Lahden seudun tutuiksi tulleet kolme kilpailevaa kesäteatteria käynnistyvät vasta juhannuksen 2023 jälkeen. Alkukesän suomalaisittain ehkä kauneimman ja kukkivimman luonnon saamme siis nauttia rauhassa ilman teatterihuvitusten spontaaneja nauruja tai yleisöyhteisyyttä ja seutumme parhaitten huvinäytelmien pariin perehtyneitä näyttelijälahjakkuuksia.

Näin ennakkoon ajatellen voi ainakin tyytyä kolmen silloin nähtävän kesäteatterin paitsi hyviksi todettuihin kesäteatteripuitteisiin myös kovin turvallisiin ohjelmavalintoihin: ei yllätyksiä, ei suuria näytelmäuutuuksia teatteritaiteen kannalta.

Alla teatterien omat tiedotteet tulevista esityksistään ensi-iltajärjestyksessä:

 

Laulunäytelmä Reino Helismaasta

Pes%C3%A4kallio%202023.jpg

Pesäkallion kesäteatterissa soivat tänä kesänä Repe Helismaan rakastetuimmat laulut. Samalla kurkistetaan seurantalojen esirippujen taakse ja Suomi-Filmin elokuvastudioille.

Miten Helismaan, Esa Pakarisen, Tapio Rautavaaran ja Masa Niemen rillumareiroolit vaikuttivat heidän elämäänsä ”siviilissä”? Oliko kaikki sittenkään silkkaa hauskanpitoa ja iloista reissumiehen elämää?

Esitys on täynnä lämpöä, huumoria, ihmisyyttä ja tietenkin musiikkia, kuten Pesäkalliolla on tapana. Yrjö Juhani Renvallin kirjoittaman näytelmän ohjaa Satu Säävälä. Repe Helismaan roolissa nähdään kesäteatterin rakastettu luottonäyttelijä Kalle Sulalampi.

Näytelmä kantaesitettiin Lahden kaupunginteatterissa 1983 ja se hurmasi tuolloin yleisönsä ehdoitta. Lämpimästi tervetuloa hurmaantumaan nyt ”Pesikselle”!

Ensi-ilta koittaa torstaina 29.6.2023.

 

 

 

Ylpeys ja ennakkoluulo

J%C3%A4tinpes%C3%A4%202023.jpg

 

Perinteikäs Orimattilan kesäteatteri täyttyy tänä kesänä suurilla tunteilla, kun lavan valtaavat Bennetin sisarukset, herra Darcy, herra Bingley ja lukuisat muut Jane Austenin rakastetun klassikkoromaanin Ylpeyden ja ennakkoluulon hahmot. Tarina kertoo Elisabeth Bennetin ja herra Darcyn luokkarakenteita ravistelevasta rakkaustarinasta ajassa, jolloin rakkaus ei välttämättä ollut keskeinen syy puolison valinnalle.

Ylpeys ja ennakkoluulo on Jane Austenin tunnetuin ja versioidun romaani, josta on tehty lukuisia sovituksia niin elokuviksi, televisiosarjoiksi kuin näyttämölle. Näytelmän on dramatisoinut Simon Reade. Alkuperäisromaani on julkaistu vuonna 1813. Jane Austenin tekstejä ei ole aikaisemmin Orimattilan teatterissa esitetty ja ylipäätään kesäteatteriin valmistettuja versioita ei Suomessa ole juuri koskaan nähty.


Orimattilassa näytelmän herättää henkiin yli kaksikymmenpäinen harrastajajoukko. Esityksen ohjaa Lassi Puodinketo, joka on viimeksi ohjannut Orimattilan kesäteatterissa menestystä niittäneen Kekkonen – Syntymästä kuolemattomuuteen -näytelmän vuonna 2014. Näytelmän lavastaa Amadeu Vives ja koreografioista vastaa Laura Peltoniemi.

Ensi-ilta on lauantaina 1.7.23 klo 15.00

 

 

Kuin tuhka tuuleen

Pisarateatteri%202023.jpg

”Miksi enää elää, kun Hallamaa hautaa halvalla?!”

Vanhapiikasisarukset Aurora ja Camilla pitävät hautaustoimistoa, jolla on takanaan vakavarainen menneisyys aina isoisä Hallamaan ajoilta lähtien. Kilpailu on kuitenkin kovaa, business ei suju ja yritys on konkurssikypsä. Sisarusten yhteisenä huolenaiheena on myös perheyrityksen kolmas osakas, veljenpoika Helmer, joka ei jaksa kiinnostua asiakkaista vaan viettää mieluummin aikansa hukkateillä. Jotain täytyisi tehdä ja pian! Kuin taivaan lahjana paikalle ilmestyy amerikansuomalainen gansteri apureineen mukanaan ruumisarkku – ja rutkasti dollareita.

Sujuvasanaisessa komediassa riittää yllätyksiä loppumetreille saakka!
Rauli Jokelinin ja Panu Raipian kirjoittaman menestysnäytelmän Kuin tuhka tuuleen Pisarateatterille ohjaa Kansallisteatterin näyttelijä-ohjaaja Petri Liski.

Ensi-ilta tiistaina 11.7.2023 klo 19.00.

 

Palaamme esityksiin ennen niiden ensi-iltaa ennakkojutuin.