Nykyisen Lahden kaupunginvaltuuston budjettikokoukset näyttävät meille kuntalaisille koko kunnallisjärjestelmämme ytimen.

Valtuuston on kuulemma pakko pitää budjettikokouksensa jossakin muualla kuin Lahdessa. Täällä kun valtuutetut tahtovat karata kesken kokouksensa kotiin, asioilleen, sukulaisiin, tärkeämpiin kokouksiin, urheilu-otteluihin, kyläilemään ja joskus jopa ihan teille tietymättömille.

 Valtuuston budjettikokoukset onkin viimeisinä vuosina pidetty Tallinnassa (2005), Hotelli Aulangolla (2006), Kongressihotelli Grand Marinassa Helsingissä (2007). Nyt (2008) tämän valtuuston viimeinen budjettikokous mennään pitämään Pietariin. Kokous maksaa meille veronmaksajille vain vähän alle 70.000 euroa. On arveltu, että jos kunnallisvaalijärjestelmässämme valtuustokausi kestäisi kuusi vuotta, kuten presidentin toimikausi, viimeisenä vuotena Lahden valtuusto pitäisi budjettikokouksensa vähintään maailmanympärimatkana.

Jos yksi valtuutetuista on julkisuudessa erehtynyt kummeksumaan tulevaa Pietarin matkaa, sen kalleutta ja tarkoituksenmukaisuutta, hän on suuresta enemmistöstä poikkeava, tietenkin näin vaalien alla ääniä kalastava populisti.

Valtuutettujen miehittämissä eri lautakunnissa on Lahden valtuutettuja myös matkusteluttanut. Useimmat lautakunnat ovat matkustelleet pitkin Eurooppaa ja tutustuneet alansa kysymyksiin mikä missäkin maassa. Kotimaassakin on tehty opintomatkoja, mm. Tekninen lautakunta oli tiedonhankintamatkalla Lapissa koko toissaviikon.

 1934684.jpg

Maisemia riittää - myös Lahdessa

Kun Lahden valtuutettuja selvästi matkusteluttaa, esitänkin pienen ideapiirin innostamana, että Lahdelle vuokrataan pari hienoa bussia, joissa on nykyajan mukavuudet, vessat, keittiöt sun muut tilpehööreineen.

Valtuutetut istutetaan busseihin ja kokous alkaa. Jo pelkästään Suomessa maisemia riittää monen valtuustokauden ajaksi ajella. Luonnollisesti bussit on varustettava vielä lapsilukoilla, että estetään mahdollinen kokouksesta karkaaminen. Ekologisempaa olisi tietenkin matkustella junalla, mutta matkustusmuodon ongelmana ovat rajatummat maisemat ja jo edellä mainittu karkaamismahdollisuus pysähtymistilanteessa.

Valtuustovuosien saatossa tämä kokousmenettely takaisi nykyistä käytäntöä paremmin valtuutetuille tärkeimmän: heidän matkustelututtamisensa tulisi tyydytetyksi.

 

Katso myös vuodatusta MUU MAA MANSIKKA 12.10.2007