Lahden%20kaup.talolippu.jpg

Käsissäni on mielenkiintoinen pinkka, 17 täyttä konekirjoitussivullista (sivut 118-134) papereita. Sain sen postilähetyksenä professori Kalle Achtélta 1971. Sivut ovat käsikirjoitusta hänen tuoreesta tutkimuksestaan Aleksis Kiven sairaudesta Uuden klinikan ja Lapinlahden sairaalan potilaspöytäkirjojen valossa. Lähetyksen taustalla oli pyyntöni saada tutustua sairaalan potilaana olleen Aleksis Stenvallin potilasasiakirjoihin hänen elämästään tehtävää näytelmää varten. Achté oli tuolloin Lapinlahden sairaalan ylilääkäri tutkijatyönsä lisäksi. Itse olin toinen Lahteen perustetun Nostoväkinäyttämön luojista - virallisesti sen kannatusyhdistyksen puheenjohtaja.

 

Tuon jo kellastuneen käsikirjoitusarkkipinkan sisältö avasi minulle Aleksis Kiven täysin toisenlaiseksi, kuin mitä kouluissa, omissa lausuntailloissa, esiintymistilaisuuksissa olin koskaan edes uneksinut ajatella. Achtén tutkimuksessa avautuu Kivestä monin kohdin moderni, elävä ja nykyaikainen ihminen: hän oli mm. ensimmäisiä suomalaisia, joka kuntonsa kohentamiseksi suostui kokeilemaan Suomeen juuri silloin jalkautunutta vesijooga-menetelmää.

 

Paneuduin Kiven elämänkuvioihin, hänen kirjoittamaansa tuotantoon, kirjeenvaihtoonsa ja kaikkeen jo tehtyyn kirjallisuustutkimukseen hänen teoksistaan yli vuodeksi. Kun näytelmä viimein oli valmis, kirjoitin sen ohjelmalehtiseen allaolevan tekstin katsojalle johdatukseksi.

 

Aleksis%20Kivi%20vainaa.jpg

 

Tänään Kalle Achté ei enää ole keskuudessamme, on vain hänen tutkimuksensa kirjastoissa ja kiitoskirjeensä näytelmästämme arkistossani.

 

Näytelmän päätehtävässä näytellyt, käsikirjoittajakumppanini Yrjö-Juhani Renvall elää voimissaan, tosin eläkeläisenä, professori emerituksena näyttämötaide opetusalanaan. Ympyrä sulkeutui. Näytelmä hänen kohdallaan johti yliopistotasoiseen ammattiin - sen korkeimmalle korokkeelle.

 

Aleksi%20Kivi%20vainaa%20b.jpg

 

Silloisen kulttuurilehtemme Etelä-Suomen Sanomien lehtileike kesällä 1973 ensi-iltaan tulleesta näytelmästä  Aleksis Kivi -vainaa .

 

Liput liehuvat tänään 10.10.18 Aleksis Kivelle !

 

 

Lis%C3%A4liite.jpg