Helsingin Rautatientorin ympäristö on täynnä valtakunnallisesti merkittävää kulttuuria. Toisella puolen toriaukiota on Suomen Kansallisteatteri, toisella puolen Ateneum, jossa nykyisin on nähtävänämme suuri osa kansallista taideomaisuuttamme - kansallisgalleriana.

 

Ateneum%20kuva.jpg

Ateneum

 

Ateneum-rakennuksen juhlallisia vihkiäisiä vietettiin marraskuun 18. päivänä vuonna 1887.Sen jälkeen se on toiminut monenlaisissa erilaisissa kuvataiteeseen liittyvissä tehtävissä. Ateneumissa toimi taidemuseon lisäksi kaksi koulua aina 1970-luvulle asti, jolloin Taideteolliseksi korkeakouluksi muuttunut taideteollisuusalan koulu ja Kuvataideakatemiaksi muuttunut Taideyhdistyksen piirustuskoulu muuttivat omiin tiloihinsa.
 

Jäljelle Ateneum-rakennukseen jäi lopulta vain taidemuseo, joka syksyllä 1990 siirtyi valtion hallintaan osaksi Valtion taidemuseota. Nykytaiteelle omistettu Kiasma avattiin Postiaukiolla keväällä 1998 ja ulkomaiselle vanhalle taiteelle pyhitetty Sinebrychoffin taidemuseo jatkaa toimintaansa osoitteessa Bulevardi 40.

Vuonna 2014 Valtion taidemuseosta tuli Suomen Kansallisgalleria. Kansallisgalleria on julkisoikeudellinen säätiö, mutta kokoelma jäi valtion omistukseen kansallisomaisuudeksi. Museoyksikköinä jatkaa Ateneumin taidemuseo, jossa merkittävimmät suomalaiset taideteokset, maalaukset ja veistokset ovat nähtävänämme, nykytaiteen museo Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo. Kokoelmista huolehtii yhdessä museoiden kanssa Kansallismuseon kokoelmahallintaosasto, jonka hoidossa on myös taidehistoriallinen arkisto.

Ateneumissa on vuosittain useita merkittäviä taidenäyttelyitä sen jatkuvasti esillä olevien kansallisgalleriaan liittyvien perusteosten lisäksi. Usein merkittävän, maan- tai maailmankuulun suomalaistaiteilijan teoksista koottu näyttely on niin yleisön kiinnostuksen kohteena, että museokävijöiden jonot ulottuvat pitkälle ovien ulkopuolelle.


 

Ateneumissa on helppo vain käväistäkin. Parhaillaan siellä on esillä mm. hyvin pieni näyttely, Ateneumin toisessa kerroksessa, nimeltä Moderni identiteetti 28.1.-12.4.2020.

Kaikkiaan 24 maalausta ja yksi veistos edustavat Ateneumiin viimeksi hankittuja teoksia vuosilta 2016-2019 ja esillä on 17 taiteilijan töitä.

 

Ateneum%20hankintoja%203.jpg

Birger Carlstedt (1907-1975) Kukkaismyyjä, 1942, öljy                   Valokuva Hannu Pakarinen

 

Ateneum%20%20hankintoja%202.jpg

Ragni Cawen (1891-1981)  Ikkuna kasarmin suuntaan 1946, öljy

 

Ateneumin%20hankinnat%201.jpg

Eva Cederström (1909-1995)  Omakuva 1954, öljy

Yllä esillä nuorekasta modernia ilmaisua, aikakauden ilmeikästä kaupunkikuvausta ja lähes kubistista muotokuvamaalausta.edustavat näyttelyn teokset.

 

Näyttely kuvaa Ateneumin taidemuseon kokoelmien kasvamista joko museon omina ostoina tai sen saamina lahjoituksina. Museo tekee hankintoja usein täydentäen jonkun taiteilijan jo esillä olevia teoksia ja tuomalla näin uusia, ennen näkemättömiä taideteoksia taiteilijan kokonaiskuvaa täydentämään.

Tämän pienen näyttelyn painopisteinä ovat selvästikin nyt olleet taiteilijanaisten teosten ja 1900-luvun suomalaista kaupunkielämää kuvaavien teosten hankkiminen.

 

Katso lisää Ateneumin näyttelystä:

 

https://ateneum.fi/nayttelyt/fokus-sali-moderni-identiteetti/

 

Lis%C3%A4liite.jpg