Paua%20Siimes.jpg

Paula Siimes                                                                                                    Kuva Tuomo Manninen

Tuolta elävän maailman ulkopuolelta, pilvenlongalta, on meidän aikanamme soma katsella lastemme ottamuksia edes ja taas, useimmiten hyväksyvästi päitämme nyökytellen, joskus oikein toruvasti puistellen, mutta silti aina lämpimästi ja ikuisella, loppumattomalla rakkaudella kommentoiden.

Ei voi olla riemastumatta siihen tuoreeseen tapaan, jolla sekä kirjailija että esitysensemble tulkitsevat tositaustaisen Alli Jukolan seitsemän poikalapsen elämäntarinaa: Helsingin Kumpulassa lähes isättöminä äidin kasvattaman poikalauman, sen juuri tässä ajassamme oman elämänsä aapeesee -koulua käyvät ja perheenperustamisten alkuaskeleiset pyristelyt.              Kokonaisuuden keveän lempeän sävyn luo teokseen aistittu aleksiskivihenki, niin tuoreesti nykyaikaan peilaten, että katsojan kasvoilla myhäily ja hyvänolon hymy karehtivat koko tunnin mittaisen esityksen ajan, poskipäät empatiasta pehmeiksi nöyrentäen.

Ei niin, että esitys olisi vielä valmis, jo kypsä ja briljantti teatteritapaus täällä maanpäällä huvitukseksemme nautittavaksi. Parhaimmillaan se tuntuu kuitenkin mukavan kotilämpimältä juttelulta näyttelijältä suoraan katsojalle. Siinäkin on vielä hiuksenhienoa petraamista luontevuuden suuntaan, laulamisessa äänialan sijoittamista pari kokosäveltä alemmas ylimpien sävelten puhtaudeksi ja kaiken kuulemiseksi. Esityksen asemointia seuratessa tuntui, että tuonne tavoittamattomiin maailmoihin, pilvenlongalle saakka on elämän jatkuva kiireellinen askellus harmiksemme siirtynyt.

Paula Siimeksen Alli-äidin hahmosta aistii verevän, elämänhehkuisen, sydänlämpöisen aitouden, pyyteettömän äidinrakkauden etuoikeuden ja onnellisuuden riemuntunteen - ne kantavat vahvasti sisäistyneinä koko esityksen, joka esitysiltojensa lisäryydittämänä piankin kukkii verrattomana eeppisenä teatterina kaikkien nykyäitien kunniaksi.

 

KANSALLISTEATTERIN WILLENSAUNA

Riina Katajavuori –  Taina West – Mika Myllyaho
ALLI JUKOLAN TARINA - perustuu Katajavuoren romaaniin Wenla Männistö

ESIINTYJÄ  Paula Siimes
MUUSIKKO Samuli Laiho   OHJAUS Mika Myllyaho   DRAMATISOINTI  Taina West ja Mika Myllyaho                   MUSIIKKI Samuli Laiho    LAVASTUS Mika Myllyaho    PUKUSUUNNITTELU  Auli Turtiainen                         ÄÄNISUUNNITTELU  Esa Mattila  VALOSUUNNITTELU  Ville Virtanen                                                                VIDEOSUUNNITTELU  Petri Tarkiainen / Pasi Ylirisku

Arvio kirjoitettu ennakkoesityksestä 13.4.2014

http://www.kansallisteatteri.fi/esitykset/wenla-mannisto/