1233876.jpg

Lahden kaupungilla on ystävyyskaupunkeja. Lahti sai ensimmäisen ystävyyskaupungin vuonna 1940, kun Ruotsin Västeråsin kaupunki oli päättänyt lähettää pommitettuun Lahteemme hätäapua: tuomisina  työkone ja kuparilevyä vaurioituneen kaupungintalon katon paikkaukseen.

1248292349_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lahdessa on Västeråsin kaupunginosa ystävyyskaupunkimme mukaan. Lahden Ruotsinkadulla on nämä yli 60 ruotsalaisavun tuella rakennettua pientä puutaloa, perinteisen ruotsalaisen falunpunaisen julkisivun värittäessä  kaunista maisemaa.


Lahden ystävyyskaupunkitoiminta laajeni pohjoismaiseen muotoonsa, kun Lahti solmi ystävyyskaupunkisopimukset Tanskan Randersin, Norjan Ålesundin ja Islannin Akureyrin kanssa 1947.

Pohjoismainen ystävyys laajeni kukoistukseensa 60-80-luvuilla. Lahden liikunta-, nuoriso- ja kulttuuritoimen erilaiset seurat ja yhdistykset tekivät lukuisia vierailumatkoja ystävyyskaupunkeihin ja Lahdessamme vieraili ystävyyskaupunkien väkeä.

Toimintaa varten kaupunki perusti ystävyyskaupunkitoimikunnan, jolle varattiin Lahden talousarviossa määräraha jakaa pieniä avustuksia yhteisöille ja yksityisille juuri ystävyyskaupunkitoiminnan aikaansaamiseksi.

Oli rintaa röyhistävää päästä ulkomaanmatkalle ja kunniakasta edustaa Lahtea noissa ystävyyskaupungeissa.

1248292933_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Omaan mielenmaisemaani on kertynyt suuret muistosäkilliset ja kokemusämpärilliset noilta ystävyyskaupunkimatkoilta: Västeråsin suomalaisten iltama-iloista ja heidän aamuheräämisiensä lohduttomasta suomikoti-ikävästä, kulttuurimatkasta Ålesundin sateiseen, kalanhajuiseen vuonomaisemaan illanviettoineen ja esiintymisineen sekä matka lumoavankarun  Islannin halki  Akureyriin lasten kuvataidekoululaisten kanssa, matkan monet  luontokokemukset  harvinaislaatuisine  yöpymisineen, kuumine lähteineen ja ikimuistoisine haahkasaarikokemuksineen. Noitten käyntien parhaimmiksi tuomisiksi muotoutuivat ystävystymiset vieraskielisen ystävyyskaupunkilähimmäisen kanssa.

1248293305_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ystävyystoimintamatkojen budjetit hoidettiin pääasiassa omista pusseista. Useimmiten matkoja varten säästettiin ja kerättiin rahaa erilaisin tilaisuuksin, konsertein, näyttelyin tai myyjäisin. Lahden edustaminen oli kunnia-asia ja sitä tehtiin aikaa ja vaivaa säästämättä.


Toisin on nyt. Eurooppa ja koko maailma on avannut ovensa tehdä visiittejä minne haluaa. Ystävyyskaupunkejakin Lahdella on jo tusina, kaukaisin Kiinassa saakka. Eikä ystävyyskaupunkitoiminnasta lahtelainen juurikaan tiedä –  ellei kohde satu jotenkin sivuamaan omaa harrastusta.


842586.jpg999560.jpg 2015484.jpg

Jyrki Myllyvirta                Ilkka Viljanen       Kari Salmi


Toisenlaisia ovat edustajammekin. Nykyisin sana ystävyys  kun on useimpien mielestä sama kuin bisnes.

Lahden kaupunginhallitus päättikin yksimielisesti lähettää meidän veronmaksajien rahoilla ystävyyskaupunkitapahtumaan meitä kaupunkilaisia edustamaan omat poikansa Ilkka Viljasen, Kari Salmen ja Jyrki Myllyvirran kaikki puolisoineen. Matkan selitettiin olevan vakiintunut vuotuinen käytäntö, jossa kaikki pohjoismaiset ystävyyskaupunkiedustajat ovat paikalla.

Samalla tuli myös tähän toimintaan moninkertainen säästö mukaan, kun ei tarvitse juosta erikseen jokaisessa pohjoismaisessa ystävyyskaupungissa ystävyyttämme hoitamassa.


Vielä olisin tämänkin säästön nielaissut, mutta kun kuulin, että isojen poikiemme ystävyyslistan ohjelmassa olivat vanhustenhuollon kysymykset, erityisesti ennaltaehkäisevä toiminta ja avopalvelut, virtasmainen yksinkertainen järkeni päätyi rengasmatkailemaan filosofian korpimaisemiin.

1234677248_yst1.jpg

Eikö vanhustenhuoltoon tutustuminen olisi sittenkin täällä Lahdessa helpompaa isoillekin pojillemme. Täällä he voisivat puolisoineen melko vaivatta käydä vanhusta 24/7 hoitavien parinsadan omaishoitajan luona. Avohoitokin tulisi noina yön tunteina melko lailla selväksi.


Eikä olisi tarvinnut tuhlata rahaa ystävyyskaupunkitililtä . Säästyneillä matkarahoilla olisi monen omaishoitajan arkipäivää voitu helpottaa palkkaamalla hoitoapua lahtelaisille väsyneille ja uupuneille omaishoitajille.

Tämän päivän pohjoismaisen ystävyyskaupunkityön virtasfilosofiani kirjaa byrokraattien avartavaksi matkailuksi.

Jos olen väärään filosofiakorpeen tämän pohjoismaisen ystävyyskaupunkitoiminnan kanssa eksynyt, isot poikamme puolisoineen minut sieltä maan ja kaupungin tavoille ohjaavat.
.
1247113439_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lahden kaupunginhallitus
11.5.2009/§328
Päätös:
Kaupunginhallitus päätti nimetä Lahden kaupungin edustajiksi Ålesundissa 24.-27.6.2009 pidettävään pohjoismaiseen yhdysmieskokoukseen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Ilkka Viljasen, kaupunginhallituksen puheenjohtajan Kari Salmen ja kaupunginjohtaja Jyrki Myllyviran kunkin puolisoineen.

Samalla kaupunginhallitus päätti, että matkasta aiheutuvat kustannukset maksetaan toimintayksiköltä 1071 (Muu yleishallinto, yhteydenpito ystävyyskaupunkeihin, kh)