433271.jpg

Kolme sukupolvea sitten syntyneet lahtelaiset alkavat olla ihmisiän kannalta elämänpolkunsa päässä. Sen alku ja monet vaiheet ovat olleet vaatimatonta elämää. Useimmilla perheen perustaminen ja työ, Lahdessa usein ruumiillinen työ, on hallinnut arjen aamusta iltaan. Yksi elämänmatkan konkreettinen etappi ja saavutus on ollut asunnon, vuokratun vinttihuoneen tai onnistuneemmissa tapauksissa oman mökin saaminen perheen katoksi kovan työn, säästämisen ja uurastamisen tulokseksena.

Kun nuo asunnot ja mökit kantovesineen ja huusseineen ovat ajankulussa hieman ajanmukaistuneet, saaneet koneelliset lämmitysmuotonsa, pitävämmät katteensa, lisäsiipensä, vesijohtonsa, lämpimän vetensä, vessansa ja viemärinsä, ikä on jo muokannut asujan kunnon sellaiseksi, ettei voimat riitä eikä käsi jaksa luutaa tai lumilapiota heiluttaa, jalka ei nouse portaita ylös eikä alas, ei jaksa matkaa päivittäiskaupalle, joka on kasvanut kauas marketteihin ulottuvaksi. Haikea katse ja ajatus on tuskaisena siirrettävä kerrostaloa tai hoitolaitosta kohti, myytävä mökki (jonka kauhakuormaaja heti tuhoaa maantasalle jonkun ökyrikkaan rakentaa tontille monet kerrokset ja kymmenkertaisesti mökin neliömäärät) ja asetuttava sinne, minne käsketään asettua, tahdoit tai et.

Onnelanpolku3-normal.jpg

Lahtelaiselämän mausoleumiksi on valmistumassa Onnelanpolku. Se tulee olemaan kymmenien ja satojen vanhusten viimeisten päivien elämänkomero. Nuorempi polvi näkee asuntokolossin katolla pelkästään autuasta moderniutta: yli Salpausselän harjun kohoava 8-kerroksinen mausoleum ylvästelee energiatehokkaalla aurinkokennostometsällään, joka nousee korkealle yli Salpausselän harjun, kiiltelee jo aamuauringon kajossa ja näyttäytyy julkean modernina kaikkialle kaupunkiimme.

Mausoleumin paikalla vielä pari vuotta sitten asuneet vanhukset, joiden terveet kerrostalovuokra-asunnot purettiin tämän mausoleumin tieltä, yrittävät tällä hetkellä täyttää tai täytättää hakemuksia, jotka heille on lähetetty siirtymiseksi tähän ihmislokerikkoon, muilta ikäryhmiltä eristettyyn ghettoon.

Onnelanpolku3a-normal.jpg

Sen ikkunoista et näe kuin toisten vanhusten ikkunoita ja useimmiten enintään heidän kasvonsa vastapäiseltä talonsivulta sinua tähyilemässä. Taivaasi, luonnonaurinkosi on peitetty lasikatolla ja majapaikkasi karua kivistä pihaa reunustaa seinän pituudelta jokaisen kerroksen kohdalla vankilakäytävämäiset siirtymistasanteet talon siivestä vastakkaiseen siipeen. Talossa on pääovi tulla sisään ja sama ovi poistua elämänvuosiesi suurta summaa laskiessasi varsin nopeasti sairaalaan tai jalat suorina kohti krematoriota. Sitä ennen olet viettänyt viimeiset lahtelaisaikasi entisiä kodikkaita hetkiäsi ja läheisiäsi muistellen, kaupungin maisemia, harjuja, järviä, nuorempia toimeliaita ihmisiä tai lapsia päivittäin näkemättä ja oikeaa elämänsykettä kokematta.

Lahtelaiselämän Mausoleum on esimerkki kaupunkimme epäonnistuneesta yhdyskuntasuunnittelusta, täydellisestä lähimmäisrakkauden ja inhimillisyyden puutteesta, häpeällinen luomus kaupunkimme tarkoitukselle - arvokkaalle, yhteisölliselle ihmiselämälle.

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2013/07/ihmisarvoiseksi-kaupunkiyhteisoksi