Olen kolmivuotiaasta pikkupojasta alkaen päässyt seuraamaan ja nauttimaan Lahden kulttuuria, aluksi sen sodanjälkeistä viipurilaislähtöistä monipuolista joka taiteeseen säteillyttä voimaa ja taiteen opetusta, rakentavan ja kasvavan kaupungin työn ja aherruksen, ruumiillisen uurastuksen ja väsymyksen vastapainoksi. Kaupunkimme rikkaasta kulttuurikoulutuksesta minulla yhtenä monista tuhansista on ollut etuoikeus saada osani ja vuosikymmeniä antaa vastineeksi lahtelaisille ja suomalaisille taiteen ravitsevaa, ihmismieltä rakentavaa teatterin elähdyttävää voimaa.

Lahti kulttuurikaupunkina, kulttuurin koulutuksen Suomen ykköskaupunkina, on Lahden Musiikki- ja draamainstituutin lahjakkaiden, valmiiden, taitavien, musiikin valovoimaisten, persoonallisten, kansainvälisesti osaavien, maailman viihdekeskukset valloittavien ammattilaisten mukana kokemassa kaamean elävältä hautaamisen lahtelaiseen jo muutenkin insinöörien rumasti repimään Salpausselän kiviseen moreeniin. Tällaista kuolemaa ei soisi kenellekään ihmiselle, ihmisyhteisölle, ei edes insinöörikoulutuksellaan tekohengittävälle Lahti-kaupungille, ei vaikka sen 59 valtuutetun kokonaisälyn summa ei riitäkään nyt viimeistä vuottaan elävän musiikkiteatterikoulutuksen todellista merkitystä tajuamaan.

Musgaala14-normal.jpg

Lahden kapunginteatterin pienellä näyttämöllä nähtiin eilen vaikuttavan valloittava, kansainväliset mitat täyttävä, taiteellisesti kiinteä musiikkiteatterikokonaisuus. Musiikki- ja draamainstituutin Musiikkiteatterigaala tulvi hurmaavaa tämän päivän sykkeistä musiikkiteatteria säihkyvimmillään, monitaitoisen osaavia, herkästi tulkitsevia sooloartisteja, persoonallisen valovoimaisia lahjakkuuksia ja niin nautittavaan yhteiseen ilmaisuun pystyvää yhteisesiintymistä, ettei ylisanoille loppua tule.

Koko ensemblen työlle voisi antaa korkeatasoisimman laatusertifikaatin sen irrottelevan hauskasta, lennokkaan steppaavalla koreografialla tulkitusta Irving Berlinin Steppin' out with my baby -esityksestä. Täydellistä viihdeherkkua, joka pelkkänä muistumana valaisee kasvomme vieläkin hymyyn ja nautintoon. Miten osaavaa yhteisilmaisua, miten valloittavaa steppiaskelten keskustelua, miten haltioittavaa ja mukaansatempaavaa huolettomuutta ja eläytymistä koko maailman rakastua.

Marjo Kiukaanniemen Hullunlaulu kohosi yhdeksi illan mielenkiintoisimmaksi draamalliseksi tulkintakokonaisuudeksi. J. Karjalaisen/ Emma Salokosken teos on jo tekstiltään, sävelkuluiltaan ja tarinaltaan poikkeuksellisen omaperäinen. Kiukaanniemen oma koreografia ja esitysgenre, pelkistetty, äärimmäisen intensiivinen, ensemblen äänimaailmalla värittynyt kokonaisuus oli dramaattisen vaikuttava.

Anna Pukkilan ammatillisen tarkkaerittelyinen, hienosti tauoteltu ja niin sieluja avaavan ratkihauska Alto's lament, sen vastapainoksi Anni Kajoksen viiltävä koloratuurishow Diva's Lament edustakoon esimerkkeinä gaalaillan kontrastien huippua ja Petteri Hautalan Nyt tartun hetkeen tyylikkään ehyt esitys tulkintojen persoonallisuuksien ainutlaatuista tenhoa.

Teksti ja esitys eivät voisi enää sattuvammin sopia lahtelaiseen kulttuuri-ilmastoon, kuin illan mottona: Queenin Show must go on, voimallisen upea koko ensemblen esitys ja Mikael Saaren ainutlaatuisen sisäistynyt ja äänellisesti huumaavan mahtava soolo-osuus vievät jalat alta kyynisiltä pikkusieluisilta kuntabyrokraateiltammekin. Valmiit ajattelevat taiteilijat jättävät Lahtemme ja sen tyhjäsisältöisen ajatteluköyhälistön. Nämä taiteilijat kohtaamme takuulla ihan muualla kuin Lahdessa - suurilla estradeilla, musiikin ja viihteen Euroopan ja maailman areenoilla. Onnittelumme hienoille taiteilijoille ja heidän opettajilleen!


Musiikkiteatterigaala

Lahden Musiikki- ja draamainstituutti

Lahden kaupunginteatterin Eero näyttämö 6.5.2014 klo 19.00, 7.5. klo 13.00 ja klo 19.00

OHJAUS Jouni Leikkonen    ENSEMBLEN HARJOITUS Maikki Autio    KOREOGRAFIA Mia Liski ja työryhmä

ESIINTYJÄT
Ringa Aflatuni, Anni Kajos, Marjo Kiukaanniemi, Satu Lemola, Anna Pukkila, Heidi Saarikoski, Pedram Aflatuni, Petteri Hautala, Mikael Saari, Sami Ulmanen 

ORKESTERI
Anu Silvasti, piano ja kapellimestari    Jaakko Rossi, kitara     Antti Akkanen, basso   Esa Parikka, rummut   Samuli Kakko, viulu  Pedram Aflatuni, saksofoni