sunnuntai, 8. elokuu 2021

Minä-itte Lahden kaupunki 1, 2, 3

Heikki%20Helin.jpg

1.

Vielä vuosi sitten kirjoitin näin Lahen uutisia -julkaisussa:

”Lahti on nuorison voimin tehnyt seinämaalauksia jo kymmeniä vuosia. Alikulkutunneleiden, aitojen ja purettavien seinien töherrykset ovat osa ajan poliittista ja nuorisokapinallista, sanomallista kansantaiteilijoiden tuotosta, useimmin spraymaalattua. Näille seinämaalauksille kuitenkin on julkinen hyväksyntä vielä antamatta ja ne on käytännössä pyritty lähinnä tuhoamaan päällemaalaamalla alikäytävien seinät yksivärisen ankeiksi.

Näistä graffitien koristamista seinistä ennen maalausten tuhoa on Lahden museolla hieno, dosentti Heikki Helinin kameralla vangitsema satojen maalausten kuvasarja, josta museo käyttää nimitystä katutaide. Osan niistä saivat oikein luvalla maalata lahtelaiset kuvataideoppilaitokset hallituiksi kokonaisuuksiksi, osan poikkeavaa nuorisotyötä tekevä Inspis-yhdistys toteutti koristeiksi lahtelaisiin katujen sähkökaappeihin - jälkimmäiset tosin kovin epätasaisin taiteellisin tuloksin. Onneksi on Helinin työstämät satojen seinämaalausten muistokansiot tallennettuna ja museossamme selattavissa.”

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2020/06/muraalien-arvopunnintaa

Yksi osa lahtelaisesta graffititoiminnasta vielä jatkuu tänä kesänäkin - nuo sähkökaappimaalaukset. Harmi, että niiden taso on pudonnut niin, ettei niitä enää kannattaisi taiteilla ja nyt ympäristön rumentamiseksi maalailla.

Entä tänään, vuosi tuon Helinin graffitijutun jälkeen, kun ajattelin taas mennä hänen hienoa graffiti-kokoelmaansa tutkimaan ja nappasin jälleen Lahden museoiden linkin tietokoneestani:

http://www.lahdenmuseot.fi/museot/fi/taidemuseo/nayttelyt/verkkonaeyttely-katutaidetta-lahdessa/

 

Tuloksena saan vastauksen:

LAHDEN MUSEOT

Kyllä meiltä paljon tietoa löytyy...

Emme kuitenkaan onnistuneet löytämään juuri sinun etsimääsi sisältöä. Se saattaa olla poistettu, siirretty, tai väliaikaisesti pois käytöstä. Kokeile sivuston hakutoimintoa, tai palaa etusivulle.

 

Heikki Heliniltä saankin sitten tietää, että

” Museon sivuilla ei julkaista enää muiden tekemiä juttuja.
Linkin takaa löytyy monenlaista katutaidetta. Tähän loppuu minun graffitikuvaukseni. Tai eihän se lopu, mutta kuvat ei tule vain enää muiden nähtäville."
 

https://we.tl/t-DOUaf4tkAM

 

Siellä - Lahden Museo Malvassa - ei tiedetä, että tämä lahtelaisen kunnallisbyrokratian kenties ainoa todellinen kaupungintaloutemme rahoitussuunnittelun dosenttitasoinen talousmies (eläkkeellä) on todellinen kulttuurin asiantuntija, valokuvaaja, Lahden joka nurkan tuntija ja koluaja sekä lisäksi pitkäaikainen, kantaaottava pakinoitsija-kolumnisti maakuntatasolla, naapurikaupungin Itä-Häme -lehdessä - taito- ja tietoniekkana harvinainen, yhä aktiivi ihme kaupungillemme ja sen harvinaiselle katutaiteelle.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2018/05/kassaran-sivalluksia

Lahden Museolle ja sen uudelle johdolle ei siis enää kelpaa Lahden lähihistorian komein katutaidekokoelma, joka on suoranaista graffitin Lahden historiaa. Museomme uusi ilme on ottanut Lahden itsekkään vanhan, luutuneen periatteen minä itte. Ei kovin viisasta taidemuseoajattelua.

 

2.

Kaupungintalo.jpg

Sama minä itte vallitsee kaikkea Lahden virallista käytäntöä. Olen jo monesti äimistellyt, ja jälleen nyt kerran ihmettelen, ettei Lahden kaupungin yhdeksän hengen viestintätoimistossa (seitsemän naista + kaksi miestä) ole osattu kertaakaan maailman saati Suomen aakkosia. Virhettä ei tunnuta useista huomautuksista huolimatta osattavan myöskään korjata.

Siis:

Menkääpä taas kerran Lahden yksinoikeutetuille - minä itte -sivuille - itsemääräämisoikeuttaan ylistävän Lahtemme verkkosivuille etsimään aakkosjärjestyksessä kaupungin työntekijöitä näin näppäillen:

Lahden kaupunki + sitten yläosasta avautunutta sanaa Yhteystiedot näpäyttäen ja miten nämä aakkostetut yhteystiedot alkavat:

 

Jussi%20Virsunen.jpg

 

Olen tähän asti luullut, että aakkosjärjestys alkaa A-kirjaimesta, mutta minä-itte -Lahdessamme asia on toisin. Aakkoset alkavatkin Lahdessa V-kirjaimesta. Itsekin olisin siis oikeutettu ihan yhteystietojen alkuun, jos vielä kaupungin työntekijöihin kuuluisin.

Ei ole viisautta täällä minä-itte -kaupungin viestintätiimissäkään.

 

3.

MINÄ-itte -kaupungin johtajaksi kelpaa hyvin Pekka Timonen, joka mieluusti esiintyy julkisuudessa monella eri johtopallilla, muuna minä-ittenä kuin kaupunginjohtajanamme. Yleensä hän antaa lausuntoja Lahti minä-itte -kaupungin miljoonaluokan säästöistä. Eilen hän arvioi YLEn pääuutislähetyksessä, että koronapassi tuo Suomeen satoja miljoonia tapahtumajärjestäjille.

Pekka%20Timonen%20eilisess%C3%A4%20p%C3%

Kuvakaappaus YLEn uutislähetyksestä 7.8.21

Televisioissa saimme nähdä hänen naamansa ja kuulla vuolaan puheensa suomalaisten tapahtumatuottajien uuden organisaation Tapahtumateollisuus ry:n puheenjohtajana. Minä-itte -kaupunginjohtaja saa siis tehdä minä ittenä mitä haluaa.

Ei ihan viisasta meidän veronmaksajien palkoilla lööppikohteena paistatella.

 

Lis%C3%A4liite.jpg

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...
  • Kommentoi

    Kommentointi avautuu jokaisen artikkelin alla olevasta puhekuplakuviosta.
    Toivon runsaasti kommentteja vuodatuksiini. Kirjoittajan on liitettävä kommenttiin toimiva sähköpostiosoitteensa mahdollista yhteydenottoa varten (sähköpostiosoitetta ei julkaista). Näin taataan sananvapauslain 4. pykälän vastuukysymykset kommentin sisällöstä sekä kirjoittajan lähdesuoja.

    Toimituksen sähköposti: lahenuutisia[at]luukku.com