Raekojaplats%202016.jpg

Tallinnan Raekojaplats 17.12.2016 aamupäiväasussaan

Lahtelainen eestinkielen viisitoistahenkinen ryhmä sai viime viikonvaihteessa taas tuntea, miten oikea itseään korostamaton eurooppalainen sivistys on meitä lähellä, reilun parin tunnin merimatkan päässä - Tallinnassa. Siellä on koettavissa kulttuuri niin moninaisessa muodossa, että päätä huimaa ja kulttuurinnälkä vain kasvaa. Pieni kuvasarja riittäköön asiaa todistamaan - sekä pohjimmaisena arvio matkan teatteriannista.

Kolmipäiväisen retkeen liittyi tietenkin mahdollisuus nähdä Raatihuoneentorin kenties Euroopan kauneimmin koristeltu joulukuusi, torin ohjelma kera kansallisine käsityötaito-, koru- ja tarve-esinekojuineen, useat taidekokemukset, piparkakkukorunäyttelyihin saakka sekä ennen kaikkea keskustelut tavallisten virolaisten kanssa jokaisen meistä omaksumalla virontaidolla sujuvasti tai kieltä rohkean sujuvasti yrittäen.

Piparkakkun%C3%A4yttely%20Tallinnassa%20

Malle Pärtelin ja Mall Keesin työ Püha tamm lättega Tallinnan jouluisessa Piparkakkunäyttelyssä 2016

Monille meistä oli kuitenkin melkoinen yllätys käyntimme pääkohde, Viron Kansalliskirjasto: opiskelulle, taiteelle ja tieteelle tärkeä ja helppokäyttöinen keskus, toiminnnalliselta monipuolisuudeltaan ja aineistoiltaan sekä nykyaikaisuudeltaan aikaansa edellä koko Euroopassa.

http://www.veniceexpert.com/viron-kansalliskirjasto-tallinnassa.html

Eestin%20kansalliskirjasto.jpg

Viron%20kansalliskirjasto.jpg

Yllä kuvat Eesti Rahvusraamatukogusta: ylempi ulkoa viime kesältä ja alempi yksityiskohta sisältä 17.12.16.

Suuren ja monipuolisen sivistyslaitoksen, kaksihehtaarisen, kahdeksankerroksisen, yli kolmensadan työntekijän Viron Kansalliskirjaston monipuolisen esittely- ja tutustumiskierroksen jälkeen saimme vielä kokea yhden kirjaston monista sadoista sivistysihmeistä, pienen sadan hengen teatterisalin tarjontaa. Siellä esitetään niin klassisia tekstejä kuin aivan uunituoretta eestiläisdraamaa maan keskeisten kirjailijoiden tuotteita, Viron eturivin teatterintekijöiden esityksinä.

 

ALIAS

Alias%20lehtikuva.jpg

Alias on kirpeä selfiekuva kahdesta keski-ikäisestä naisesta.

Saimme nauttia jo useista romaaneista ja draamateksteistä meille tutun Andrus Kivirähkin** tuotannosta, nyt melko tuoreesta, komediallisesta ja kielellisestä pikkuhauskuudesta, Alias-näytelmästä. Virolaisteattereille tyypillisestä perusteellisuudesta viesti jälleen näytelmän kesto, joka tällä kertaa yli kaksituntisena väliajattomana esityksenä todisti laadukkuutensa herpaannuttamattomalla intensiivisyydellään.

Siinä kaksi naista pelaa Alias-sanapeliä, jossa korttipakasta otettavissa korteissa on erilaisia sanoja ja pelin alustajan tehtävä on kuvailla umpimähkäinen pakasta otettu sana vastaajavuorossa olevalle pelaajalle, jonka pitää arvata kuvailun perusteella oikeaa sanaa kunnes päättely kuvailun jatkuessa häneltä onnistuu.

