Suomen%20vaakuna.jpg

Vaalien poliittinen kenttä valtakunnallisesti on tärkeä tietolähde edustajaa valittaessa Arkadianmäelle täältä Hämeestä. Oheisten kuvien henkilöt antavat erilaisen päämäärän ja toimintaohjelman sekä politiikastaan ryhmittymälleen esimerkillisen leimansa, jota kohti heidän luotsaamansa Suomi on pyrkimässä seuraavankin nelivuotiskauden aikana eduskunnassa päätöksissään.

 Eduskuntavaalipuh.joht.jpg

       Sanna Marin                             Petteri Orpo                           Annika Saarikko                     Li  Andersson                 Hjallis Harkimo

Eduskuntavaalikeskustelunpuolueejn%20puh

           Sari Essayah                                Anna-Maja Henriksson                          Maria Ohisalo                               Riikka Purra

Hallitusvastuussa kuluneen nelivuotiskauden olleet puolueet ja niiden puheenjohtajat ovat ehdottomassa suosioasemassa viimeisen nelivuotiskauden toimista ja tuloksista jokaista meitä koskevia toimenpiteitä tilitettäessä. Koronapandemian jämäkkä valtiollinen ote, tiukat määräykset ja toimenpiteet maailman ja maamme parhaiden asiantuntijoiden opastuksilla sekä tiedotukset meille kansalaisille taudin etenemisestä ja torjumisesta, hygieniasta ja joukkokokoontumisten välttämisestä olivat harvinaista, ihmishenkiä sadoittain säästänyttä suomalaista sisäpolitiikkaa.

Kiitettävyysjärjestyksessä Sanna Marin Dem, Li Andersson Vas,  Anna-Maja Henriksson Rkp,  Annika Saarikko Kesk, Maria Ohisalo Vihr ansaitsevat jatkoajan tulevassa eduskunnassa neljäksi vuodeksi. Heidän lisäkseen muut merkittävissä tehtävissä toimineet ministerit samoin ja tässä kysymyksessä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru Dem teki suuren, uhrautuvan työn koronapandemian torjumisen monissa vaiheissa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan osoitti myös hallituksemme ministerien kiitettävän nopean reagoinnin sekä puolustusministeri Antti Kaikkosen Kesk että varsinkin ulkoministeri Pekka Haaviston Vihr ryhdikkään, linjakkaan toiminnan Suomen etujen ja maailmanrauhan palauttamiseksi Eurooppaan. Siksi heitä ja heidän puolueryhmittymiään on reilua myös vastaisuudessa täällä Hämeessä tukea äänestämällä heidän edustamiaan arvoja.

 

Venäjän sota sai myös muut, kaikki Suomen eduskunnassa edustetut puolueet hereille, jopa kiitettävästi eduskunnan oppositioon jääneet puolueet, mutta vastuullisiksi näissäkin asioissa joutui maan hallituksena toiminut hallitusvalta puolueineen.

Tietenkin myös oikeistolaiset oppositiopuolueet Kok, PS, Kd ja LiikeNyt olivat jo luonnostaan Isänmaa-Suomen puolesta vastustamassa tällaista entisestä kommunismista nyt noussutta Venäjää ja sen yllättävää kansanmurhaa Ukrainassa. Opposition johtajista Petteri Orpon Kok maltillinen ja hillitty toiminta ja asiantuntemus herättivät koko vaalikauden ajan lievää luottamusta asiakeskeiseen yhteistyöhön kokoomuksen kanssa, sen sijaan perussuomalaisten Riikka Purran räksyttävän terrierin tapainen esiintyminen ja mielipiteet tuntuivat melkoisen vastenmielisiltä kuulla ja nähdä, perusteettomiltakin. Kristillisten Sari Essayahin mielipiteet eivät perinteisissä arvoissaan ärsytä, jos kestää vain hänen varsin vuolasta puhetulvaansa. LiikeNytin vitsiniekka Hjallis Harkimo sopisi vikkelillä hoksottimillaan jonnekin tv:n iäkkäiden huviohjelmaan vitsailemaan paremmin kuin Suomen valtiopäiville.

Koko nelivuotiskauden huipennukseksi Suomen eduskunta teki myös merkittävän ulkopolitiikan suunnanmuutoksen - käännöksen puolueettoman Suomen valtion liittymiseksi suoraan länsimaiseen demokratiaan, puolustusliitto Natoon, joka puolustaa kansalaisiaan myös asein. Siellä Suomi saattaa saada ykkössijan rauhanomaisena valtiona, ydinvaltaa ja yksinvaltaa vastustavana kansana.

