perjantai, 24. helmikuu 2023

Tänään 24. helmikuuta on Viron itsenäisyyspäivä

 

MU ISAMAA, MU ÕNN JA RÕÕM

1. Mu isamaa, mu õnn ja rõõm,
kui kaunis oled sa!
Ei leia mina iial teal
see suure laia ilma peal,
mis mul nii armas oleks ka,
kui sa, mu isamaa!

 

Mu isamaa, mu õnn ja rõõm (suom. Isänmaani, onneni ja riemuni) on Viron kansallislaulu. Se otettiin käyttöön vuonna 1920 ja uudelleen vuonna 1990. Sanat kirjoitti Johann Voldemar Jannsen melodiaan, jonka Fredrik Pacius sävelsi vuonna 1848 ja joka on myös Maamme-laulun melodia.

Lauloin puhelimitse tuon ensimmäisen säkeistön tänä aamuna tuttavaperheellemme Tallinnaan..

Toompean%20tornin.jpg

VIRON ENSIMMÄINEN ITSENÄISYYS

Viro sai itsenäisyyden 24. päivänä helmikuuta 1918  - 105 vuotta sitten Ensimmäisen maailmansodan ja Venäjän vallankumouksen pyörteissä. Virosta tuli Tasavalta. Päivää juhlitaan vapaapäivänä ja erilaisin juhlallisuuksin. Toombean mäen korkeassa tornissa liehuu Viron sini-must-valge -lippu.

Viro joutui perustamisensa jälkeen Vapaussotaan 1918-20 Neuvosto-Venäjää vastaan ja sitten saksalaismiehityksen kohteeksi. Viro oli itsenäistynyt vuonna 1918, mutta se liitettiin Toisen maailmansodan rauhansopimuksessa Neuvostoliiton osaksi vuonna 1940.  

 

Jelstsin%20ja%20Tallinna.jpg

VIRON TOINEN ITSENÄISYYS

1991 Neuvostoliitto natisi 1980-luvun lopulla jo liitoksissaan ja samaan aikaan kymmenettuhannet virolaiset kokoontuivat Laululavalle epävirallisiin yölaulujuhliin. Kun vanhoilliset kaappasivat vallan Moskovassa 20. elokuuta 1991 ja panssarivaunut saapuivat Tallinnan kaduille, Viro julistautui jälleen itsenäiseksi tasavallaksi. Laulava vallankumous palautti itsenäisyyden kuolonuhreitta. Itsenäisyyden palauttamisen päivää  (Taasiseseisvumispäev tai Iseseisvuse taastamise päev) vietetään 20. elokuuta, joka myös on kansallinen vapaapäivä. 

Viimeisin löytömme tästä Viron uudesta itsenäistymistapahtumasta on Venäjän ensimmäiselle presidentille Boris Jeltsinille paljastettu kiitosreliefi - hänen ansioistaan ja ponnisteluistaan vuosina 1990-91 antaa Virolle uudelleen itsenäisyys. Löysimme  tuon muistolaatan kävellessämme pari viikkoa sitten tuon tutun Toompean mäen kaupunkia kiertävän muurin seinästä. Tallinnalaiset olivat järjestäneet tapahtuman kunnioittamiseksi ja muistolaatan rahoittamiseksi kansalaiskeräyksen ja sen tuloksena oheinen muistoreliefi paljastettiin vuonna 2013.

T24: Onnea 105-vuotiaalle Virolle! | Teemat | Helsingin Uutiset

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...