Eläväksi taiteeksi luokittelemme konsertteja ja teatteriesityksiä, joskus myös baletin, kuvateoksen, installaation tai kollaasin, kun kulttuurisessa viisaudessamme määrittelemme niitä taiteenlajinimin. Paatunut taiteen seuraaja, kriitikkokin voi vielä itsensä ja lukijoidensa onneksi tulla täysin yllätetyksi, ihastua yleisön kanssa, ihmetellä, eläytyä, nauttia taiteen väkevästä, elämää valaisevasta ja sielua ravitsevasta elämänvoimasta, sellaisesta aitoudesta, ennenkokemattomasta kauneudesta, pysähdyttävän upeasta ajattelusta kuin mitä SOVITUKSIA-teos eilen antoi Lahden Vaahterasalin ensi-illassaan.

Saimme kokea teoksen, jota ei edes mikään määrittely siis pysty kahlitsemaan tai selittämään. Teatterin pariin sen miellämme, sillä kokonaistaiteena sen visuaalinen, liikekielinen, musikaalinen ja ajatuksellinen voima on lumoava, teoksen esittävät fyysiset taiteilijat täysin unohtumattomat persoonallisuudessaan - taiteellisessa ja puhuttelevassa voimassaan - esitys kuin aikamme uusi ja taatusti unohtumaton mediaihme.

Ihmisen hallitsemattomuus, pärjäämättömyys kaikessa nykyhetken yltäkylläisyydessä ja hahmottomuudessa on saanut klassisen kivi-paperi-sakset -kiinalaisvuosituhantiseen ongelmallisuuteensa aikakautemme nykysukupolven nuoruuden tulkin - DraamaLabin upean, modernin teatterillisen analyysin - ja tarjoaa lahtelaisyleisölle harvinaista elämyksellisen lumoavaa teatteria.

Teoksen kokonaisuudesta syntyi visuaalisesti jännittävä, rytmisesti hieno kavalkadi episodeja jokaisen esittäjän persoona päähenkilönä. Keskeiset ihmisen reaktiot aina pelosta tuskastumisen kautta rakastumiseen saakka löysivät yksilön mahdollisuudet, oman mahdollisuutensa tästä  jokaista kohtaavasta elämänvaiheen hahmottomuudesta. Maulla valikoitu aikakauden käyttömusiikki taustoitti esityksen täydelliseksi ajankuvaksi.

 

Kiehtovaa DraamaLabin esityksessä juuri on teatteriannin määrittelemättömyys, visuaalinen huima ammattitaso ja rajattomuus - teatteria, joka elää, vaikuttaa perinteistä vähät välittäen, valtavirtojen ulkopuolella, esittäjien ja ilmaisun sisäisellä palolla, vakuuttavalla sanottavallaan, jopa hulluttelevan valloittavalla huumorinsa elämänläheisyydellä.

Tuskinpa näin täydellistä, lumoavaa, kiinnostavaa ja innostavaa esitystä olen teatterinpalkeilla kovin usein kokenut kuin Lahden DraamaLabin SOVITUKSIA. Teoksen kirjallinen rakenne on oikeastaan pelkkää sitä tärkeintä yhteisöllisyyttä - keskustelua - elein ja ilmein, liikkein ja nyt myös filmi- ja näyttämötekniikan upein elävin tekijöidensä visioinnein, joihin estradin taiteilijat on mestarillisesti loihdittu keskeiseksi osaksi.

Draama%20Lab%202023%20kev%C3%A4t.jpg

Työryhmä Mikko Hiironen, Jenny Kuoppamaa, Eveliina Pesu, Oskar Rajavuori, Mira Tolvanen, Arttu Virtanen vaikutti esityksen materiaalin synnyttämiseen ja kokonaisuuden muodostamiseen ideoiden, improvisoiden ja keskustellen ja on esityksen liikekielen ohjaajan Emma Yildirimin kanssa esityksen näyttelijöinä lavalla.  

 

Lauri Keskivälin ohjaus ja käsikirjoitus nousivat vankasta realistitsesta aineistosta kiinostavan moninaiseksi, lähes surrealistiseksi todellisuudeksi, sanomaltaan jonnekin korkeisiin sielujemme syvimpiin ja avaruudellisimpiin sfääreihin kuin minne perinteinen näytelmä koskaan yltäisi. Helmi Virtasen häikäisevän hieno visuaalisuus kiiri samoin aivan toisiin mielikuvituksellisten totuuksien ulottuvuuksiin kuin perinteinen, pysähtynyt lavastus. Emma Yildirimin liikekieli esittäjien kehon ja ilmaisun luontaisen hallinnan kautta toimi nautittavan taitavana tanssillisen sujuvana yhteiselementtinä, kuten omassa lajissaan Ilkka Kiven hieno valosuunnittelu ja sen tarkka toteutus. Kaikki yhdessä rakensivat teoksesta rohkean, vakavan, sydämellisen hauskan, taitavan ja kauniin esityksen.  

Sanomaltaan koskettava, ajatuksemme jatkuvaan pohdintaan käynnistävä, toivottomuudessaan meitä jokaista joskus kohdannut sisäinen epätietoisuus ja sen ahdistavuudesta vapauttava, huumorissaan lämmin, visuaalisuudessaan ainutlaatuisen hieno, upean eheä, esittävä taideteos on vielä koettavana muutaman kerran Lahti-kaupungissa. Tänäänkin.

https://www.lahti.fi/uutiset/draamalabin-kevaan-teatteriesitys-sovituksia-saa-ensi-iltansa-9-6-vaahterasalissa/