 

 

LAhen vaakuna.jpg

Virheitä on tehty viime vaalikaudella kuntapolitiikassa kunnissa ja maakunnissa. Tulevia kansanedustajia valittaessa asioita on siksi nähtävä niihin liittyvinä henkilöityminä, joista monet ovat myös nyt eduskuntavaaliehdokkaina. Summana voidaan sanoa, että ylistämäni maamme hallituksen ansiot eivät tänne Lahden seudulle heijastu lainkaan.

Nyt tuntuu siltä, ettei ketään nykyistä Lahden valtuustossa, kaupunginhallituksessa tai ainakaan sivistyslautakunnassa toiminutta kansanedustajaehdokasta ole syytä näissä vaaleissa äänestää. Uudesta sotesta, joka on vasta maakunnallisesti muotoutumassa, on vaikea vielä tässä kolme kuukautta kestäneessä alkamisvaiheessa saada selkoa siten, että sen toimijoista, luottamushenkilöistä tai henkilökunnasta, joista muutama on myös kansanedustajaehdokkaana, voisi soten onnistumisen tai toimivuuden perusteella vielä ketään äänestää eduskuntaan. Ainoa hälyttävä kaiku sieltä kuuluu heistä, jotka kaupunginvaltuuston ja sotehallinnon lisäksi vielä ahmivat kansanedustajan tehtävät itselleen - kaikkien alojen asiantuntijoita ei maailmassa, edes Lahden alueella ole.

 

 

-Paikallinen lahtelainen ja maakunnallinen poliittinen kerma on kuin kuuro ja sokea näkemään omalla seudulla tapahtuvaa sivistyksen suunnanmuutosta ja sen tuhoavia ratkaisuja. Suomalaisen maailmankuulun koulumaailman pilasi koko Lahden valtuuston yhteinen rintama johdossaan kokoomus ja demarit jo ennen pandemiaa. Valtaviksi mammuttikouluiksi paisutetut peruskoulut ovat jo tuhonneet Lahden, sen tärkeän yksilöllisesti jokaista oppilasta kasvattavan peruskoulun. Lukioille tehtiin sama niputustemppu. Siihen on myös edellä ministeritasolla suitsuttamani hallitusvastuullinen puoluekoneisto, lahtelaisversioisena demari-kokoomus -yhteistyönä syyllistynyt asiantuntemattomana koko opetusasialle ja unohtanut lahtelaiset lapset ja heidän jokaisen oman lahjakkuutensa, lahtelaiset vanhemmat, kodit sekä koko opettajakunnan. Säästösyyt ovat lahtelaisdemarien ja kokoomuksen peruste sivistyksen karsimiselle kaupungissamme! ?

 

-Lahti nousukkaana pikkukaupunkina keskittyi kokoomuksen (ja muiden lahtelaisten puolueryhmittymien hieman vastahakoisella tuella) Euroopan vihreäpääkaupunkityperyyteen, sen kaupallisen gloorian kiillotukseen kaikkine turhine, elitistisine säätiöhössötyksineen ja valheellisin onnistumisen julkilausumavalehteluin, kaupungin itsensä ja sen asukkaitten jäätyä täysin huomioitta. Koronapandemia antoi vaarallisena, koko maailmaan levinneenä kulkutautina Lahden julkisuustouhulle täyden kansainvälisen julkisuuden armottoman tuomion epäonnistumisena. Matkustuskielto tänne ja täältä muihin maihin oli voimassa lähes koko pääkaupunkistatusajan ja pandemiavuoden. Turistibisnes sekä kansainvälinen julkisuus osoittivat täyttä nollaa.

 

-Aito Salpausselän vesien ja metsien ihmisystävällinen vihreyskin katosi koko kunnallistekniikasta, kun sen jaoston vihreisiin lukeutunut puheenjohtaja sulautui kohti oikeistoa moottoriradoillaan ja ohjasi vastineeksi kaikenlaisiin rakentamisiin kaupungin varat kuten polkupyöräteitten kalliisiin ja turhiin liikarakentamisiin. Vain kristilliset pysyvästi parin kaupunginvaltuutettunsa avulla heräsivät ryhdissään vaatimaan noihin tuhlailuseikkailuihin muutoksen ja stopin - jopa lahtelainen eri poliittisista ryhmittymistä laajentunut perussuomalaisten ryhmä kiivaasti hoksasi niihin osallistua. Oikeastaan täällä ei kovin moni puolue ja niiden valtuustoedustaja paikallisella päätösmoraalillaan ansaitse tulla valituksi eduskuntaan.

