Piippu%20satamassa.jpg

Lahden rakennus- ja ympäristölupalautakunta käsittelee tiistaina 7.2. 2023 satamassa sijaitsevan entisen lasitehtaan piipun mahdollista purkamista. Osoitetaan yhdessä ennen kokousta kaupungin päättäjille, että lahtelainen kulttuurihistoria on meille asukkaille tärkeää. Täältä on purettu jo tarpeeksi vanhaa!
Paikallisia arvoja ja lahtelaista identiteettiä ei voi määrittää ylikansallinen konsulttiyritys, joka nyt tekee työtä piipun purkamisen puolesta. Lasitehtaan vanha piippu on merkittävä osa meidän kaikkien yhteistä kulttuuriperintöä. Kestävä kaupunkisuunnittelu vaalii tätä yhteisvarallisuutta. Juuri yksittäisistä piipuista, puista, rakennuksista, ihmisistä ja tarinoista syntyy se monimuotoinen kokonaisuus, joka lähes täydellinen Lahti on.
AIKA: Tiistaina 7.2. klo 15.00-16.00
PAIKKA: Askonkatu 2, BW-tower / Matkahuollon edusta
Tervetuloa!

Luin ennen Mielenilmaukseen menoa etukäteen eilisen Lahden Rakennus- ja ympäristölupalautakunnan  kokouksen esityslistan 07.02.2023/Asia nro 8 kaikki asiakirjaliitteet:

1.Oikaisuvaatimus Lahden kaupungin rakennus- ja ympäristölupalautakunnalle
rakennuslupapäällikön päätöksestä.

Se oli 7-sivuinen asiakirja, jolla pyydettiin kumoamaan Lahden rakennus- ja ympäristölupalautakunnan rakennuslupapäällikön päätös, jossa rakennuslupapäällikkö hylkäsi luvanhakijan aikomukset purkaa ns. Lasitehtaan piippu. Asiakirja oli päivätty 23.5.2022 Asiakirjan oli laatinut Ramboll Oy - ylikansallinen konsulttiyhtiö.

2. Hylkäävän päätöksen oikaisemiseksi oli liitteenä vielä 1-sivuinen Lahden Asunnot Oy:n toimitusjohtajan purkamista kannattava mielipide, päivätty 23.5.2022.

3. Purkuaikeet hylkäävässä rakennuslupapäällikön  päätöksessä oli 8 sivua. Asiakirja oli päivätty 10.5.2022 ja annettu 16.5.2022.

Siihen sisältyivät erillisinä osioina 

kaupunginarkkitehdin/kaupunkisuunnittelun 21.12.2021 purkamisen kieltävä,

Kaupunginmuseon 03.11.2021 purkamisen kieltävä ja

Hämeen ELY-keskuksen 27.04.20 purkamisen kieltävä lausunto asianomaisin virkailijoiden allekirjoituksin.

Lisänä oli vielä uudet lausunnot Hämeen ELY-keskukselta ja Lahden Museolta:

Lausunto 4 sivua (4)
HAMELY/29/2022
9.1.2023
ELY-keskus toteaa, että MRL 171 § mukaiset poikkeamisen edellytykset
eivät täyty, vaan asemakaavassa suojellun rakennuksen purkaminen
aiheuttaa lähtökohtaisesti haittaa kaavoitukselle ja kaavan toteuttamiselle ja
vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden
saavuttamista.

Museo viittaa edelleen aiempiin lausuntoihinsa 31.5.2021, 3.11.2021 sekä oikaisuvaatimukseen 28.10.2022. Lahden kaupunki on tehnyt piipun purkamisen mahdollistavasta poikkeamisluvasta kielteisen päätöksen toukokuussa 2022. Museon näkemyksen mukaan tämän jälkeen ei ole esitetty mitään sellaista uutta tietoa, minkä perusteella päätöstä tulisi muuttaa. Museo pitäytyy edellisissä lausunnoissaan eikä puolla piipun purkamista tai lyhentämistä. Asia tulee ratkaista asemakaavalla, jossa voidaan tarkemmin tarkastella piipun suojelukysymystä ja tulevaisuuden vaihtoehtoja. Museo pyytää päätöksen asiasta valitusoikeuksineen tiedokseen.

