Ihmekristitty5-normal.jpg

Kuva Jani Mahkonen

Kun täyssalillinen yleisö lähes pimeässä, intiimissä teatteritilassa yhdessä näyttelijän kanssa jo alun mikrofonisen maagisesta, kuiskaavasta johdannosta alkaen ja kohta esityksen vauhdin käynnistyessä heittäytyy mukaan täysin siemauksin tunteillaan ja mielialojensa notkein vaihteluin, virittyy yli tunniksi upporikkauden mielikuvituksellisiin elämänhuvien kokeiluihin ihmisen rahanhimosta, lämpimällä sympatialla mukana eläen, teatteriesitys on näyttänyt olennaisen voimansa.

Lahdessa näyttelijä Hannu Salmisen vilpitön, uskottava, herkän eläytyvä, jäljittelemätön persoona pystyy taiteellaan tähän ihmeeseen: edes vähän avaamaan sisimpäämme. Nyt hän karnevaalisesti räiskyvärytmisellä, hauskalla, hienon satiirisella esityksellään paljastaa piilotajuiset ajatuksemme: upporikkautta, seteleissä kylpemistä maailman ainoana pyrkimisen arvoisena täyttymyksenä me kaikki sittenkin janoamme.

Terry Southernin kirjan Ihmekristitty nelikymmenvuotias teksti hyvän elämän saavuttamiseksi ja maailman ongelmien ratkaisemiseksi on saanut ohjaaja Jussi Sorjasen ja esittäjän ajatusten mukana kieliasuun sanastopäivitystä - videot ja karaoket tuovat ajantasaisesti tekstiä tähän päivään. Mutta tekstin voima ja kulttuurinen vastaisku sekä maali ovat entistä kirkkaammin totta: ihmisen elämänpyrkimysten, kristillisten ajatusten todellinen saavuttaminen yhä etäämmällä, rahanhimo entistä enemmän pinnalla, mitä mielikuvituksellisimpia miljardööritäyttymyspersoonia Suomemmekin täynnä. Ohjaajan ja esittäjän yhteistyö mielialojen ja käänteiden onnistuneessa dramaturgisessa kokonaisuudessa on nautittavan täydellistä, vaikka hieman vähempään esineellistämiseen olisimme tyytyneet, sillä Salminen vie mukanaan suvereenisesti ilman rekvisiittaakin. Ihmekristitty-laivan merimatkan kuvaus on yksi Hannu Salmisen esityksen hurmaavimmista kohtauksista, näyte tehdä teatteria esineistöillä leikitellen, lämpimästi innostuen, vapaasti hulluttelemalla - silti sydämestä lähtevällä, aidolla huumorin vauhdilla näyttämö valloittaen. Tällainen esitys tavoittaa jokaisen, kuka tahansa pystyy siitä nauttimaan.

Hannu Salminen tuo Teatteri Vanha Jukon monia esityksiä jo liiaksi leimaavan näennäishauskuuden rinnalle tarpeellisen annoksen sydänveren kautta syntynyttä huumoria, elämän tilitystä, rennon ja osaavan irrottelun oikeutusta - todellista elämän lämpöä. Siksi hieman lahtelaista teatteritaiteen tulevaisuutta ja sen todellisia tekijöitä aprikoimaan jätti joutsenlaulumainen, Tapsa Rautavaaran En päivääkään vaihtaisi pois -epilogi. Hannu Salminen lauloi sen niin kauniisti, koruttomasti ja vakuuttavasti, että tuntui kuin tämä olisi ollut eläkkeelle siirtyminen ja taiteilijan viimeinen produktio. Eihän vielä, ihmekristitty Salminen.

 

Teatteri Vanha Juko

Ihmekristitty

Alkuperäisromaani Terry Southern   Sovitus Hannu Salminen ja Jussi Sorjanen  Ohjaus Jussi Sorjanen

Näyttämöllä Hannu Salminen

http://teatterivanhajuko.fi/