 

 

Lahtelaisilla ja lähikuntien valtiopäiville pyrkivillä edustajakandidaateilla ja meillä äänestäjillä on siis vaaleissa vaikea valintatilanne.

Luulen, että täällä perinteisten kokoomukselaisten on valittava ehdokkaansa Arkadianmäelle muualta kuin Päijät-Hämeestä. Pelkään myös, että perussuomalaiset vastarannankiiskipuolueena antaa vapaan valtatien suomalaiselle entiselle vennamolaiselle purnausperinteelle ja saa suuren äänivyöryn Hämeestä ja Lahdesta, ehkäpä Hollolastakin. Toisaalta jos optimistina ajattelen - tuskin niin oikealle suomalaisdemokratiassa Suomi-valtiossa vielä mennään, että uudessa eduskunnassa perussuomalaisille hallitusvastuu annettaisiin. Syystäkin silloin viimeistään äänestyskopissa pohdimme äänestäessämme, että pystyykö perussuomalaiset eduskunnassa rakentavaan oppositiotoimintaan vai menevätkö äänemme perussuomalaisille täysin hukkaan.

 

Palaan nyt viime vaaleihin. 

Vuosiksi 2019-23 äänestimme eduskuntavaaleissa kansanedustajiksi seuraavat Hämeen vaalipiirin ehdokkaat (nimet aakkosjärjestyksessä):

Eduskuntavaali%20kuva%20tulos.jpg

 

Arvelen, että noista neljästätoista kansanedustajavalinnastamme valtaosa saa uuden nelivuotiskiinnityksen edustajiksemme Hämeestä. Orimattilalaisen luopuessa kokoomusedustuksestaan kokonaan yksi uusikin äärioikeistosta kokoomuksesta tai perussuomalaisista saattaa tulla kysymykseen Hämeestä - muttei Päijät-Hämeestä?  Kokoomuksen Päijät-Hämeen ehdokkailla on kehnommat edustajat kuin koskaan, sen parin nuoren ehdokkaan täysin vieraan nimen luen listoilta vasta ensi kertaa. Miksi nuorille ei ole annettu sijaa kokoomuksessa? Sama koskee myös demareita (iittiläistä ehdokasta lukuunottamatta). Vain vasemmistoliitolla tuntuu olevan tulossa nuorta ja viisasta, ihmisläheistä kansanedustajaehdokasta Hämeestä valittavaksi.

 

On muistettava vielä vaalimainonta, jota lehdistömainosta tehokkaammin nykyisin osin hoitaa Kiinan valtio (TikTok) ja laajemmin koko multimedia-järjestelmä puhelimien ja tv:n kautta. Vanhat suuret naamataulumainokset ovat enää puolueiden ylimäärärahojen tai perittyjen rahojen saati naimakauppojen mukana kroisostuneiden ehdokkaiden mainostapa.

 

 

Vaaliennustus

Kansanedustajavaalin varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 2. huhtikuuta 2023. Äänestyspaikat ovat avoinna klo 9-20.

Laadin jälleen paljon kysellyn Lahen uutisia -ennustuksen Hämeen kohdalta 2.4.2023 äänestyspäivän ja ennakkoäänestyksen lopputuloksesta, uudesta Hämeen vaalipiirin hämäläiskansanedustajien luettelosta ja julkaisen sen jo lauantaina 1.huhtikuuta 2023 klo 20.00, eli vuorokausi ennen varsinaisen äänestyksen päättymistä ja äänestyspaikkojen sulkeutumista.

 

Alla myös linkit nyt käytävistä eduskuntavaaleista Lahen uutisia -julkaisun aikaisempiin artikkeleihin.

 

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2022/11/lahdesta-puuttuu-luotettavia-kansanedustajia

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2023/01/kansanedustajaehdokkaiden-karsinta

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2023/02/keta-aanestan-eduskuntaan-vuosiksi-2023-26

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2023/03/kenet-aanestan-paijat-hameen-ehdokkaista-kansanedustajaksi

Muistakaa äänestää!

Artikkelin henkilökuvat kuvakaappaus YLEn vaalitentistä 27.3.23