Tapani Kalliomäen ohjaama Arto Paasilinnan romaani Jäniksen vuosi näytelmädramatisointina keräsi viikonloppuna Harrastajateatterikesässä Jyväskylässä melkoiset suosionosoitukset ja kehut. Harrastajateatterikesän 50-vuotisjuhlavuoden näytelmäksi valittu Jäniksen vuosi nähtiin lauantaina Jyväskylän Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä ison yleisön edessä.
Asiantuntijaraadissa kuutta näytelmäesitystä arvioivat Ilkka Heiskanen, Jenni Kokander ja Sanna Saarela. Lahden Lauantainäyttämön Jäniksen vuosi sai raadilta pelkästään ylistäviä arvioita. Raatilaisten mielestä esityksessä oli täysi ralli päällä. Kaikkien seitsemän näyttelijän roolisuoritukset olivat arvion mukaan taitavia. Tapani Kalliomäen hienovireinen ja tarkka ohjaus sai kiitosta. Näytelmän videomateriaali oli Joni Savolaisen käsialaa ja ääni- ja valomestarina toimi Joni Kallio.
Kuva Kari Kitunen
Harrastajateatterikesän päättäjäisissä sunnuntaina lauantainäyttämöläisistä palkittiin kunniakirjalla Vatasen roolin tehnyt Eerik Kuronen herkästä, hurjasta, fyysisestä ja intensiivisestä pääroolin tekemisestä. Lisäksi mainittiin Kurosen poikkeuksellinen läsnäolo ja kontakti roolityössä. Susanne Mastin roolityö jäniksenä oli virtuoottista näyttelijän työtä. Hän ei näytellyt jänistä, hän oli jänis. Tuulevi Annala sai kunniamaininnan herkistä, tarkoista ja raivoisan hauskoista sivurooleistaan. Hän teki pienestä suurta, mainittiin perusteluissa.
Tällä kertaa 1000 euron palkkio ojennettiin iisalmelaiselle In Teatterille esityksestään Rouva C. Parina tulevana kesänä Harrastajateatteripäiviä ei järjestetä ainakaan Jyväskylässä, sillä Jyväskylän Kaupunginteatteri siirtyy evakkoon mittavan peruskorjauksen alta.
Lauantainäyttämö jatkaa kunniakkaasti jo toista vuotta Harrastajateatterikesien kiitettyjen tulkintojen sarjaa. Vuonna 2022 myös kuudesta Harrastajateatterikesään valitusta esityksestä se Jyväskylässä sai Tapani Kalliomäen ohjaamasta Gogolin Päällystakista niinikään kolmen roolityön osalta kunniakirjat (Eerik Kuronen, Kristiina Lanki, Olli Paakkanen) ja lisäksi myös toisen raadin myöntämistä 500 euron suuruisista kannustusapurahoista.
Onnittelemme siis komean tason jatkumisesta!
Minulle taas tuo ylläoleva tiedote ensimmäisestä Harrastajateatterikesästä 1974 on omassa teatteritekemisessäni tuttu tapahtuma. Tosin tuo ensimmäinen harrastajateatterien katselmus oli Seinäjoella paljon laajempi. Se kesti peräti neljä täyttä päivää ja katselmukseen oli kutsuttu kaikkiaan 30 eri harrastajateatteriesitystä ja 400 näyttelijää. Silloinkin raati oli asiantunteva - puheenjohtajana teatterineuvos Vilho Siivola, jäseninä kriitikko Kirsikka Siikala, näyttelijä Veikko Uusimäki ja teatterinjohtajat Pentti Lähde (Seinäjoki) sekä Aija Talvi-Oksanen (Mikkeli).
Ja vielä.
Myös Nostoväkinäyttämö oli saanut kutsun ja menestyi. Sen esityksestä raati lausui pitkät, ihan poskemme hehkumaan saaneet laajat kiitosarvionsa.
”Arvosteluraadilla oli käytössä yhteensä kolmetuhatta markkaa parhaiden esitysten palkitsemiseen ja puheenjohtaja Siivola totesi, että summa tuntui aivan liian pieneltä esitysten tasoon nähden. Raati halusi kuitenkin jakaa summan mahdollisimman monelle ja nosti esiin kolme esitystä: Nostoväkinäyttämön Aleksis Kivi -vainaan, Laaksojen Näyttämön Hyvästi Mansikin ja Helsingin Kellariteatterin Klondyken Kuninkaan, joille mainittu summa jaettiin.” Länsi-Savo 6.8. 74 /Raimo Manninen
Kiitokset Lauantainäyttämö, perinteet maineikkaiden lahtelaisten teatteriesitysten muodossa ovat nyt jatkuneet 50 vuotta!
PS Lukekaa myös arvostelemiseeni liittyvä artikkelini lähiaikoina. TV
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.