Alias%20uusi2.jpgAlias%20uusi2016.jpg

Piret Rauk                                                                                       Merle Palmiste

Näytelmässä Alias-peli on kuitenkin vain kuin lapsuuteen yhdistävä kehys sattumalta toisensa kohtaavien kahden keski-ikäisen naisen (alakoululuokkatoverien) elämäntilanteiden toisiinsa risteävässä juonessa: toisella, liikenaisella on jo elämän korkeimmat hetket jäämässä taakse, takana suuri kuuluisuus, valtaisa määrä mediajulkisuudessa elettyä glooriallista elämää, koko Viron tuntemaa julkisuutta, toisella hiirenharmaa vaatimaton konttoristin elämä. Molemmista näytelmän henkilöistä kuoriutuu esityksessä menneen elämän kiinnostavan erimuotoiset elämänkaaret ja samalla naisten nykyisyyden vielä voimakkaammin erilaisesti akuutit suhteet miehiin. Julkisuuden naisella moninkerroin jo todellisuudessa monien avioliittojen ja jatkuvien pettymysten kautta koettu viileän tunteeton todellisuus, toisella harmaalla hiirulaisella vielä täysin kokematon, haaveiden ja unelmien kuuman kiihkeä täyttymätön toive. Näin kaksi erilaista elämän keskivaiheen saavuttanutta naista välittävät näyttämölle näennäisen lautapelinsä rivien välistä sensuellisuutensa, purkavat pettymyksensä ja onnensa kuin elämän todellisina vastakohtina meille itsensä paljastaen. Hienon draaman ainekset koskettavat jokaista katsojaa tutun läheltä.


Alias-2016kuva.jpg

Kivirähkin teksti on jälleen verbaalisesti, jopa kielitieteellisesti ja osumatarkkuudeltaan nautittavan hauskaa dialogia täynnä. Yllättävä, luonteva, todellisuutta ironisoiva kiinnostavasti ja taitavasti vuorotteleva dramatiikka imee katsojan mukaansa. Myös näyttelijät - medioissa paistatellut Julia (Piret Rauk) ja vaatimatonta elämää elävä Piret (Merle Palmiste) - luovat intensiivisen jännitteen tähän kahden naisen kohtaamisten hauskaan, psyykkisessä syvyydessäänkin itsetutkiskelevan kipeään tarinaan. Esitysgenre on dialogitulkinnaltaan hienosti rytmitettyä jouhevin tempovaihteluin. Näyttelijätyö sytyttää sopivan kevyesti karrikoiden ihmislajinsa tunnistettavan persoonallisiksi ja eläviksi, sekä tarinaan jännitteen, jota on helppo kivirähkimäisen huumorin maustamana seurata ja sen ratkaisuja odottaa.Teksti ja näyttelijät ovat ihailtavasti yhtä, he ovat sisäistäneet naiseuden sanoman ja Kivirähkin ajatuskudelmien nais-mies-vaakapunnitukset herkullisesti.

Sitä vastoin vankan henkilöohjauksen lisäsäleet, modernin musiikkitaustan, videot ja heijastetun kuvakielen, joilla ohjaus on pyrkinyt erittelemään ja liittämään kohtaukset tai kenties saamaan runsaaseen tekstiin hapekasta paussittelua, koin häiritsevinä, itsetarkoituksellisina tekstiin turhaan ympättynä sälänä. Dramaturgia jopa pilasi yhden keskeisen Kivirähkin idean Alias-näytelmän miehestä, tekemällä mieskuvitelman realistisesti, kohtauksen kyseenalaisesti seksileikillä höystäen. Upeiden näyttelijöiden voimalataus ja tekstin kipeästi puhutteleva hauskuus olisi yltänyt ilman moisia lisäkkeitä paljon tyylikkäämpään, katsojan mielikuvitusta kunnioittavampaan lopputulokseen.

 

VAT-teatteri

Andrus Kivirähk Alias

Ohjaus Aare Toikka, lavastus Kristel Maamägi, musiikkikoosteet Peeter Rebane, valot Sander Põllu, videoskenografia Sander Põldsaar, rooleissa: Merle Palmiste, Piret Rauk ja Tanel Saar

Esityskuvat Siim Vahur

Arvio 17.12.2016 esityksestä


http://www.vatteater.ee/et/lavastused/92/alias.html

 

**Katso aikaisemmat Kivirähk -esitysarviot:

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2015/01/viron-elavaa-kulttuuria-kasvotusten

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2015/01/oopperaa-keinojen-runsaudessa

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2013/10/musiikkiteatteria-euroopan-huipulta