Perinteisesti Suomessa on kovin harvoja ammatteja, joissa naisten ja miesten tasa-arvo on jo yhteiskunnan säätelyssä hoidettu.

Palkkauksen kohdalla itselleni on tutuin opetusala. Opettajien palkkaus on naisilla ja miehillä virkaehtosopimusten mukaisesti samapalkkaisuus. Opetus- ja kasvatusalalla on palkkausneuvottelujen tasa-arvon taannut suuri ammattiliitto ja siinä suomalaisopettajien suuri naisenemmistö. Tuskinpa muuten palkkaus olisi suhteellisen vaivattomasti pysynyt tasa-arvoisena.

 

Lahden uudessa, 1.6.2017 aloittavassa kaupunginvaltuustossa on niukka yhden äänen naisenemmistö (30-29).

 

Politiikassa on vakiintunut tasa-arvokäsitteeksi luvut 60-40. Se tarkoittaa, että naisia ja miehiä on oltava kaikissa lautakuntatasoisissa luottamuselimissä vähintään 40%. Jäljelle jäävä 20% on sitten eri puolueiden kunnallisjärjestöjen päätettävissä. Kunnallisjärjestöissä useimmiten valta on miehillä.

 

Sinänsä tervetullut vihreiden vaalivoitto laskettiin miltei yksinomaan uusien naisvaltuutettujen esiinmarssina. Outoa sitävastoin on, että tulevaan kaupunginhallitukseen on vihreiden edustajana vihreiden kunnallisjärjestöltä ehdotettu miestä (Aleksi Mäntylä). Miksi?

 

Vanhoissa puolueissa muuttuminen ja vallan jakaminen äänestysten mukaan tuntuu olevan vaikeaa. Vaalivoiton seurauksena Lahden sos.dem.puolue saa kaupunginhallitukseen neljä edustajaansa, mutta kh:n puheenjohtajuudesta pitää naisten ja miesten tapella keskenään puolueen sisällä kynsin ja hampain. Eivätkö miehet pysty antamaan periksi? Nyt demareiden kertomana kaupunginhallituksen puheenjohtajuus jaetaan nelivuotiskautena tasan, ensin tietenkin miehelle kahdeksi vuodeksi (Pekka Komu) ja vasta sitten naiselle kahdeksi vuodeksi (Srkku Hildén). Ei edes yleissivistykseen kuuluva kohteliaisuus - naiset ensin – tunnu kantautuneen lahtelaispolitiikkaan.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten edustavuuden Lahden luottamuselimissä uumoilen paljastuvan vielä edellisiä jäykemmäksi, miesylivaltaisesti pönkittyneeksi lahtelaiseksi paikallisperinteeksi.

 

Vaalituloksella tuntuu olevan kovin lyhyt muisti.