Lahen uutisia pyrkii ymmärryksensä mukaan näin presidentinvaaliemme kynnyksellä kohtaamaan tänne Lahteen poikkeavia presidenttiehdokkaita, kuuntelemaan ja tunnustelemaan heidän todellista persoonallista sanomaansa ja erottelemaan siitä pois puoluepoliittisen tendenssin. Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto  oli eilen vuorossa.


 

Pekka Haavisto kuuntelee odottavasti hymyten juontajan luonnehdintaa presidenttiehdokas Pekka Haavistosta. Kirjakaupan seitsemänkymmenpäinen yleisö odottaa jännittyneenä Haaviston vastauksia. Tunnelma värittyy hetkessä välittömäksi, luontevaksi ja suorastaan myhäileväksi. Runsas puolituntinen valaisee Haavistoa kiitettävästi: sympaattinen, ulkopolitiikassa todella maailman konfliktit kokenut, humaanin ihmisläheinen, sovitteleva poliitikko, venäjäasenteissaan talousnäkökulmaisesti selkeän realistinen Venäjän ystävä, kasvissyöjä - suvaitsevainen myös luomulihansyöjille ja luomutuotannolle, ehdoton kaikenmuotoisen ihmissyrjinnän torjuja, nopeaälyinen, loistavan suullisen viestinnän taitaja, uskaltaa katsoa silmiin, miellyttävä herrasmies.

 

Kun esiintymisareena on kirjakauppa, myös Haaviston lukemismielenkiinto on kansalaisten tenttailtavana. Kirjallisuuden kaikkiruokainen harrastaa mm. Rosa Liksomin tekstejä, myös runous, varsinkin Pablo Nerudan klassinen teksti on mielenrauhaa ja ajatuksia sivelevää herkkua. Runoudeksi Haavisto ylistää myös parhaat kevyenmusiikin sanoitukset, jotka Hektorista alkaen antavat arkeen ajatusten kirkastavaa voimaa.

images?q=tbn:ANd9GcQO7Ipn8BTKweBCD0xs30w

Nyt on toinen areena, kylmän steriili ylivalaistu luentosali. Sen parisataa luentopaikkaa on täynnä kuulijoita. Suurelle heijastinpinnalle tilaisuuden juontaja heijastaa piirtämiään päiväkohtaisia maailmanfilosofointitilanteita. Haavisto kertoo oman käsityksensä piirrokseen viittaavista asioista.

Tunnissa käydään läpi kymmenen asiakokonaisuutta: mielenkiintoinen tapa selvittää ehdokkaan kyky ajatella, tietää, tuntea ja visioida tulevaisuutta ja presidentin tehtävää. Käydään lävitse moninaisia asioita, kuten Venäjä-naapuruus, Helsingin ja maailman kerjäläiskysymykset, toisten poliittisten puolueiden mollaaminen, islamismin ja kristinuskon todellisuus, ammattiyhdistystoiminnan merkitys...

Yllä yksi kymmenestä tilaisuuksien juontajapiirtäjä Pekka Jarlan Fingerpori-piirrosheijasteesta

Haavisto:

Olen tutustunut Romanian romaanivähemmistön todellisiin elämänolosuhteisiin: asunnot mutaisia maakuoppia, maan sosiaaliavustusjärjestelmä nolla. Heidän kerjäläisyytensä lähtee jo kotimaasta: siellä tullivirkailijat toivottavat maasta lähteville romaaneille hyvää matkaa, älkää palatko koskaan takaisin. Jopa diktaattori Ceausescun aikainen Romania kohteli vähemmistöään paremmin kuin nykyinen, demokratialla valittu valtiojohto. En kannata heidän keräämistään Suomessa yhteen leiriin, ghettomaisuutta, vaan erillisiä, tilapäisiä asumisyksiköitä, joissa turvapaikkakäsittelyn aikana voi saada yösijan. Romanian olosuhteisiin paikan päällä vaikuttaminen, sinne avun vieminen, kotien rakentaminen on suomalaisten kannalta paras tapa auttaa tätä vähemmistöä.

Suomalaiset ovat ihmetelleet esimerkiksi Olkiluodon ydinvoimalan jatkuvia rakentamisongelmia. Siellähän työvoima on lähes ammattitaidotonta ja tuotettu halpatyövoiman maista, kuten Puolasta ja muista Itä-Euroopan maista, jopa Aasian kehitysmaista. Palkkaa heille voidaan maksaa, mitä viitsitään. Olen hämmästynyt, ettei suomalainen ammattiyhdistys ole riittävän tehokkaasti kiinnostunut siitä, että myös näille työntekijöille valvottaisiin euroopanlaajuisesti sama palkkataso. Näin saataisiin Suomeen todelliset ammatti-ihmiset ja huono työnlaatu häviäisi. Sama koskee laajemmin koko maailman ammattiyhdistystoimintaa. Kun suomalaisten yritysten ainoa mahdollisuus on viedä työnsä aasialaisen mantereen halpatyövoimamaihin, ammattiyhdistysliikkeen solidaarisuuden voiman pitäisi ulottua myös sinne. Näin ei ole. Mitään solidaarisuutta yli maailman ei ole edes näköpiirissä ja Suomestakin se alkaa olla vähissä. Sinänsä ammattiyhdistyksen tehtävä on tärkeä, mutta siltä puuttuu tänä kansainvälisyyden aikana kansainvälinen voima ja solidaarisuusaate.

Tuskinpa näin inhimillistä ja samalla järkevästi asioita perustelevaa, miellyttävää ja uskottavaa presidenttiehdokasta on toista. Lahden vihreiden kunnallispolitiikka, tuo onnettomasti keskustan kehitykseen, korkeitten tornien ja luonnon suoranaiseen hävittämiseen (Ranta-Kartanon tulevaisuus) ajautunut vihreyden kadottanut ajattelu tuntuu miltei vastakohdalta presidenttiehdokas Haaviston näkemyksille.*

Yli kolmenkymmenen vuoden opettajakokemuksellani saa presidenttiehdokas Pekka Haavisto Lahden vierailustaan 14.1.2012  arvosanan 9+  sekä sympaattisuudestaan yhden + merkin arvosanansa kruunaukseksi.

http://haavisto2012.fi/

 

* PS

Haavisto kiteytti myös vihreän liikkeen merkityksen - ei vihreä politiikka ole hänelle mikään elämän ainut itseisarvo: on tultava toimeen myös siivilielämässä, ystävyyskontakteissa, harrastuksissa kaikenlaisten ihmisten kanssa. Hänen perhetuttavistaan, vapaa-aikansa intressihenkilöistäkin harvat ovat  politiikkaan liittyviä.