MIelet%C3%B6n%20kuva%203.jpg

Tutut Red Nose Companyn klovnit  Mike & Zin, Babylon & Ré ovat saaneet viisaan valloittavan Secret &Tiktak -klovniparin seuraansa.

Kahden klovnin mukana elämänkarusellissa ei voisi sydämellisempää, tajuttavampaa, hauskempaa ja rakastettavampaa enää olla kuin Red Nose Companyn Mieletön-esityksessä, jossa saamme mielemme valoksi kokeilla elämän turtumisemme ja kyllästymisemme hävittämistä ja yrittää elämäntapamme vaihtamista täysin uudeksi.

Teatteriesityksen punaisen väliverhon reunasta, poimuista, korkealta ylälaidasta tai suoraan tyylikkään näyttämön keskelle ilmestyvän kahden klovnin hahmo lunastaa seurattavuutensa ja ensimmäisen hymyn meistä muutamassa sekunnissa kasvoillemme, pian myös jatkuvat, hyväksyvät, mukana elävät naurunhyrähdyksemme viisaan vilpittömillä klovnikatseillaan - ja terävillä ajatuksillaan.

Ovathan mahdollisuuden päästä eroon arjen turtumuksesta unohtaneet täydellisesti ne meistä, jotka pohtivat, murehtivat, purnaavat, väsyvät, itkevät, pilkkanauravat elämänmenon jatkuvaa kilvoittelua ja kiirettä, suoriutumista ja ne, jotka odottavat monien viisaiden, filosofien, oppien, kokeilijoiden, onnistujien ja erehtyneiden tapaan kokeilla kaikkia mahdollisia keinoja tulla valaistuksi - kokea ainakin katharsis eli siirtyä tästä maailman yltäkylläisestä loputtomasta sodasta ja sekamelskaisuudesta tyyneyteen, ajatteluun, tyytyväisyyteen itsestään ja koko maailmasta.

Red Nose Companyn lähes säännönmukainen teatteriesitys on perinteisesti omaan klovniteatteriinsa jostakin klassikkoteoksesta tehty sovitus ja tarkoitettu kaikenikäisille, erityisesti lapset ja nuoret houkutellakseen klassikkoteoksia ahmimaan.**Ohjelmarepertuaaria on myös lavennettu, aikuistenmaailman sekasortoisen menon analyysiin saakka.***

** Aleksis Kivi, Juoksuhaudantie, Don Quijote, Punainen viiva, Frankenstein, Keisarin uudet vaatteet   *** Révolution, Babylon

 

MIelet%C3%B6n%20kuva%202.jpg

Tiktak & Secret

Red Nose Companyn klovninäyttelemisen voimat on nyt äärimmäisen uudistuneet, niissä on lämmintä kokemusperäistä sielukkuutta, valtavaa tavallisen ihmisen arjen kokemusta, koettua väsymystäkin ja siksi juuri aivan poskettoman sielukasta, riemukasta, mietittyä, ymmärrettävää ajattelufilosofiaa, luutuneiden jäsenten venytystä, kypsän lämmintä loppumattoman sydämellistä, terävää ja puhdasta elämänhuumoria.

Mielettömän tekijäryhmä tekee käsikirjoituksessaan harppauksen 1930-luvun maailmansotien välisen maailmantilan suuren ajattelijan Herman Hessen aivojen sopukoihin ja hurjastelee hänen teoksensa Siddharthasta yhden persoonan elämäntavan, synneistä mitä synnillisimmin kokeiluin, paastoin, kieltäymyksin sekä lähiystävin että täysin erakoituen, jopa täydellisin romahduksin, elää elämä ja löytää viimein pääsy elämän kyllästymisestämme ja pinnallisuudestamme - valaistuminen tai katharsis-tila!

Tiktak-kotiäiti (Nora Raikamo) ronskin rehevällä hahmollaan maailmaa ja elämää paljon kokenut, sitä yhä lämmöllä ja sydämellään syleilevä lapsirakas, omilla kyvyillään kaiken yrittävä ja Secret (Amira Khalifa) notkealla kehollaan, oppineella viisaudellaan, maailmasta lähes kaiken tietävällä meditoivalla terapeuttitaidollaan kokeilevat yhdessä, rohkeasti, mielettömän hauskasti ja uhrautuvasti, miten Hessen ajattelun mukainen ihmisen täydellinen valaistuminen tapahtuu. Vau!

Klovniduomme Tiktakilla on valtava into ja alttius kokeilla kaikkea elämässä ja Secretillä kuin ammattiterapeutilla meditoida teoriaa ja luonnetta, opastaa ja näyttää malliksi klovniystävänsä löytämään kanssaan Hessen ajatuksena ihmisen valaistumisen. Sinnikkäällä harjoittelulla ja yrittämiselläkään ei juuri tunnu tapahtuvan suurta edistymistä. Tusinan pieniä, eläviä kohtauksia, sitkeitä yrityksiä he tekevät kirjan ohjeen mukaan, jokin pieni detalji sentään osuu kohdalleen jommallekummalle. Valaistumista ei kuitenkaan tapahdu, kenties jonkinlainen aivoissa oleva ajatusten jono löytyy kuitenkin. Sinne samaan aivojonoon voisi jatkossa tämä klovnikaksikko mennä jatkoa kokeilemaan katharsisin kokemista - niin sympaattisilta ja viisaan hauskoilta heidän toimensa meistä tuntuivat.

Molemmat klovnit laulavat varmaan maailman kaikista klovneista kauneimmin erikseen ja ihan stemmoissa yhteen todella ihanasti ja musikaalisesti, Jussu Pöyhösen tekemää kosketinsoittimin ja kitaralla varioivaa kaunista sävelkieltä, jopa peräti lähestyvää katharsista oman mantransa kieltä laulunsa sanoissa käyttäen:

                  Rednose%20Mielet%C3%B6n%20kuva%204.jpg

Hyvälle mielelle jättää Red Nose Companyn tavaramerkki - aina tuore ja interaktiivinen keskusteluyhteys yleisönsä kanssa - sen Tiktak & Secret loihtii koruttoman luontevasti, lämpimän vaivattomasti ja ikimuistoisesti.

Esitys tuntuu vilpittömästi kaikkien meidän ymmärtämältä ajattelulta elämästä, kotoisesta sellaisesta, itsefilosofointiin se meidät kaappaa helposti viisaalla huumorillaan ja rinnastaa meidät esitykseen mukaan.

Koko ilta suu hymyssä tai spontaanein naurunpyrskähdyksin esitystä nauttien - arjen rutiinin poikkeuksellisena kokemuksena esitys terapoi taatusti meidän jokaisen, nuoren ja vanhankin mielen mansikkaiseksi.

 

Red Nose Company 

MIELETÖN

Näyttämöllä: näyttelijät Nora Raikamo ja Amira Khalifa sekä muusikko Jussu Pöyhönen
Ohjaus: Niina Sillanpää
Käsikirjoitus: Työryhmä
Valosuunnittelu: Juha Tuisku
Musiikki: Jussu Pöyhönen
Puvustus: Noora Salmi

Esityskuvat: Ekku Raikamo
Tuotanto: Red Nose Company / Inka Virtanen, Maija Kühn ja Elina Terho

Arvio kirjoitettu esityksen ensi-illasta Kanneltalossa 1.2.2023 klo 18.00

www.rednose.fi

[email protected]