Muu%20maa%20mansikka-normal.jpg

Taide lähtee sekin pois täältä pussinperä-Lahdesta. Alkuaan lahtelaisen, Lahden taideinstituutin opettaja Jukka Lehtisen veistos Oma maa mansikka komeilee enteellisesti  Eduskuntatalon pikkuparlamenttirakennuksen edessä Helsingin Mannerheimintiellä.

Pääministeri Jyrki Katainen on pussinperällä, josta ei ole ulospääsyä: tyylikkäästi hän on jo muutaman kuukauden erilaisissa yhteyksissä johtamansa Suomi-tiimin nolon tilanteen todennut. Kataisella on päivittäin vuositolkulla neuvonantajia riittänyt: hänen vakituisten korkeapalkkaisten asiantuntijoidensa määrä lasketaan kahdenkädensormin, Himaset ja muut lisäavustajat ovat pikkusummia tästä vakituisesta avustajabudjetista.

Kataista ja hänen poliittista valtionjohtotaitoaan vähemmän arvostaneena alan nyt vähitellen jopa uskoa miehen nöyrtymiseen pyytää apua pussinperältään. Tosin melko ylimystöisen mukaviisaiden kerhon hän oli kutsunut koolle Vantaan Heurekaan. Paikalla oli 50 pääasiassa kravatillisia tai muuten trendipukuisia keski-iän ylittäneitä itseriittoisia meidän tavallisten palkkarahoja ja seteleitä huoletta käyttäviä ja siirteleviä ukkoja ja pari naistakin: työmarkkinaosapuolia, yliopiston jälkiviisaita professoreita, pankinjohtajia ja osa Suomi-tiimin hallitusta. Apua Katainen ei saanut – heurekaa hän ei tapaamisen jälkeen voinut pussinperältään huudahtaa. Mutta hänen avunpyyntöeleensä inhimillisti Kataisesta ihmisen, joka avoimesti totesi johtamisessaan epäonnistuneensa.

 

H%C3%B6lm%C3%B6l%C3%A4isi%C3%A4-normal.j

Hölmöläisiä nähtiin Lahden kaupungintalon pihalla jo vuonna 1975, nyt heitä on jo mm. Niemenkatu 73:n monessa toimitilassa ja huoneessa lompakkomme täydeltä.

Meillä Lahdessa tilanne on vielä pahempi. Jyrki Myllyvirran ohjaamana alassyöksymme oman Lahti-tiimimme pussinperän pimeyteen on huimaa ja työttömyytemme maan kärjessä. Kyllä kalliisti palkattuja mukaviisaiden kerhoja täälläkin on käytetty veropussimme koko paksuudelta: 70-henkisen Ladecin menoihin, jättipaisuneen Rambollin moniin tutkimuksiin ja lukemattomiin konsultointeihin sekä projektipäälliköihin.     http://www.ladec.fi/ladec/henkilosto

Julkisesti esitetään kroisosta rakennusmassameriitein: toriparkein, kovanrahanrakennusbuumein, Rantakartanoin, ohitein, sitoutumalla kalliisti ammattikorkeakoululaitostemme turhiin uudisrakennuksiin – kaikki velkataakkaamme entisestään määrättömästi nostamaan. Ja mikä huolestuttavinta: Myllyvirralta esikuntineen on aito ja ymmärtävä sivistyksellinen ote yhteisömme kehittämiseen täysin puuttunut. Taiteen gurut häipyvät kaupungistamme, peruskoulutuksemme omaleimaisuus on kadonnut valtakunnalliseen tylsäilmeiseen kouluapinointiin, terveydenhoitomme realismi keskittyy kaupunginsairaalarakennusten vääräaikaiseen, suurelliseen rakentamiseen ja keskustaeheytyksen pintaglamourin huuhaalla hehkutetaan niin läpinäkyvästi, että pahaa tekee.

Tällainen menoko tyydyttäisi meitä kuntalaisia veroäyrikorotuksineen tai houkuttelisi uusia asukkaita Lahteemme, tänne umpipussinperälle. Pussinperällä ollaan ja ulospääsyä ei ole, sillä todella kaupunkimme asioita omilla aivoillaan ajattelevat täällä on julistettu pannaan.

Keijo%20Ilorakennusliitto-normal.jpg

Lahtelaistyöttömyys on karua todellisuutta. Rakennusliiton lahtelainen toimitsija Keijo Ilo kertoi (TV 27.8.), ettei Lahden toriparkkityömaan kilpailutus tule vaikuttamaan mitään lahtelaistyöttömyyteen: tarjouskilpailun voittajat kun yleensä tulevat muualta kuin Lahdesta ja tuovat rakentajatyövoimansa mukanaan.

Kaupunginhallituksen Ilkka Viljanen ja kaupunginvaltuuston Mika Kari voisivat kumpainenkin erikseen tai yhdessä nöyrtyä viimeistään nyt kuulemaan kaupunkilaisten parasta ajattelevien kansalaisten ilmaisia neuvoja, ideoita ja toimeksiantoja. Jyrki Myllyvirtaa on enää turha vaivata, sillä juuri Myllyvirran tiimittämässä niskaylpeässä pakko-ojennuksessa ollaan Lahtikonsernissa niin kaikkitietävän viisaita. Tosiasiassa ollaan neuvottomina, poispääsemättömästi pussinperällä ja tilannetta peitellään jo toistuvasti Etelä-Suomen Sanomissa pelkillä hyvillä uutisilla ja pääkirjoituksilla sekä Lahden oman Kaupunkilainen-lehden toimittajien kahdeksanhenkisen naisteamin myllyvirtanöyryydellä tosiasioista vaieten, vaikka juuri naisviisautta, rehellisyyttä ja realismia tarvittaisiin pussinperältä takaisin sivistyksen pariin pääsyyn.