Jos tukholmankävijä tarkoin suunnittelee aikataulunsa, yksi kevään tai kesän suurenmoisista käyntikohteista on leikkikalumuseo ja raitiotiemuseo. Näissä museoissa käytyään tulee hyvälle tuulelle ja olo on samalla kertaa sekä lapsellisen huoleton että historiallisen kunnioittava: minäkin olen siis jo lapsuudestani saakka historiaa, osa siitä, nostamme ylväästi niskaamme. Kannattaa tarkoin kuitenkin kartalta selvittää bussireittien kulku näihin museoihin, sillä näiden elävien museoiden löytäminen ei ainakaan kiireessä onnistu helposti.

Tukholman leikkikalumuseo on uudehkoissa tiloissa

Tukholman leikkikalumuseo on kokemus niin lapsille kuin aikuisille. Aina parinsadan vuoden ikäisistä leikkikaluista 1900-luvun lopun leikkikaluihin, esineisiin ja peleihin on nähtävänä valtaisat hallit ja suuret vitriinit pullollaan.

.


Museosta jokainen ikäpolvi löytää tuttua, mielenkiintoista, hauskaa ja jännittävää nähtävää. Leikkikalumuseon valtaisat tilat eivät kuitenkaan riitä kymmenientuhansien leikkikalujen esittelyyn, vaan tuntuu kuin se olisi varastomaisesti aivan liian täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia lapsuuden asioita ja esineitä, useat vielä huolella ja vaivalla käsin valmistettuja, mutta monettuhannet kansainvälisesti, teollisesti valmistettuja ja suomalaisillekin perin tuttuja. Museossa useampi tunti vierähtää tämän valtaisan aarrearkun ahminnassa ja ihmettelemisessä sekä kokeilemisessa.

 

Osoite:

Leikkikalumuseo

Tegelviksgatan 22 11641 Stockholm

Puhelin: +46(0)8-641 61 0

 

http://www.trivago.fi/tukholma-52297/museot--naeyttelyt--galleriat/stockholms-sparvaegsmuseum-

 

Ennennäkemättömän upea Raitiotiemuseo


 

Samasta ulko-ovesta pääsee Spårvägsmuseumiin ja jos on hoksannut lunastaa Tukholmakortin, niin myös samalla lipulla.

Se on hehtaarinen, moniosainen, suuri halli täynnä raitiotievaunuja, paloautoja ja pelastusajoneuvoja. Mallit on hevosvetoisista moottorivetoisiin saakka, luonnollista kokoa, hienosti entisöityjä ja todella upeita. Tässä museossa pääsee simultaanisesti myös itse ajamaan raitiovaunua menneitten vuosikymmenten raitiovaununkuljettajan tapaan. Museossa on pienoismetro, joka kuljettajan ohjatessa kulkee ikimuistettavan lenkin näyttelyhalleissa nähtävyyksien vilistessä silmissä.

 

Museossa on myös ravintola, kahvio ja erilaisia tapahtumia lapsille sekä aikuisille.

http://sparvagsmuseet.sl.se/besok-oss/barnens-museum/

Tukholma-sarjan 1. osa:

http://lahenuutisia.net/blog/2998652/parasta-kansalle/