674538.jpg

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Lahden kaupungintalon sisäpihalta voi aistia demokratian tuoksun hälvenneen jo viime kesänä: vaakunat ja viirit kertovat yksinvallasta

Likinäköiset lahtelaispäättäjät

Kovin lyhytnäköistä ja kokonaisuutta hahmottamatonta on lahtelaispäättäjien ajattelu.

Parhaillaan valmistellaan keskustan länsiosan suurta ns. Rantakartanon kaavaa: suunnittelussa on satojen ihmisten kerrostaloalue kaupungin keskustaan, lähes Vesijärven rantaan. Vuorikadun koululle alueelta on alle puoli kilometriä.

Muutaman vuoden kuluttua nämä tulevat Rantakartanon asukkaat haluavat koulua lapsilleen: kenen omistuksessa tuo kaupungin kaunein rakennus on, he kysyvät.

 

Kaupungin kaunein rakennus

 

928176.jpg

 

Tänään maanantaina 17. joulukuuta on Vuorikadun koulun kohtelun ja kohtalon ratkaisupäivä.

Lahden kaupunginhallitus ja koulutoimen virkamiesjohto on ratkaisuissaan ontunut jo viimeiset kolme vuotta: kaupungin kouluja on lahdattu ajattelematta sen enempää kouluyhteisöjen merkitystä kuin rakennusten käyttömahdollisuuksiakaan saati seurauksia.

Viimeisin, noloin ratkaisu on menneeltä kesältä: lakkautettu Vuorikadun koulu. Lahden kaunein rakennus, lahtelaisittain suorastaan koru on tänään kaupungin demokratiarakenteen huipulla päätöksen kohteena.

.

520214.jpg520214.jpg520214.jpg

Lahden kaupunginhallitus esittää valtuustolle tehtäväksi seuraavan päätöksen:

§ 214

Kh: Kaupunginvaltuusto päättää oikeuttaa teknisen lautakunnan myymään Keski-Lahden kaupunginosan korttelissa 19 tontilla 1 osoitteessa Vuorikatu 13 sijaitsevan Vuorikadun koulurakennuksen ja luovuttamaan rakennusta varten muodostettavan tontin seuraavia luovutusperiaatteita noudattaen:

1. Vuorikadun koulurakennus myydään tarjouskilpailulla, rakennuksen pohjahinta on 700.000 €.

2. Tarjousten vertailussa vaikuttavat sekä rakennuksesta tarjottu hinta että rakennukselle ajateltu tuleva käyttötarkoitus teknisen lautakunnan päättämällä tavalla.
3. Rakennukselle muodostettava tontti vuokrataan 25 vuodeksi teknisen lautakunnan päättämällä, rakennuksen käyttötarkoitukseen perustuvalla ja elinkustannusindeksiin sidottavalla vuokralla.
4. Mikäli tarjouskilpailun voittajan tarjous edellyttää asemakaavan muuttamista, rakennus myydään ja tontti luovutetaan sen jälkeen, kun kaavanmuutos on saanut lainvoiman.
5. Muista luovutusehdoista päättää tarkemmin tekninen lautakunta.

 520214.jpg520214.jpg520214.jpg

 

Kaupunginvaltuuston kokous on tänä iltana klo 18.00 - sen päätöksessä mitataan lahtelaisen kansanvallan vahvuus:säilyykö Vuorikadun koulu kuntalaisten omistuksessa?

Kansalaisjärjestöjen ja kaupunkilaisten mielenilmaisu Vuorikadun koulun puolesta pidetään ennen valtuuston kokousta klo 16.45 kaupungintalon edustalla.

 

PS

Katso myös tämän kirjoitussarjan vuodatusta 26.11.2007

 

Jälkikirjoituksia

 17.12.2007 klo 20.30

 

1139791.jpg

Kaupungintalon eteen on kokoontunut lahtelaisten vankka joukko ilmaisemaan tahtonsa valtuutetuille Vuorikadun koulun  säästämiseksi lahtelaisille.

 

1139826.jpg

Banderollein ja puhein tervehditään valtuutettuja ja luovutetaan lähes 1800 nimen adressi Vuorikadun koulun pelastamiseksi.

 

Päätös

Lahden kaupunginvaltuusto ei yhtynyt kaupunginhallituksen esitykseen Vuorikadun koulun myymiseksi.

 

 

18.12.2007 klo 9.15

Päätöksen jälkeisenä aamuna

 

1139785.jpg

J.H.Erkko laulaa nimikkopuistossaan tekstiään "On mulle Suomi suloisin, vaan Häme siitä kallehin", riemuiten taustalla olevan Vuorikadun koulun säilyttämisestä