Kuningas%20Lear.jpg

Lear

William Shakespearen tragediaklassikko Kuningas Lear saa uuden suomennoksen ja visuaalisen teatteri-ilmaisun toteutuksen, joka tuo teatterin eri taiteenlajit näyttämölle korostetun näyttävänä kokonaisuutena. Lear kertoo vanhuuden hauraudesta, sisaruskateudesta ja hyväksytyksi tulemisen tarpeesta, pyyteettömästä heikkojen auttamisesta ja häikäilemättömästä omaneduntavoittelusta.

Rooleissa esiintyvät Kansallisteatterin ensemblen näyttelijät

Katariina Kaitue, Maria Kuusiluoma, Petri Liski, Esa-Matti Long, Petri Manninen, Ilja Peltonen, Annika Poijärvi, Sari Puumalainen

Ohjaus, suomennos ja sovitus Tiina Puumalainen, Visualisointi Teppo Järvinen,  Koreografia Jukka Haapalainen ja Sirpa Suutari-Jääskö,  Musiikki Hannu Rantanen,  Valosuunnittelu Kare Markkola, Äänisuunnittelu Jani Peltola, Naamioinnin suunnittelu Petra Kuntsi

 

Ensi-ilta on Vallilan Kansallisteatterissa torstaina 2.3.2023​ kello 19.00.

Palaamme esityksen arviointiin.

 

Tarina%20Seilin%20saarelta%20kuva.jpg

Olen yhä täällä
– Salaisuuksia Seilin saarelta


Olen yhä täällä vie katsojansa kuvitteelliselle matkalle Turun saariston Seilin saarelle, joka tunnetaan erityisesti historiastaan suljettuna naisten mielisairaalana.
Esitys on  fiktiivinen monodraamahenkinen kuvaus 25-vuotiaan näyttelijätär Sylvin vaiheista Seilissä. Näytelmän käsikirjoittaja-näyttelijä Suvi Blick kertoo, että tekstissä on mukana paljon historiakuvausta, mutta paljon myös Blickin omia ajatuksia mielenterveydestä yhteiskuntaan ja näyttelijän ammattiin liittyen.  Lähtökohtia esityksen visuaalisuudelle ovat liike, kinetiikka sekä 1920-luvun modernismi. Esityksen toinen näyttelijä, lavastaja ja suunnittelija on näyttelijä Ola Blick.


Vuosina 1889–1962 Seiliin joutui parisataa naista, joista suurin osa vietti siellä loppuikänsä eristyksessä muusta maailmasta. Seili oli monille naisille vapauden päätepiste, mutta myös koti ja turvapaikka maailmassa, jossa ei vielä ollut tarpeeksi tietoa ihmismielen toiminnasta. Etenkään naiskehojen kohdalla.

Kantaesitys on keskiviikkona 8.3.2023 klo 19 Teatteri Vanha Jukossa Lahdessa.

Palaamme ennen ensi-iltaa esityksen lehdistötilaisuuden antiin.