Mets%C3%A4n%20raiskauskuva.jpg


Suomiko koko Euroopan hiilinielu

Tätä väitettä kuulee usein esimerkiksi perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja keskustan suunnasta. Väite ei pidä paikkaansa millään tasolla.

Hiilinieluun lasketaan koko maankäyttö metsät mukaan luettuna, kuten pitääkin. Koska meillä on paljon metsiä, niiden vaikutus koko hiilinieluun on suuri. Suomi ei ole ykkönen edes otettaessa huomioon pelkkää puun määrää. Euroopan tasolla Saksalla, Ruotsilla, Ranskalla, Puolalla, Romanialla ja jopa EU:n jäseneksi pyrkivällä Ukrainalla on enemmän puuta. 

Kun otetaan huomioon koko maankäyttösektorin nielu,  Suomen edellä on Ruotsi, Espanja, Italia, Puola, Romania, Saksa ja Ranska.
 

Suomen hiilinielu ei ole romahtanut vuodessa

Erityisesti perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit ovat viljelleet väitettä siitä, että Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasan raportti kumoaisi laskelmat Suomen hiilinielun romahtamisesta. Ei tietenkään kumoa. Ei edes kyseisen raportin pääkirjoittajan mielestä.

Yhden vuoden perusteella ei voi sanoa hiilinielun romahduksesta mitään, vaikka tätä väitettä on viljellyt erityisesti perussuomalaiset, kristillisdemokraatit, keskusta ja myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Luonnonvarakeskus puuttui harhaanjohtavaan väitteeseen jo tammikuussa. Siitä huolimatta osa puoluejohtajista on jatkanut palturin puhumista vielä näihin päiviin asti. Hiilinielu on romahtanut: kyse ei ole vain yhdestä vuodesta, kyse on pidemmän ajan trendistä. Luontoa ja ilmastoa ei lopulta kuitenkaan pelasteta puhumalla, varsinkaan palturia, vaan teoilla.

Tee kevään tärkein luontoteko - äänestä!

Kevään tärkein ilmasto- ja luontoteko on äänestäminen. Seuraava hallituskausi ratkaisee, pitääkö Suomi lupauksensa luontokadon ja ilmastokriisin torjunnasta vai ei. Muista äänestää ehdokasta ja puoluetta, joka on sitoutunut toimimaan luontokadon pysäyttämiseksi. 

Äänestyspäätöstä helpottamaan selvitimme ympäristöjärjestöjen kanssa eri puolueiden kannat suomalaisen luonnon hyvinvoinnin kannalta keskeisiin kysymyksiin. Tutustu kyselyn tuloksiin täällä.

 

Artikkelin teksti Ympäristöjärjestö Greempeace