TeATTERIKES%C3%84N%20AVAJAISET%2019.jpg

Tampereella väki elää teatterille. Vuotuinen tapaus on Teatterikesän avajaiset, joihin kiiruhdetaan traditionaalisena velvollisuutena ja kiinnostuneena kaupungin kesän suurimmasta kansainvälisestä tapahtumasta. Vuorossa on Teatterikesän Pääohjelmiston esittely..

 

 

Juha Hurme on itseoikeutettu teatterivelho, jonka kaikenlainen teatteriin liittyvä toiminta on niin mukaansatempaavaa, että yleensä kuivat viralliset avajaisetkin muuttuvat hauskoiksi ja pitkittyneinäkin kiinnostaviksi. Tällä kertaa hän ylisti meille yli 2000 avajaisyleisöläiselle Wileniuksen perheen isää ja poikaa, kahden sukupolven professoreja, joiden tulevaisuustutkimuksen periaatteista ja filosofioista kimpoaa luonnon ymmärtämisen tärkeys ja ihmisten toistensa sietämisen merkitys, siis koko teatterin ydin.

 

Juha%20Hurme%2019.jpg


 

Yksi korvakuultu poiminta Hurmeen monipolvisista oivalluksista:

Teatteria tarvitaan, koska se on suurta yhteisöllistä viihdettä. Mikä voisikaan olla nautinnollisempaa kuin kokea yhdessä suuren loppuunmyydyn katsomon kanssa täysin epäonnistunut ammattilaisten esitys ja puhjeta yleisön kanssa nauramaan sille vatsan täydeltä. Tuo juuri - arvostelu ja vahingonilo - on suurta perinteistä ja osallistuvaa suomalaista viihdenautintoa huipussaan, nauratti Hurme.

 

Pia%20Hahtola%2019.jpg


 

Avausohjelman esityksellisesti virkistävintä oli Pinja Hahtolan pieni kohtaus EINO LEINON EKSÄT Runoilijan muusat monologinäytelmästä. Jopa pieneltä Laikun lavalta, valtavan teatteriyleisön edessä, auringon porottaessa teatterikansaa, tuo kulttuuripersoonista luotu terävätekstinen sanailu ja kuvitteellinen parodia toimi mainiosti.


 

Teatterikesän taiteellinen johtoryhmä - Hilkka-Liisa Iivanainen, Aleksis Meaney ja Tanjalotta Räikkä - puheenvuorossaan luetteli jälleen niitä Pääohjelmistoon valitsemiaan teoksia, joista he valitsijoina laittavat päänsä pantiksi, että ne ovat suurta maailmanmaineista teatteria tai että nyt se ja se esitys on viimeinkin saatu myös Suomeen ja se ainakin meidän yleisön on hetimmiten mentävä katsomaan - kaiken ainakin itselleen hyvin perustellen. Siksipä heidän vauhdikas esittelynsä päättyi ortodoksisliturgismaiseen pätkään, jonka he monistemmaisena joikuivat teatterikesän avajaissanoiksi - maulla, tyylillä yleisön tervetulleeksi esityksiin tietenkin hauskasti siunaten.

 

La%20Strada.jpg


 

Teatterikesän avausohjelman lopuksi ja teatterin suuren vaikuttavuuden todisteeksi Tampereen kehitysvammaisteatteri La Strada esitti katkelman Lumikista ja seitsemästä kääpiöstä, omasovitteisena ja sävelteisenä teoksena.

 Yksi perinteinen suuren yleisön odottama ohjelmanumero oli kuitenkin kai tarkoituksellisesti siirretty muualle kuin suuren teatteriyleisön koettavaksi, Teatterikesän perustajan Olavi Veistäjän,nimeä kantavan vuosittaisen merkittävän teatteripalkinnon jakaminen näyttelijä Tuukka Huttuselle ja Vaarakollektiiville. Tänä vuonna palkinto jaettiin Tampereen Teatterikesän yhteydessä tänä samana avajaispäivänä Tampereen kaupungin järjestämällä vastaanotolla Raatihuoneella. Onko Teatterikesäkin muuttumassa elitistiseksi?

 

Lis%C3%A4liite.jpg