Myllysaari5.jpg

 

Myllysaaren kesäteatterin tämänkesäinen viihdyttävyys lähtee esittäjiensä raikkaasta iloisuudesta ja nuorekkuudesta, joka tarttuu ja ottaa mukaansa, vaikkei tälle 1960-luvulle tarkoitetulle Tero Poralin kirjoittamalle hassuttelulle paljoakaan sisältöä aikalaiskatsauksena tai nerollisena juonena löydykään. Poralin ohjausote nyhjäisee ylityypitellyllä henkilögallerialla näyttelijöineen ihan tyhjästä pähkähullun hömpsötyksen, jonka kymmeniä kohtauksia ja koheltamista on kyllä leppoisan vaivatonta seurata näyttelijöiden uhrautuvista tyyppiluomuksista nautiskellen. Vaan riittääkö se teatteriesityksen vaatimukseksemme kesälläkään?

 

Teatterina parasta antia Maalta kaupunkiin -katsoja saa kuitenkin Leena Keizerin esitykseen ohjaamasta liikekielestä: laaja näyttämö kun syttyy laulujensa liikkeiksi ja etenkin monesti tansseiksi ja silloin esitys muuttuu sisällöltään vallan riemukkaaksi ja niin vauhdikkaaksi, ettei malta seuraavaa tanssia oikein odottaakaan: esimerkiksi letkistä en ole näin moni-ilmeisenä, sulavana ja taitavana koreografiatulkintana lahtelaiskesäteattereissa ennen kokenut. Esityksen Lauri Järvisen suunnittelemat puvutkin värikkyydessään, omamuodikkuudessaan ja laadukkuudessaan siirtävät tulkinnan taiderimaa huomattavasti esityksen kokonaisilmettä korkeammalle.

 

Musiikillisesti Poralin säveltämät ja sanoittamat 60-luvun henkeä välittävät tunnelmat ovat ajatuksena tavoittaa 60-lukua ansiokkaita, nauhalle soitetut orkesterisäestyksetkin mukiinmeneviä. Mutta kun se 60-luku tarvitsisi aina aikakautensa hitit katsojien tunnistettaviksi, niin, niin pitkälle Poralin idea ei sittenkään kasva, vaan jää puolitiehen tarkoituksessaan. Harmi.

 

Myllysaari%20%C3%B6%C3%B6.jpg

 

Onneksi esittäjäjoukon yhteisote laulamisessa on rennon osaavaa, äänissäkin se sujuu toisinaan oivallisesti. Etenkin Sami Ulmasen musikaalinen ja näyttämöllinen olemus kohottaa muuten kovin teennäiseksi karrikoidun esityksen yleisilmeeseen vastakohdaksi tarvittavaa aitoutta ja näyttelijän luontevaa esittäjäkarismaa.

 

Maalta kaupunkiin on esityksenä toimiva, kesäteatteriperinteen tyypillinen luomus - kaikkine välttämättömine yleisönnauratuksineen.

 

Myllysaaren%20huvila.jpg

 

Myllysaari on edelleen Lahden upein kesäteatterimiljöö ja myös laivamatka tämänkesäisen teatterikäynnin väärti.

Ehkä juuri siksi ensi kesänä - sinänsä taitava ja osaava Myllysaaren kesäteatterin taiteilijakunta - voisi yrittää saada esitykseensä ujutettua todellista sisältöäkin. Sitä me jäämme odottamaan.

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2016/07/kuuskytluvun-iskelmahengessa-tyonhakuun

 

Myllysaaren kesäteatteri

Maalta kaupunkiin

Kirjoittanut, säveltänyt ja ohjannut Tero Porali

Esittäjät Satu Lemola, Jori Lahtinen, Anni-Maija Koskinen, Sami Ulmanen, Roosa Vilèn, Aino Paranko, Anssi Hyvönen ja Marika Huomolin

http://myllysaarenkesateatteri.omasivu.fi/