Ars%20Auttoinen2015%202.jpg

Corinna Helenelund  Vintti-installaatio 2015

Tämänkesäinen Ars Auttoisen 22 taiteilijan yhteisnäyttely hurmaa kokijansa aistit. Ei pelkästään enää silmä, vaan myös korva, tunne ja tunto saavat nyt sellaista tuntemiskylpyä, että nautinto on taattu. Uinuneet ajatuksemme valpastuvat itsemme yllättäen ja terävöityvät kymmenien mielenkiintoisten eri tekniikoin toteutettujen installaatioiden yllätyksistä, täydellisyyksistä ja sanomista. Auttoisen neljään kerrokseen ja kymmeniin huoneisiin sijatun näyttelyn hitti ovat mitä moninaisimmat installaatiot, joista toiset huvittavat meidät mielikuvituksellisuudellaan, lennokkuudellaan, toiset laittavat vakavan sanottavansa voimalla meidät jokaisen pohtimaan elämää, siinä sivussa oman minämme muotoutunutta kokonaisolemusta ja opetusta jälkipolvillemme.

Perinteinen maalaus on nyt kaukana ja taakse jäänyttä taidetta tänään Auttoisilla, hyvä niin. Aivan huippua silmälle ovat nyt monet hahmopsykologian upeat tilateokset, kuten Taneli Rautiaisen Pimeä äänetön tilateos, mustan seinän yllätyksellisen hieno, shokeeraava kokemus, tai Annika Dahlstenin animaatio Mustia perhosia, tuo tuhannen perhosen lento on jo todellista viestinnän uudenlaista, mieltä kirvoittavaa, elämänuskoa vahvistavaa inspiroivaa taidelajia.

Ihmismieltä rikastaa kulkea täysin sokean opastamana näkemään maisemat (Kati Åberg Äänikävely) ja opetella kokemaan maailmaamme kuulemalla: kuinka täyteläistä onkaan sokean ihmisen nautinto sellaisista asioista, joita me suorastaan inhoamme, kuten kuraruosteisen puron solina. Näköaistimme toteamme täysin turtuneeksi, liiaksi luokittelevaksi ja elämänpiiriämme rajaavaksi, kykenemättömäksi välittämään meille elämän ja maailman-kaikkeuden ihanuutta.

Tai miten erilaiset kokemuksemme ihmiselämän samanlaisista käänteistä, olosuhteista ja läheisistä voivatkaan meistä ja olosuhteistamme muovata sekä maailman onnellisimman että maailman onnettomimman ihmisyksilön: Johanna Leckrylinin ääni-videoinstallaatiossa Story Café, tavallisten ihmisten kertomissa elämänkohtaloissa on niin välitöntä, konstailematonta ja aitoa tunnetta, että haukomme henkeä heidän sydämellisyydestään ja vilpittömyydestään täysillä myötäeläen.

Ars%20Auttoinen%202015%201.jpg

Pauliina Kaasalainen  2015  "Kaikki onnelliset perheet ovat toistensa kaltaisia, jokainen onneton perhe on onneton omalla tavallaan" Leo Tolstoi

Valokuvatkin ovat niin eläviä teosryppäitä, kertomuksellisia installaatioita, samoin veistokset huimasti tapahtuvia draamallisia kollaaseja.

Ars%20Auttoinen%2020153.jpg

Ars Auttoisen galleristi ja kesän näyttelyn toinen kuraattori Teemu Salonen on syystä hymyä täynnä. Taiteen tämänpäivän imu on elävä elämä: sen vapauttavan riemun, seikkailun ja  syvien inhimillisten tunteiden tarjoileminen meille kaikille - siinä kesän Auttoisen suurta, ainutkertaista taidetta!

http://www.auttoinen.fi/nayttelyt