Cheek.jpg

Cheek (kuva YLE:n uutiskuvakaappaus)

 

Elokuun 24. ja 25. päivät vuonna 2018 ovat viihdeteollisuuden ja Lahden kaupungin päättäjien näkökulmista ylittämättömät harvinaisessa yhteissaavutuksessaan ja julkisuusmerkityksessään. Lahden Salpausselän kisamonttuun kerääntyy molempina päivinä 30000 eli yhteensä 60000 rapartisti Cheekin musisointiuran ihailijaa. Tämä kulta-, platina ja ties minkä levymittamäärän levyjä myynyt lahtelaislähtöinen artisti lopettaa uransa tähän kaksipäiväiseen konserttitapahtumaan. Hän on laakerinsa ja seppeleensä saanut mammonana, musiikkinsa ihailijakaartina ja ajan ilmiönä. Nyt oli hyvä aika maineensa kukkuloilla lopettaa.

 

Tilastollisesti tuo 60000 lippunsa lunastanutta on hyvän jossittelun paikka. Jos nuo liput olisivat pelkästään lahtelaisten ostamia, niin joka toinen kaupunkilainen olisi semmoisen hankkinut. Prosenteissa siis koko kaupungin 120000 asukkaasta  olisi konserttiyleisössä ollut lahtelaisia 50 %.

Jos taas valtakunnallisesti ajatellaan, niin tuo 60000 katsojaa on vain 1 % koko Suomen noin kuudestamiljoonasta asukkaasta. Tai negatiivisesti ajatellen 99% suomalaisista ei olisi tässä Cheekin konsertissa.

 

Se, montako Lahden kaupungin asukasta tuon 60000 katsojan joukkoon sisältyi, selittyy todennäköisyyslaskennalla, melko hyvin meidän keskivertoisen, oman virtassuvun lippulunastuksista. Lahden Pyhättömän virtassukuun kuuluvia oli vain lauantain konsertissa - yhteensä seitsemän lipun lunastanutta henkilöä ja vain yksi Lahdessa kirjoilla. Siis tosiasiassa tilastollisesti Cheekin konserttiyleisöstä saadaan lasku:

60000:100  < 600x1=600

  

Paikalla konserttiyleisössä oli siis vain 600 lahtelaista ja 59400 muualta Suomesta.

Lukijani tehkööt siis Cheekin merkityksestä omat jossittelunsa ja todennäköisyyslaskelmansa, arvionsa musiikin, lahtelaisen kunnallispolitiikan sekä taiteilijan bisneksen näkökulmista.

 

Ilmiönä Cheek tietenkin edustaa pienen maan, pienen Lahden kaupungin kansainvälistä ihmettä, jonka merkitys on historiaperspektiivissä ainutlaatuinen.

 

 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Cheek

 

Lis%C3%A4liite.jpg