perjantai, 6. tammikuu 2023

Taiteilijakolmikko kierrätyksen ja salatieteen yllätyksellisyydessä

Ortodoksinen%20kirkko%204.jpg

Galleria Uusi Kipinä  (GuK) aivan Lahden keskustassa, Kymintien alussa, on harvinainen lahtelaistapaus: kymmeniä vuosia se on jaksanut pitää ovensa avoinna useimmiten meille entuudestaan tuntemattomia taiteilijoita ja heidän töitään esitellen kolmen viikon pituisissa, aina tuoreissa näyttelyissä. Joskus niihin mahtuu myös kypsien, tuttujenkin taiteilijoiden teoksia ja parhaassa tapauksessa heidän ilmaisunsa uusiutuneita muotoja nähtäväksemme. Yllätyksellisyys näyttelyiden tasoissa ja töissä on aina odotettavaa kulttuurista jännittävyyttä, kun kaikki Gallerian näyttelyhuoneet teoksineen on meillä katsottavina, maanantaita lukuunottamatta joka päivä ympäri vuoden, maksutta.

 

Tällä kertaa odotettu kummallisuus alkaakin jo näyttelyn vallanneen taiteilijaryhmän nimestä Ordotoksinen kirkko

Ortodoksinen%20kirkko3.jpg

Veistokset sulavat, muotokuvat turmeltuvat. Vallan symbolit luhistuvat.

Kipinän näyttelyn pariin kertaan kierrettyäni totean, ettei näyttely millään tavalla liity uskontoon – Ordotoksinen kirkko taitelijaryhmän nimenä jää siis ensimmäiseksi näyttelyn yllätykseksi, täysin arvoitukselliseksi ja selittämättömäksi, mielikuvituksen keksimäksi. Ehkäpä juuri siksi kolmikko kuvailee itsensä anonyymien kuvataiteilijoiden muodostamaksi kollektiiviksi, jonka kiinnostuksen, tarkastelun ja purkamisen kohteita ovat vallan symbolit, rakennelmat ja mekanismit.

 

NOORA ISOESKELI kuvaa valokuvissaan elämää, joka vaatii elämistä eikä pysähdy kuvattavaksi. Valokuva on hänelle tallennusväline, jossa hetket ovat yhtä aikaa menetettyjä ja säilöttyjä. Kuvan hetki kertautuu katsomisen kautta muodostaen aivan oman aikansa. Ajan kuluminen ja elämän eteenpäin pyrkivä liike on hallitsemattomissa ja hän haluaa nostaa esille kunnioituksen sitä hetkeä kohtaan, jota kulloinkin elämme.

 

Ortodoksinen%20kirkko%202.jpg

ELISA SAKKO käyttää teostensa materiaalina mm. erilaisia puun kappaleita, terästä, kankaita, nauloja, lankaa, mustetta ja siimaa. Tutkimalla kappaleiden suhteita, kitkaa ja jännitteitä hän hahmottaa tilanteita sekä korjaamisen jälkeisiä tunteita ja lopputuloksia, mahdollisia välivaiheita. Kappaleet hakevat toisistaan läheisyyttä ja välilleen ilmaa muodostaen kokonaisuuksia.

SIRKKA TAPIO on tekniikan, materiaalitietouden ja käsityön perusasioiden äärellä. Taiteilijana hän, tutkii ja käyttää lukuisia erilaisia materiaaleja ja työvälineitä. Yleensä niiden avulla muotoutuu maalaus tai piirustus. Hän haluaa myös esittää toisenlaisen esteettisen näkökulman: ylijäämän tai kertaalleen hyljätyn hän on nähnyt toisin kuin ennen, kauniisti. Materiaaleista tiivistyy visuaalisia runoja,

 

Käsityksenäni kollektiivi katselee maailmaa rikkaan mielikuvittelukykynsä kautta ja jännittävän tuloksellisen salatieteen läpi sekä käyttää kekseliäästi työskentelyssään pääasiassa itse löydettyä ja kierrätettyä materiaalia. Jokainen ryhmän  taiteilijajäsen taitaa omalähtöisen ajattelun ja taidokkaan ilmaisukyvyn näyttelyn onnistumisen takeeksi.

 

 

ortodoksinen%20kirkko%205.jpg

 

4.-22.1.2023 Ordotoksinen kirkko/ Noora Isoeskeli/ Elisa Sakko/ Sirkka Tapio

Galleria Uusi Kipinä

| ti-pe 12-18 | la-su 12-16 | ma suljettu | Vapaa pääsy

[email protected]

Avoinna myös loppiaisena

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...