Outsider%20taide%206.jpg

Suomen Kansallismuseoon kannattaa nyt poiketa. Siellä on harvinainen taidenäyttely, johon on kerätty lähes 300 työtä neljältäkymmeneltäkuudelta outsider-taiteilijalta, pääosin Suomesta löytyvistä eri museoiden kokoelmista ja myös yksityisten kansalaisten omistamia outsider-taiteeseen sijoittuvia harvinaisuuksia. Kansallismuseoon, siis Eduskuntatalon viereen pääsee vartissa helpoimmin kävelemällä Helsingin rautatieasemalta tai bussilla tullessaan Kampin kentältä, sillä Kansallismuseon kohdalla koko Mannerheimintie on pitkään suljettu ajoneuvoliikenteeltä.

 

Viime vuosikymmeninä outsider-taide on noussut näkyvästi kansainväliselle taidekentälle Venetsian Biennaalia myöten. Esimerkiksi näyttelyssä esillä olevan Natalie Schmidtován ensimmäisen näyttelyn järjestivät taiteilijat Dora Maar ja Pablo Picasso kuuluisassa Galerie Pierre Loebissa Pariisissa vuonna 1947. Schmidtova ei osannut itse lukea, mutta maalasi miehensä ääneen kertomien tarinoiden pohjalta Etelämeren unelmia, Etelä-Amerikan maisemia ja egyptiläisiä aiheita.

 

Outsider%20taide%203%20Tyyne%20Esko%20Ko

Tyyne Esko  Kodittomat

 

Suomalainen Tyyne Esko työskenteli rakennussiivoojana, kunnes sairaseläkkeelle siirryttyään teki uran itseoppineena kuvataiteilijana ja päätyi pitämään New York Timesin kehuman näyttelyn Luise Ross Galleriaan Sohoon.

Outsider%20taide%202.jpg

 

Outsider%20taide%209.jpg

Ivan Rabuzin  Valkoinen pallo

Kroatialainen Ivan Rabuzin on kuvittanut mm. Timo Sarpanevan Suomi-astiastoa.

”Outsider-taiteessa viehättää erityisesti se, että se puhuu katsojalle suoraan. Töistä on aistittavissa, mitä ne tekijälleen ovat merkinneet. Se on kuin rakas lapsi, jolla maailmalla on monta nimeä. Kiehtovaa on nimenomaan sen määrittelemättömyys ja rajattomuus", kertoo näyttelyn kokoaja Tuula Karjalainen.

”Outsider-taide elää valtavirtojen ulkopuolella. ”Näyttelyllä Kansallismuseo tuo osaltaan esille omintakeisuutta ja marginaaleja nykymaailman valtavirtojen ja normien haastajana. Kansallismuseona meidän on luontevaa esitellä valtavirtojen ulkopuolella syntyvää outsider-taidetta, joka syntyy ihmisen sisäisestä tarpeesta luovuuteen ja näin myös tuoda esille moniäänisyys korkeataiteen ulkopuolelta”, näyttelytuottaja Viveka Forsman Suomen kansallismuseosta sanoo.

Näyttelyssä on viisi teemaa. Niiden kautta esille nousevat arki ja olemassaolon ilo, mutta teokset vievät myös unen, uskomusten ja painajaisten tuolle puolen. Politiikka, etenkin sen ankara arvostelu, on monien tekijöiden elämänmittainen intohimo. Useat teokset ovat kuin surrealistisia kertomuksia alitajunnan maailmoista tai kosmisista ulottuvuuksista. Kristillinen perinne ja kuvitelmat tuonpuoleisesta toistuvat maalauksissa ja pienoisveistoksissa.

Suuri osa teoksista on tehty kulloinkin saatavilla olevilla materiaaleilla. Näyttelyn teemoihin ja taiteilijoihin voi tutustua laajemmin sunnuntaisin klo 15 näyttelytilassa järjestettävillä yleisöopastuksilla.

Näyttelyyn on saatu teoslainoja yksityisistä kokoelmista ja tekijöiltä, Saarijärven taidemuseon kokoelmista ja kahdesta K.H.Renlundin museoon tallennetusta kansainvälisestä kokoelmasta.

Myös yleisöllä on mahdollisuus kurottaa normien ulkopuolelle ja tehdä taidetta outsider-taiteen hengessä Drink & Draw Helsingin kanssa yhteistyössä järjestettävissä työpajoissa.

Toukokuussa ohjelmassa on Virkkuuta ja viiniä, kun osallistujat pääsevät tekemään uniikin teoksen kaavojen avulla tai ilman. Virkkauksen ohessa voi maistella viiniä ja nostaa tarot-kortteja. Kesäkuun Pride-viikolla Kansallismuseon Keskihalliin syntyy catwalk, jonka päässä ballroom-musiikin tahdittamana kulkevat mallit poseeraavat ja pysähtyvät hetkeksi osallistujien nopeaa croquis-piirustusta varten. Elokuun lopun Sielunrakennustyöpajassa tehdään omakuva intuitiivisella sekatekniikalla. Syyskuussa tehdään meemejä kännykällä tai ilman ja tutkitaan erityisesti meemien roolia aktivismisissa.

 

Marginaalitaide%20kansallismuseo.jpg

Ullakaisa Kaarlela  POHJANAKKA

Ullakaisa Kaarlela  * 1950 / Pori

Outsider%20taide%207ad.jpg

Kansallismuseon viimeiseksi vaihtuvaksi näyttelyksi ennen museon peruskorjaus- ja lisärakentamishankkeen käynnistymistä jäävä Kesytön taide on avoinna 5.5.–24.9.2023. Kansallismuseo sulkee ovensa 16. lokakuuta arviolta kahdeksi-kolmeksi vuodeksi.

https://www.kansallismuseo.fi/fi/naeyttelyt/kesyton-taide