Tämä Lahen uutisia pyrkii olemaan ei-kaupallinen julkaisu, sillä senkaltaiseen periaatteeseen se on julkaisualusta Vuodatuksella sitoutunut. Media kun se on, niin siihen tulvii viikoittain ilmoituksia, tarjouksia pienistä kotihyödykkeistä aina kalliisiin asuntoihin, matkoihin ja ajoneuvoihin saakka. Joka päivä joutuu saapunutta viestimäärää tyhjentämään välillä oikein urakoiden. Seuraavaa viestiä museotapahtumasta en sen maksullisuudesta huolimatta voinut poistaa enkä purematta niellä.

Yhteiskunnan verovaroin ylläpitämä kohta tunnistamattomaksi muuttunut museotoiminta alkaa saada pelkän elitistisen leiman suomalaisen työttömyyden ykköspesäkkeessä, Lahden kaupungissa.

 

Malvan%20patsashanke.jpg

Yllä oleva kuoppa keskellä kaupunkiamme on jo moneen kertaan maksettu - uusi taidemuseo nyt perusteena. Museoon muka opastava veistospaikka oli niin sanotuksi taidetilaksi kadusta liikenteeltä katkaistu pikkuaukio nelisen vuotta sitten. Sitten se oli monen kuukauden kaivuutyömaa ja lopuksi käsityönä tarkoin kuvioin, polvisuojuksin varustettujen kivenhakkaaja-ammattilaisten kiveämä. Sitten taas purettu kokonaan tällaiseksi. Vuosi vuodelta tämäkin kohta tulevasta taidemuseostamme on niellyt valtavat summat veroeurojamme. Edellisen suunnitelman hektinen idea ja toteutus, purku, taas uusi toteutus ja purku ja nyt ollaan tämän museoon "opastavan" veistoksen valmistumista odottamassa.

P%C3%A4ij%C3%A4nteenkadun%20teos.jpg

 

Lahden taiteen kenties nykyvuosikymmenien odotetuin täyttymys taidemuseo eli kaupunkimme veronmaksajien odottama ja kustantama Malva elää heti alkuunsa yli kaiken järjellisen kuntademokratian järjestämällä maksullisia suoria nettiesityksiä.

Ei riitä, että epäonnistuneen Malva-nimen pakkokäytöllä ja meille lankeavilla hirmuisilla tällä hetkellä lähes 70000 kuukausivuokramaksuilla me veronmaksajat saamme väkisin osallistua jo nyt vasta vuonna 2022 avattavan museon pilviin nouseviin kuluihin (samoin kuin Paavolan kampuksen kiinteistön vuokralaisena 20 vuotta). Useampi päätoiminen meidän veronmaksajien palkkaama Malvamuseon työntekijä on häärinyt myös seuraavan idean toteuttamisessa.

 

 

 

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan järjestämässä Designpaahtimo-verkkokeskustelussa tavataan kesäkuun alussa ruokataiteilija ja huippukokki Kozeen Shiwan, jota haastattelee toimittaja Sami Sykkö. Lähetyksessä peruna saa uuden ulkomuodon ja yleisö vinkkejä uudenlaisiin tapoihin hyödyntää tuttua perunaa ruuanlaitossaan. 
Lippuja tapahtumaan myydään museon verkkokaupassa.

Suoran lähetyksen aikana kokki loihtii taiteen ja ruuan yhdistelmän, jossa suomalaisille tuttu peruna saa uuden maun ja upean muodon. Tapahtuman aikana yleisö saa myös vinkkejä uudenlaisiin tapoihin käyttää perunaa ja erilaisten makukomponenttien yhdistämiseen – unohtamatta tietenkään visuaalista näkökulmaa. Liput verkkotapahtumaan maksavat 20 euroa, ja ne ovat ostettavissa Lahden museoiden verkkokaupasta. Moniaistiseen elämykseen sisältyy 60 grammaa lahtelaispaahtimon kahvia, joka postitetaan osallistujille kotiin.
 Kozeen Shiwan on 31-vuotias lahtelaistaustainen keittiömestari, joka on työskennellyt muun muassa helsinkiläisen Michelin-ravintola Askin keittiömestarina

 

Perunakivi.jpg

Perunalla on suomalaisten ruokana jo liki 300 vuotta ikää. Asikkalan kappalainen Aksel Laurell toi varsinaisen perunanviljelyksen maahamme 1750-luvun paikkeilla. Hän saarnasi kirkossa kirkollisveron hinnalla asikkalalaisille perunan mausta, viljelystä ja tämän kasvin suuresta hyödyllisyydestä. Nyt perunalla on keskeinen sija monessa eri muodossa arjen aterioissa kaikissa yhteiskuntaluokissa Suomessakin.

 

Sami%20Sykk%C3%B6.jpg

Tänään perunasta saarnaavat siis viihdetaiteilijat: muotikokki ja vaatemuotiselostaja, mainio showpersoona Sami Sykkö 20 euron erillisellä pääsymaksulla netin lahtelaisessa museoperunaohjelmassa, mukana siis on oikein Michelin-tähtiä maailmassa nimiinsä haalinut huippukokki. Jo etukäteen siis rajataan lompakon paksuus hienoon virtuaaliseen museoon sisäänpääsyn ehdoksi jopa omaan nettiin periherraskaiseen malliin oikein presidentinlinnan kutsujen sujuvan muotivaate-ekspertin puheryöpyllä. Tähän on menty museon nykyaikaistamisessa köyhässä, työttömässä Lahdessa..

 

 

Tarvitaanko siis museotiloja enää tulevaisuudessa? On totta, että jo liian usein kulinaarinen herkuttelu lounaskäynnein on tuonut tavallisenkin palkansaajan arkeen oman poikkeuksellisen pikku tuhlaavaisuuden, mutta että oikein verovaroilla ylläpitämämme museo tarjoaa pelkkää nettikrumelunkia hienosteluna television ruokaohjelmien tapaan – ällöttävää.

 

Koloo1.jpg

Kestävä-Lahti -säätiön jäsenet

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2020/04/kestava-lahti-saatio-1

Ja vielä loppuhuipennus. Rahoissaan ylipursuvan kiiltokuvamaisen Euroopan ympäristöpääkaupungin statuksellinen säätiö - Kestävä Lahti - on syytänyt sievoisen osan ylimäärärahoistaan tueksi tähänkin erikseen maksulliseen nettihöttöön.

 

Lis%C3%A4liite.jpg