656217.jpg

Lahtelaistenkin on tärkeää pohtia suomenkieltä, miten sen sanat ja sanavarasto voivat todella merkitä meille jotakin selkeästi, selittävästi, johdonmukaisesti, jopa ennustavasti.

Kun meidän oman kaupunginjohtajamme nimi sattuu olemaan Jyrki Myllyvirta, voimme jo nyt suoraan sanoa, että sukunimi on muodostunut meille veronmaksajille varmaksi enteeksi: virta on vienyt myllyä, kaupungin päättäjiä, hallitsemattomasti ja siinä mukana kaikki meidän rahamme holtittomasti tuhlaten. Mitä on jäänyt vinhasti taukoamatta pyörivän myllyvirran tulokseksi? Suurtyöttömyys, kunnan maksujen ja verojen kiristys sekä palvelujen jatkuva karsiminen. Tuloksista näkyvimmäksi jää kovin toisarvoinen, jo vanhanaikainen muista kunnista matkittu infrastruktuuri (Ranta-Kartano, toriparkki, matkakeskus), joita ilman olisimme saaneet elää paljon onnellisemmassa, kauniimmassa, luontoystävällisemmässä ja tasa-arvoisemmassa Lahdessa kuin minkä Myllyvirta meille jälkinään jättää.

On siksi myös poliitikkojen pystyttävä ymmärtämään suomenkieltä ja nimen enne (kaupunginjohtaja Myllyvirta on pian jäämässä eläkkeelle) uutta kaupunginjohtajaa etsittäessä ja valittaessa.

Vierailen juuri todellisessa kulttuurikaupungissa Jyväskylässä, jossa nimet ja niiden merkitys on ymmärretty jo alemmalla virkatasollakin. Laitan tähän todisteeksi leikkeen paikallisesta tämänaamuisesta Keskisuomalainen-lehdestä.

Nimi%20on%20%20tae%20ja%20enne.jpg

Toivon lukijoiltani ehdotuksia tulevan uuden kaupunginjohtajamme nimestä sillä kansanomaisella viisaudella varustettuna, ettei nimi aina miestä pahenna, jos ei mies nimeään.