Piippu%20satamassa.jpg
   
Lahden rakennus- ja ympäristölupalautakunta käsittelee tiistaina 7.2. 2023 satamassa sijaitsevan entisen lasitehtaan piipun mahdollista purkamista. Osoitetaan yhdessä ennen kokousta kaupungin päättäjille, että lahtelainen kulttuurihistoria on meille asukkaille tärkeää. Täältä on purettu jo tarpeeksi vanhaa!
Paikallisia arvoja ja lahtelaista identiteettiä ei voi määrittää ylikansallinen konsulttiyritys, joka nyt tekee työtä piipun purkamisen puolesta. Lasitehtaan vanha piippu on merkittävä osa meidän kaikkien yhteistä kulttuuriperintöä. Kestävä kaupunkisuunnittelu vaalii tätä yhteisvarallisuutta. Juuri yksittäisistä piipuista, puista, rakennuksista, ihmisistä ja tarinoista syntyy se monimuotoinen kokonaisuus, joka lähes täydellinen Lahti on.
AIKA: Tiistaina 7.2. klo 15.00-16.00
PAIKKA: Askonkatu 2, BW-tower / Matkahuollon edusta
Tervetuloa!
***
Kaupungin uutinen aiheeseen liittyen:
"Entisen lasitehtaan piippu on ollut poissa käytöstä useiden vuosien ajan, mutta sitä on 2000-luvulla korjattu säännöllisesti ja sille on tehty kuntokartoitus. Piipussa ei ole havaittu vaurioita, jotka voisivat aiheuttaa piipun sortumisen tai kaatumisen. Piippu on verkotettu ja se on suojattu metallirakenteilla, jotta siitä ei aiheudu vaaraa ohikulkijoille.
Rakennus- ja ympäristölupalautakunta päättää tiistaina oikaisuvaatimuksesta. Oikaisuvaatimus liittyy rakennusvalvonnan tekemään poikkeamispäätökseen piipun purkamisesta sen kuntoon perustuen. Museoviranomainen ja ELY-keskus eivät ole puoltaneet poikkeamislupaa piipun purkamiseksi."
***
Etelä-Suomen Sanomien uutinen aiheeseen liittyen:
"Lahdessa valmistellaan Vesijärven sataman ja Ankkurin alueen maamerkkeihin kuuluvan vanhan savupiipun purkamista. Puretusta lasitehtaasta muistuttava piippu on suojeltu, mutta se on käyttämättömänä päässyt huonoon kuntoon.
– Piippu on 1950-luvun tiiltä. Kun piippu on ollut vuosikymmenet kylmillään, se on rapautunut tosi pahasti, Lahden kaupunginarkkitehti Johanna Palomäki kertoo."
https://www.ess.fi/paikalliset/5699408 (valitettavasti vain tilaajille)
HUOM! Toisin kuin ESS uutisoi, piipun purkamiselle ei toistaiseksi ole lupaa. Kannattaa lukea kaupungin oma uutinen aiheeseen liittyen (edellinen linkki).
***
Museon lausunnosta koskien asiaa:
"Piipulla voi katsoa olevan maakunnallista merkitystä PäijätHämeen merkittävän sataman teollisen historian symbolina. Paikallisesti merkittäviksi kohteiksi Lahden satamassa on arvotettu vanhojen tehtaiden säilyneet osat (sisältäen lasitehtaan piipun), Sibeliustalo sekä rautatiehen liittyvät rakennukset. (Selvitys Lahden kulttuurihistoriallisesti arvokkaista kohteista 2000, Lahden sodanjälkeinen rakennusperintö 2012).--
Lahden keskusta-alueen piiput ovat pitkälti hävinneet ja ratkaisut on tehty jokaisen piipun kohdalla yksittäistapauksina, sillä Lahden tehtaanpiippujen osalta ei ole tehty kokonaisnäkemyksen pohjalta suojelu- tai toimenpideohjelmaa. Monen piipun osalta tällainen tarkastelu on jo liian myöhäistä, mutta satamassa oleva lasitehtaan piippu seisoo vielä paikallaan harvinaistuneena esimerkkinä rakennustyypistään. Teollisuuden historia liittyy Tampereen tavoin Lahden historiaan ja kaupungin imagoon
voimakkaasti, josta kaupunkikuvallisesti merkittävät savupiiput ovat kenties näkyvin osa. Säilyneillä piipuilla on
siis merkittävää symboliarvoa. Ilman piippua sataman alueen merkittävän teollisen historian todistusvoimaisuus
heikkenee.
Lahden kaupunki on tehnyt piipun purkamisen mahdollistavasta poikkeamisluvasta kielteisen päätöksen toukokuussa 2022. Museon näkemyksen mukaan tämän jälkeen ei ole esitetty mitään sellaista uutta tietoa, minkä perusteella päätöstä tulisi muuttaa. Museo pitäytyy edellisissä lausunnoissaan, eikä puolla piipun purkamista tai lyhentämistä. Asia tulee ratkaista asemakaavalla, jossa voidaan tarkemmin tarkastella piipun suojelukysymystä
ja tulevaisuuden vaihtoehtoja."
***
Mielenilmauksen järjestäjä:
Aatetila ry / Miina Kaartinen puh. 045-6740667
 
Lahen uutisia on uutisnenässään haistanut myös kahden vapaamuurarin kytköksen oikaisuvaatimuksessa.
TV