Teatteri%20Jukomn%20taoiteelinen%20johta

 

TEATTERIVANHAJUKOa kohta viisi vuotta johtanut Linda Wallgren piti ensi syksyn ohjelmistokatsauksen, jossa pääosaan nousi hänen tuleva viimeinen työnsä, sovituksensa ja ohjauksensa Jukossa, Aleksis Kiven Seitsemän veljestä,

Lähes puolen tunnin ansiokkaasta filosofisesta ryöpytyksestä miltei pyörtyneenä ihailin hänen intoaan, uusiutuvaa teatterinäkemystään nähdä teatteri yhteiskuntaa muuttavana taiteena juuri klassikkojen avulla.

 

Osa TEATTTERIVANHAJUKOn taiteellisen johtajan puheenvuorosta medialle 20.2.2020

 

"Tämä on meidän 25. toimintavuosi ja sitä tulemme varmasti juhlistamaan, kokoamaan yhteen taiteilijoita ja tekijöitä ja muistuttamaan siitä, että olemme olleet ja yhä olemassa.

Merkittävä vuosi tämä on myös minulle, kun tulin keväällä 2016 tähän Teatterivanhajukon taiteellisen johtajan tehtävään, niin ensi vuodenvaihteessa viisivuotinen tehtäväni päättyy. Palaan kenties jossakin muodossa tähän teatteriin, mutta en taiteellisen johtajan muodossa.

 

Siksi tuntuu tarpeelliselta tehdä jotakin muuta kuin mitä on kuulunut Jukon ohjelmistolinjaan, sellaista mitä meillä ei ole aiemmin tehty ja mikä on kutsuttanut minua sisällöllisesti ja temaattisesti jo kymmenen vuotta eli Aleksis Kiven Seitsemän veljestä.

 

Tämän klassisempaa suomalaista teosta tuskin on. Kirja täyttää tänä vuonna 150 vuotta, niin on hyvä syy ottaa täällä Jukossa tämä Jukolan sisarusparvi tarkastelun alle. Emme ole perinteisellä linjalla asialla, vaan vaikka teemmekin klassikkoa, siinä tulee olemaan jokin kulma, joka sisältyy tähän aikaan ja tähän paikkaan.

 

Aleksis Kiven Seitsemässä veljeksessä minua on puhutellut iso kysymys siitä, että veljeksillä on periaatteessa kaikki elämässä pärjäämisen avaimet. He ovat kasvaneet aikuisiksi, heillä on talo, toinenkin pirtti metsässä. Pitäisi vaan ottaa ratkaiseva askel kohti yhteiskuntaa, oppia lukemaan ja kirjoittamaan, että voisi toimia siinä täyspainoisesti ja ehkä sitten itsekin vaikuttaa omaan ympäristöönsä ja yhteiskuntaan, jossa elää. On vaan niin raskasta oppia lukemaan ja tehdä se henkilökohtainen muutos. Siksipä he miettivätkin, olisiko jokin yksinkertaisempi tapa elää - muuttaa metsään, olla siellä kuin orava tai karhu, tämmöinen nummen eläin, omavarainen. Olla omassa pienessä yksikössä. Ja pitää huolta itsestään ja toisistaan. Ja jättää tämä maailman pauhu taakse.

 

Tämä on minusta kysymys, joka tuntuu kauhean oleelliselta tänä päivänäkin. Kysymys siitä, että on maailmassa, ilmastossa, yhteiskunnassa käynnissä valtavia muutoksia, joiden tekemiseen meillä on periaattteessa kaikki avaimet. Vaan missä ovat ne omat haaveet tekemiseen, että hommat sujuisivat hieman paremmin. Ja silloin usein tulee sellainen olo, että haluanpa juosta metsään ja aloittaa siellä yksinkertaisemmin, pienemmällä porukalla.

 

 

Juko%20Seitsem%C3%A4n%20veljest%C3%A4%20

Kuva Antti Sepponen

 

Näistä näkökulmista toin Seitsemään veljekseen yhteiskunnallisen näkökulman. Meillä oli teatterin omassa somessa tiedustelu siitä, mikä on ensisyksyn ohjelma ja joku veikkasi, että Seitsemän veljestä. Mutta eihän Jukossa ole seitsemää miestä. Eihän tällaista voi tehdä. Nyt kuten mainoskuvasta huomaa Seitsemän veljeksen toteutuksessa on kolme henkilöä ja orava. Tulemme Jukolan seitsemän veljestä toteuttamaan kolmen sisaruksen joukolla. Lähestymme nyt Kiven klassikkoa ja kyseessä on jonkinlainen nykyaikainen fiktio - uusioperhe, joka yrittää kuin omassa kotikellarissaan saada aikaan sen kappaleen, jota ovat kauan haaveilleet tekevänsä.

 

Aika komediallisella, mutta syvästi ihmistä ymmärtävällä muutosten ja sisäisen metsän löytämisen matkalla olemme. Teatterin henkilökunnassa on ollut kyllä seitsemän jäsentä, se on produktioittain muuttunut määrältään, vaihtunutkin ja osa on lähtenyt karkuun.

Hyvin Kiven kieltä ja kirjaa, sen rakennetta noudatetaan ja kirjan henkeä, mikä sieltä löytyy. Eli mistään täysin uudesta teoksesta ei ole kysymys.

 

Itselleni kuuluu elämäntavoitteisiin kaikinpuolinen tasa-arvo, se on näkökulma taiteelliseen ajatteluuni. Näkyykö se sitten itse teoksen tulkinnassa jää katsojan nähtäväksi ja koettavaksi. Sovitan ja ohjaan esityksen. Peruskohtausten rungot ovat jo olemassa, on vain valinnan vaikeutta ottaa tai jättää tai arvottaa niitä keskenään. Seitsemän veljeksen henkilöitä ei jätetä pois, vaan he ovat läsnä kertomuksissa."

 

 

Aleksis Kivi – Linda Wallgren

JUKO(LA)N SEITSEMÄN VELJESTÄ

 

Alkuperäisteos: Aleksis Kivi

Ohjaus ja sovitus: Linda Wallgren

Visualisointi: Hanna Kaitila

Valosuunnittelu: Antti Haiko

Äänisuunnittelu: Janne Louhelainen

Näyttämöllä: Ella Lahdenmäki, Markus Karekallas ja Maria Nissi

 

Ensi iIta 18. syyskuuta 2020 Teatterivanhajukossa

Esityksiä 15 ja ne päättyvät joulun alla.

 

https://teatterivanhajuko.fi/

 

Lis%C3%A4liite.jpg