki olisi väestömääränsä vuoksi oikeutettu vain yhteen kansanedustajaan. Sieltä Arkadianmäellä istuu kaksi kansanedustajaa (tosin muita kuin Lahden valtapuolueiden poliitikkoja).

 

Kaikkiaan suurista asutuskeskuksista Lahti on siis valtionhallinnossa surkeasti edustajamäärältään tappiollinen. Se ei johdu lahtelaisista, vaan kaupunkimme poliittiseen barrikadiin eristäytyneen hallinnon jäykkäniskaisuudesta. Politiikka Lahdessa ei kanna valtakunnan tasolle, pääse sinne uuteen, idearikkaaseen lentoonsa ainakaan kaupunkimme pääpuolueiden tulevien 2023-2027 eduskuntavaalien Hämeen vaalipiirin ehdokasasettelun perusteella. Onko kansanedustaja enää kansan edustaja?

 

Kyn%C3%A4%20%C3%B6.jpg

  • Eduskuntavaalien aikatauluja:
  •  
  • vaalirahoituslain ja puoluelain mukainen kampanja-aika alkoi 2.10.2022
  • vaalipiirien kansanedustajapaikkamäärät vahvistettiin 31.10.2022 
  • äänioikeusrekisterin tietojen poimintapäivä (missä kunnassa kukin on äänioikeutettu) päättyy perjantaina 10.2.2023
  • ehdokashakemukset on jätettävä vaalipiirilautakunnille viimeistään tiistaina 21.2.2023 ennen klo 16
  • ehdokasasettelun vahvistaminen vaalipiirilautakunnissa torstaina 2.3.2023
  • äänioikeusrekisteri lainvoimainen tiistaina 21.3.2023
  • ennakkoäänestys kotimaassa keskiviikosta tiistaihin 22. – 28.3.2023
  • vaalipäivän äänestys sunnuntaina 2.4.2023 klo 9 – 20
  • tulosten vahvistaminen keskiviikkona 5.4.2023.

 

PS  Tarkastelen ja arvioin myöhemmin Lahen uutisia -artikkeleissa muiden lahtelaisvaltuustoryhmien merkitystä tulevissa eduskuntavaaleissa 2023.

TV