tiistai, 5. syyskuu 2023

Suurmusikaali Tootsie -elokuvan suomalaisena kantaesitysmusikaalina

Tootsie%20esitekuva.jpg

Michael Dorsey on lahjakas näyttelijä, jonka on hankalaa saada jalkaa oven väliin Broadwaylla. Kommunikaatiotaidoissa on nimittäin toivomisen varaa: Michael on aina äänessä (sillä hän on aina oikeassa), eikä hän kuuntele muita (ei edes itseään).

Kun vastaan tulee houkutteleva koe-esiintyminen, Michael päätyy kokeilemaan, mihin hänen näyttelijänkykynsä riittävät. Nyt näyttämölle keikkuu koroissaan ihastuttava Tootsie, josta pitävät kaikki. Kun tunteet pääsevät valloilleen puolin ja toisin, kietoo se Michaelin yhä syvemmälle Tootsien keksittyyn maailmaan. Onko hän mennyt roolissaan liian pitkälle? Miten päästä ulos tilanteesta?

Tootsie-musikaali on tilannekomiikasta syntyvää huumoria parhaimmillaan. Nopeatempoinen ja vallaton tarina herättää miettimään eri sukupuoliin kohdistuvia odotuksia ja ennakkoluuloja. Musiikki hengittää kiihkeää svengaavaa New Yorkin rytmiä ja siinä kuuluu jazzahtavat harmoniat sekä afroamerikkalaisesta perinteestä nouseva orkestraatio.

 

Kainulainen.jpg

Tommi Kainulainen

 

David Yazbek – Robert Horn  TOOTSIE ensi-ilta keskiviikkona 6.9.2023 Juhani-näyttämö

  – Tootsie-musikaali käsittelee kaikkea sitä, mikä on henkilökohtaisessa ja jaetussa historiassamme muovannut kuvaa itsestämme ja ohjaa tiedostamattomasti käyttäytymistämme. Michael kokee näkökulman muutoksen hyvin konkreettisesti ja huomaa, että sillä on voima muuttaa ajattelua ja synnyttää uudenlaista empatiaa.

Lahden kaupunginteatteriin tuleva Suomen kantaesitys on komediallinen musikaali. Sen on suomentanut Mikko Koivusalo.

Tootsie on tuotu tähän päivään, vaikka se seuraileekin elokuvan juonikuvioita. Toisten ihmisten tarinoilla on mahdollisuus synnyttää meissä muissa empatiaa – ja sitä tässä maailmassa kyllä todella tarvitaan! Tootsie-musikaali perustuu rakastettuun, Oscar-palkittuun elokuvaan, jota tähdittivät Dustin Hoffman ja Jessica Lange. Tuoreessa musikaalissa tarina on tuotu tähän päivään ja Suomen kantaesityksessä Tootsiena nähdään Joel Mäkinen ja hänen vastanäyttelijänään Petra Pääkkönen.

Ohjaaja Tommi Kainulainen kertoi ja perusteli musikaalin valintaa laajasti: se on kunnianhimoinen kantaesitys Suomessa ja hänelle Tootsien tuominen Lahden kaupunginteatterin lavalle on mieluisa projekti, teemoiltaan myös hyvin henkilökohtainen. Hänelle tässä musikaalissa kyse on erityisesti sukupuolen performatiivisuudesta. Hänen empatiansa femiinisyyteen on aina ollut myönteinen.

Lehdistötilaisuudessa koreografi Jyri Numminen valaisi tällaisen broadway-musikaalin koreografian luomista: siinä on perinteistä musikaaliliikettä ja askelkuvioita, mutta myös paljon afroamerikkalaisen rytmin liikkeitä, musikaalin säveltäjänuudenlaista musikaalihehkua ja nykytanssin kuvioita. Hän kuvaili sitä, miten hän oli tarkkaan miettinyt, erikseen naisen ja miehen synnynnäistä liikekieltä ja todennut, etteivät ne kovin paljon toisistaan sittenkään eroa, mutta tällaisessa tanssillisessa suuresityksessä nuo luontaiset kehon taipumukset on otettava monelta osin huomioon.

 

Teatterinjohtaja Ilkka Laasonen totesi vielä, että tämä Tootsie on hänen Lahden kaupunginteatterin johtajuuskaudellaan merkittävin taideprojekti, pelkästään budjettina rohkea työ - puoli miljoonaa. Siksi myös tähän suurmusikaalin on satsattu monin eri tavoin kuin ennen: on korkeatasoinen kaksoismiehitys, joka takaa, ettei sairauksien tms. syiden vuoksi esityksen toteuttamista tai esityksen keskeytymisestä tarvitse huolehtia.

 

Ohjaaja esitteli koko yli 20 henkisen TOOTSIEn taiteilijajoukon: Suomennos Mikko Koivusalo, Ohjaus Tommi Kainulainen, Kapellimestati Antti Vauramo, Lavastus Pekka Korpiniitty, Pukusuunnittelu Riikka Aurasmaa, Koreografia Jyri Numminen, Valosuunnittelu Tiina Hauta-aho, Äänisuunnittelu Tommi Raitala, Naamiointisuunnittelu Kati Keronen

ROOLEISSA Joel Mäkinen (vier.), Petra Pääkkönen (vier.), Henna Wallin, Miikka Wallin, Mikko Jurkka, Teemu Palosaari, Lumikki Väinämö, Tuomas Korkia-aho

ENSEMBLE Nea-Maria Alanko, Nicolas Frimodig, Mikko Jokinen, Harry Laine, Leea Lepistö, Taneli Läykki, Ulla Paajanen, Saara-Elina Partanen, Väinö Riihimäki, Heidi Simelius, Sofia Tuovila

 

Lopuksi hän huomasi, että tässä esittelyillassa äänessä olivat olleet vain miehet ja pyysi Petra Pääkköstä lausumaan muutaman valitun sanan naisnäyttelijän osuudesta tässä musikaalissa.

P%C3%A4%C3%A4kk%C3%B6nen%20Tootsie.jpg

Petra Pääkkönen:

"Esitän Julieta, joka on näyttelijä, kuten minäkin olen. Tootsiehan on amerikkalainen musikaali ja sijoittuu New Yorkiin, jossa on aika erilainen yhteiskuntarakenne kuin meillä täällä Suomessa ja Lahdessa. Se vaikuttaa myös siihen, että millaista on näyttelijän asema ja elämä Broadwayn loisteissa. Julie aika paljon kamppailee sen kanssa, että hänelle tavoite päästä broadway-näyttelijäksi on ollut niin suuri unelma , että hänen on pitänyt raivata kaikki muu elämästään pois, jotta se on mahdollista se työn tekeminen brodwaytähtenä Meillä Suomessa ei onneksi ole näin, mutta Juliella tilanne on ollut tällainen, sen vuoksi  hän on aika yksinäinen.  Ja sitten harjoituksiin ilmestyykin tämä Michael, josta hän saa heti sydänystävän.  Ja sitten kaikki kuitenkin menee niin kuin menee lopulta. Tässä jotakin omasta osuudestani tässä musikaalissa."

 

https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/tuotannot/tootsie/

Palaamme esitykseen sen ensi-illan tunnelmista viestien.

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...