NYT%20teatteri3%202023.jpg

Näyttelijät ja heidän roolinsa:

Taru Still - Ulriikka, tuore äiti tunteiden ristiaallokossa, Pyry Smolander - Niko, kotona viihtyvä tosi tv -fani, Sini Koivuniemi - Saara, yhtätoista kieltä puhuva uraohjus

 

Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämön tuoreinta vierailujen teatteriantia saimme tiistaina 7.2.23 ihastella lehdistötilaisuudessa parin kohtauksen verran. Hieman jo koronauinahdellut, ehkä jäseniensä rajallisuudessakin kovin tuttu NYT-teatteri syntyy kuin uudestaan: viisi näyttelijää, ohjaaja ja kolmejäseninen huippuorkesteritrio uusin sävellyksin, teknomusiikki+melodiamusiikkivoimin ja aika uusin kasvoin koko 8-henkinen teatteriseurue tuottaa näytelmän Kerrosten välissä.

Heti alkuunsa ainakin tuntui, että nyt oikeaan aikaan, oikeaan markkinarakoon esityksensä tähdäten. Aiheena on kolmekymppisen suomalaisen elämä, sen tila, voima, hehku, mielekkyys ja huima vauhti. Sukupolvi, jota en muista vielä koskaan kartoitetun teatterissa. Murrosiän kapinaa, vanhuuden riesoja, perheiden ongelmia ja sukujuuria ovat näytelmät, klassikotkin täynnä. Mutta entä tuo valtavan voimalatauksellinen ikäpolvi - kolmekymppiset - sitä ei vielä ole teatterikeinoin kartoitettu tai läpivalaistu.

Nyt%202023-1.jpg

Opiksi ja riemuksi meille kaikille, jotka kohta tai aikoja sitten tuon kolmekymppisvaiheen olemme kokeneet tai tulemme elämään on, että tämä uusi musikaali taitaa olla tosi virkistävä ajanpeili. Ainakin NYT-teatterin viiden näyttelijän Anni Kajos, Sini Koivuniemi, Väinö Riihimäki, Pyry Smolander, Taru Still lataus nähdyissä esityksen kohtausnäytteissä oli lupaavaa, räjähtävää, tilittävää, tuntevaa ilmaisua ja voimakkaan omalaatuista huumoria sekä uudenlaista näyttämöllistä liikekieltä herättämään kiinnostusta Nyt-teatteriin uudelleen.

Ohjaaja Kaisa Leppäsen laajat ajatukselliset kaaret musikaalin synnystä ja aiheesta sekä bändin Ville Myllykoski (kapellimestari & kosketinsoittimet), Maria Lamminen (basso) & Aleksi Ylimäki (rummut) taidokas intro olivat sitä ennenkokematonta musiikkiteatteria, josta ainakin uutuutena ihastuu – rakastuuko tämän musikaalin uniikkiin antiin, selviää vasta kun ensi-illan valmis kokonaisuus 15.2.2023 ja sen taiteellinen taso on koettavanamme.

 

Kerrosten välissä -esityksen ohjaajan Kaisa Leppäsen ajatuksia:

”Olen kiitollinen, että olen päässyt luomaan ensimmäistä isompaa ohjaustyötäni ja koreografiaa Musiikkiteatteri NYTin monilahjakkaiden tekijöiden ja luottosuunnittelijoideni kanssa. Minua kiinnostaa soiva ja alati liikkeessä oleva näyttämö, joka tekee henkilöiden haasteet näkyviksi ja samaistuttaviksi absurdissakin mittakaavassa. Näytelmän henkilöt kamppailevat heille luotuja odotuksia vastaan eivätkä tahdo kohdata itseään. Toivon, että teos antaa katsojilleen mahdollisuuden tarkastella roolihenkilöiden kautta armollisesti myös itseensä kohdistuvia odotuksia ja toiveita.”

 

NYT-teatteri esittää Lahdessa näytelmäänsä Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä neljä kertaa. Lahden esitysten jälkeen se asettuu kiertämään Suomea koko 8-henkisellä seurueellaan ja skenografisilla laitteillaan, orkesteri-instrumenteillaan. Ennen koronapandemiaa NYTin kiertue osoittautui niin laajaksi ja halutuksi, että esitysvuoden kokonaisuus toteutui eri ohjelmin Lahdessa, Turussa, Porissa, Helsingissä, Kouvolassa, Varkaudessa, Mikkelissä, Tampereella, Keravalla, Lappeenrannassa, Joensuussa ja Tampereen teatterikesässä - kauan odotettu kiertävä suomalainen musiikkiteatteri on löytänyt tekijänsä ja asemansa 2023 Suomen teatterikartalla.

 

KERR0STEN VÄLISSÄ

KÄSIKIRJOITUS JA SÄVELLYKSET Työryhmä

OHJAUS & KOREOGRAFIA Kaisa Leppänen

ROOLEISSA  Anni Kajos, Sini Koivuniemi, Väinö Riihimäki, Pyry Smolander & Taru Still

BÄNDI Ville Myllykoski (kapellimestari & kosketinsoittimet), Maria Lamminen (basso) & Aleksi Ylimäki (rummut)

ÄÄNISUUNNITTELU Tony Sikström  LAVASTUS & PUVUSTUS Riku Suvitie, Anni Kajos

OHJAAJAN ASSISTENTTI Tiina Romppainen

TUOTANTO Musiikkiteatteri NYT (Panu Kangas)

 

Kesto 1 tunti 30 minuuttia (ei väliaikaa)

 

LISÄTIEDOT:

Panu Kangas 0400861961

[email protected]