Tukohomanmerim.1.jpg

Merihistoriallinen museo esittelee Ruotsin merenkulun historiaa erilaisin näyttelyin, toiminnoin, tutkimuksin ja merenkulkuun liittyvin esinekokoelmin. Tässä jo vuonna 1938 varta vasten merihistorialliseen tarkoitukseen suunnitellussa ja rakennetussa museossa myös merisotahistorialliset kokoelmat ovat saaneet aseineen ja laivamalleineen havainnollisen ja perusteellisen menneen aikakauden esittelynsä.

Tukholmanmerim.3.jpg

Amphion

"Osa Amphion-alusta kuuluu museon pysyviin nähtävyyksiin, ja tosiasiassa museo on rakennettu erityisesti huomioon ottaen Amphionin peräpeili ja kajuutta esineistöineen. Amphion oli Kustaa III:n huvialus, jossa oli saatu vaikutteita Ranskan hovin ylellisestä elämäntyylistä Versailles’ssa. Alus laskettiin vesille 1778, sen hieman yli 100-vuotisesta elämäntarinasta tuli dramaattinen. Se oli jo neitsytmatkallaan vähällä tehdä haaksirikon. Amphion ei ollut vain huvialus, vaan sitä käytettiin myös sota-aluksena. Se toimi esikunta-aluksena meritaistelussa Venäjää vastaan 1788 – 1790 ja välttyi täpärästi joutumasta venäläisten sotasaaliiksi. Kustaa III:n murhan jälkeen 1792 alus sijoitettiin suojaan, missä sitä säilytettiin, kunnes se vuonna 1829 kunnostettiin. Onni jäi lyhyeksi. 1850-luvulla Amphionista tuli karanteenialus koleraan sairastuneille. Vuonna 1875 siitä tuli kasarmilaiva. Kymmenen vuotta myöhemmin, 1885, laiva hakattiin polttopuiksi, mutta peräpeili säilytettiin ja nykyisin se on siis Merihistoriallisessa museossa."

Tukholmanmerim.7.jpg

Keulakuva on tyypillisesti puusta veistetty, yleensä naista tai eläintä esittävä koriste-esine. Keulakuvat olivat yleisiä 1500-1800 -luvuilla. Uskottiin, että henget tai keijut asustivat keulakuvissa ja suojelivat alusta karikoilta, myrskyiltä ja taudeilta. Jos alus upposi, ne opastivat merimiesten henget Kuolleiden maahan. Ilman keulakuvaa ja henkien suojelusta uponneiden alusten miehistöt kummittelisivat merillä ikuisesti.

Tukoholmanmerim.6.jpg

HSM Stockholm, yksi kymmenistä laivojen pienoismalleista

HSM Stockholm (pituus 56,6 m, leveys 14,8 m, syväys 6,89 m, 70 tykkiä) oli Ruotsin laivaston höyrylinjalaiva, joka laskettiin merille 29.11.1856. Se oli aluksi koululaiva, vuodesta 1882 alkaen vartiolaiva ennen kuin siitä vuonna 1892 tehtiin miehistönmajoituslaiva. Vuonna 1921 laiva romutettiin.

Tukhomanmerim.5.jpg Tähtitieteellisen merenkulun erilaisia laitteita, historiallisia karttapalloja ja erilaisia tähtikarttoja

Merihistoriallisessa museossa on koko päiväksi erilaista mielenkiintoista toimintaa kaikenikäisille.

Tukhomanmerim.8.jpg

Itse osallistuimme museorakennuksen laajaan näyttelykokonaisuuteen kätkettyjen merellisten aarteiden etsintään. Ruskpricken-verstaassa aikuiset ja lapset voivat tehdä omia luomuksiaan museon eri teemojen pohjalta. Museon kellarissa on suosittu leikkihuone sekä huone eväiden syömistä varten. Täällä voi ajaa Ljusterö-höyrylaivaa tai purjehtia Josefina av Södra Stäket -halkojahdilla. Museon kellarissa on myös kaksi pientä puotia.

Museossa on monipuolinen kahvila-ravintola lounasmahdollisuuksineen.

 

 Apila.jpg

Tukholmamerim.9.jpg

Museon laajasta puistosta voi jo tullessa löytää Restare-veistoksen. Se on ruotsalaisten sotaveteraanien muistomerkki, joka vihittiin Veteraanipäivänä 2013. Paikka on tarkoitettu myös jatkossa Tukholman Veteraanipäivän ja muiden veteraanien - ulkomailla palvelleiden sotaveteraanien ja kansainvälisissä rauhansäilyttämistehtävissä palvelleiden – muistotilaisuuksien paikaksi. Nimi tulee latinankielestä ja tarkoittaa pysähtyä, levätä. Muistomerkki koostuu valkoisesta suuresta laatasta, jonka upotus muodostaa mandalakuvion, sen päällä olevasta kaksi metriä korkeasta valkoisesta hennon nupun muotoisesta marmoriveistoksesta ja pohjoissivulla olevista kolmesta valkoisesta penkistä.

Apila.jpg

Tukholman merihistoriallinen museo                                                                                                                    Ilmainen sisäänpääsy.

Aukioloajat                                                                                                                                                                  Tiistai-sunnuntai 10-17
Maanantaisin suljettu

Suljettu seuraavina päivinä 2015:
3.4., 19.-20.6., 23.-25.12., 31.12.

Kulkuyhteydet   Museo sijaitsee Ladugårdsgärdetin alueella Tukholmassa. Keskusasemalta pääsee bussilla 69 aivan museon edustalla olevalle pysäkille. Kävellen museoon pääsee noin 15 minuutissa, kun kävelee Djurgårdsbron-sillalta Djurgårdsbrunnsvikenin rantatietä pitkin. Museon ulkopuolella on maksullinen pysäköinti.

http://www.sjohistoriska.se/sv/om/museets-historia/sjohistoriska-museet/

PS Kolmiosainen keväinen Tukholma -artikkelisarja päättyy tähän.