LAhtidemokratia-normal.jpg

Vuonna 2014 saamme ensin valita EU-parlamenttiin suomalaisedustajamme. Tuo vaali ei lahtelaisia juuri sytytä eikä lahtelaisia pyrkijöitä ole valittavaksemme vielä ilmaantunut.

http://www.vaalit.fi/14166.htm

Eduskuntavaalit 2015

Lahdesta on nykyisessä eduskunnassa vain tasan kaksi kansanedustajaa, molemmat samasta puolueesta: SDP:n Jouko Skinnari ja Mika Kari. Kovin lahteenpäinvetävää heidän kansanedustajatyönsä ei ole ollut. Parempaan eduskuntavaalien lahtelaismenestykseen liittyy keskeisesti yksi tuleva tämän kevään valtuustopäätös: tehdä uusi ratkaisu toriparkkiasiassa.

 

P%C3%A4ij%C3%A4t-H%C3%A4meen%20kansanedu

Hämeen vaalipiirin Päijät-Hämeen kansanedustajat

Eduskunta tarkoittaa kahtasataa kansan edustajaa, joista jokainen edustaa meitä ja omaa paikkakuntaansa. Koko Hämeen vaalipiirin neljästätoista kansanedustajasta Päijät-Hämeestä edustajinamme on nyt vain kuusi, Kanta-Hämeestä peräti kahdeksan. Hämeenlinnalla, 70.000 asukkaan kaupungilla, on jopa kolme kansanedustajaa, vaalipiirin väkirikkaimmalla kaupungilla, 100.000 asukkaan Lahdella vain kaksi, mutta sen pienillä naapurikunnilla Hollolalla ja Asikkalalla kaksi kummallakin.

Kantah%C3%A4meen%20valitut-normal.jpgHämeen vaalipiirin Kanta-Hämeen kansanedustajat

Reilun vuoden päästä on jo kuumimmillaan kansanedustajien ehdokasasettelupeli. Vuoden 2015 eduskuntavaalit tulevat päättymään Lahden osalta jälleen perinteisen nolosti, sillä lahtelaiset eivät äänestä vaalipiirinsä lahtelaisedustajia. Miksi eivät? Kokoomuksen Ilkka Viljanen ja SDP:n Mika Kari ovat tänään lahtelaispolitiikan kärkinimipaikoilla, mutta he ja heidän taustatukijansa kannattavat toriparkkia, jota lahtelaiskansan enemmistö pitää täysin turhana. Lahtelaiselle on ylittämättömätön kynnys antaa edukuntavaaleissa äänensä toriparkkia kannattaneelle ehdokkaalle.

Uusina mahdollisina ehdokkaina SDP:n Ville Skinnarilla ja  Eero Vainiolla (jos hän Viitasaari-harha-askelistaan perääntyisi) olisi sopiva ikä ja tuore uudistusmieli sekä meitä lahtelaisäänestäjiä kuunteleva ja itsenäisesti ajatteleva politiikantekotapa.

Kenties lahtelaiskokoomuksenkin nuoremmasta polvesta joku voisi päästä lähelle valitsemiskynnystä. Hyvät mahdollisuudet myös puolueiden täysin uusilla, urautumattomilla naisehdokkailla olisi valtiopäiville pääsyyn - siihen olisi taas kerran todellinen sosiaalinen tilaus - mutta heitä ei toistaiseksi ole näköpiirissä.

Perussuomalaisten Rami Lehdolla on ihan todelliset, lahtelaisten antamat, vielä tahriutumattomat menestymismahdollisuudet. Muiden pienempien puolueiden lahtelaisvaltuutetuilta mahdollisuudet on lopullisesti vienyt leimautuminen Lahden kunnallispoliittisissa päätöksissä suurten puolueiden mielistelyyn. Valtuuston ulkopuolelta rynnistävä uusi ehdokaskomeetta olisi tervetullut lahtelaisuutta edustamaan ja puolustamaan.

http://www.vaalit.fi/14258.htm

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2012/10/uusi-kaupunginvaltuusto