 

Kun sitten saavuin mielenilmauspaikalle 7.2.23 klo 15.00, näky oli komea. Uljaat banderollit ja kannettavat vasta-argumenttitaulut käsissään olivat koollekutsuneet kansalaisaktiivit jo valistamassa kuulijoita. Heitä vastassa olivat tuore kaupunginarkkitehti, päättävän lautakunnan puheenjohtaja ja purkamispäätöshakemuksen hylännyt Lahden rakennuslupapäällikkö. 

Piiputtaako%203c.jpg

 

Pii%C3%A5puttaako4b.jpg

Oikealla yläkuvassa mielenilmauksen koollekutsuja kulttuurintutkija Miina Kaartinen, alakuvassa kaupungiarkkitehti Johanna Palomäki, Rakennus- ja ympäristölupalautakunnan puheenjohtaja Jani Wallenius ja Lahden rakennuslupapäällikkö Markku Sivonen.

 

En enempää, parhain lukijani, kerro väittelystä, joka lähinnä kaupunginarkkitehdin ja mielenilmaisijoiden kesken käytiin. Muistan nyt virkahississä tuoreen kaupunginarkkitehdin jo ennen nykyistä virkaansa Ranta-Kartanon yleisökokouksen ajoilta pilanneen kansalaisten arvostamisen oman ylimielisen käyttäytymisensä mukana - ja myös järkevän ja tuloksellisen vuorovaikuttamisen itsensä ja meidän kansalaisten välillä. Samalta tuntui nytkin.

Kansalaismielipide on kova pala päättäjille - Lahen uutisia - Vuodatus.net -

 

Siksi tähän lopuksi kuin saarnana valikoin kuuntelemaani mielenilmaisijoiden vahvaa ja väkevää tekstiä:

”Tässä asiassa ei ole kyse vain yhdestä piipusta, vaan siitä kuka käyttää valtaa tässä kaupungissa. Museon näkemystä ja kulttuuriperinnön asemaa ei haluttu kaupunginarkkitehdin haastattelussa korostaa. Siitä syntyi vaikutelma tutkia, kuka käyttää valtaa. Ja ajatus, että kiinnostaisiko paikallismediaa kirjoittaa asiasta ja siitä, mitä tässä on taustalla, Sitähän ei ole selvitetty, mitä siihen piipun seudulle ollaan suunnittelemassa. Tai että onko sitä varten jo maanomistaja hakenut kaavamuutosta tai muuta piipun purkamiseen oikeuttavaa toimenpidettä - kun se tullaan purkamaan. Sitähän ei ole päätetty, että se piippu tullaan purkamaan. Kun lukee museon selvitystä ja ELY-keskuksen selvitystä, niin se piippuhan ei ollut niin huonossa kunnossa kuin mitä Ramboll-yhtymältä tilatussa selvityksessä väitetään. Senhän me tiedämme. että selvityksiähän tehdään tuon tontinomistajan taholta niin kauan, että piippu saadaan tuntumaan purkukuntoiseksi….

Nämä jäljellä olevat kulttuuriperinnön kohteet ovat sitä kaupungin kestävän kehityksen merkkipaalujen luokitusta ja perustaa kokonaisvaltaisesti, joiden kadottaminen ja hävittäminen ei ole enää kulttuuria tai sivistystä. Lahdessa näitä kulttuuriperinteen jäänteitä kohdellaan perinteisesti siten, että annetaan niiden rappeutua. Lopuksi ne on todella purkukuntoisia, ettei ole mitään mahdollisuuksia enää niitä säilyttää. Kaikella nähdään hinta, muttei millään mitään arvoa. Sivistysvaltiossa on monia yhteiskunnan elämän ulottuvuuksia. joille ei voi laskea hintaa. Onhan se selvä, että se on Ramboll ylikansallinen konsulttiyritys, joka käyttää Lahdessa valtaa. Menneisyyttä ei voi enää rakentaa."

 

Olin vielä tyytyväinen lautakunnan puheenjohtajan ja rakennuslupapäällikön viisaisiin ja asiallisiin puheenvuoroihin.

 

Kynä ö.png

Mielenosoituksen jälkeen

Kokouksessaan Rakennus- ja ympäristölupalautakunta
- esityslista 07.02.2023 klo 16:00 § 8 päätti hylätä poikkeuslupahakemuksen piipun purkamiseksi.