Tällä vuodatuksella yritän jälleen kerran kertoa yhdestä lahtelaiserikoisuudesta aivan keskellä kaupunkia - Kariniemestä. Se on paikka, joka kertoo suomalaisen kevään tulleen kaupunkiin linnunlauluin, sini- ja valkovuokoin. Tämä ehjän tunnelmallinen luontopuistoharvinaisuus on tosin useiden vuosikymmenten puristuksessa joutunut kuristamaan kokoaan asutuksen ja teollisuuden hampaissa mäen jokaiselta puolelta..

 

1764500.jpg

Näkymä Kariniemenmäen juurelta Vesijärvelle

 

Se on yhä kaupungin ja opetus- ja kulttuuriministeriön rauhoittama maailman harvinaisuus, ympärivuotinen luontokokemus. Sen keskiosassa risteilevät alkuperäiset mäen polut, joista osa on kunnostettu kovapohjaisen hiekkaisiksi hienommillakin kengillä ja asusteilla kulkea ja ihmetellä alueen kahta harvinaisuutta - Arboretumia ja Lanun veistospuistoa.

 

1764498.jpg

 Omat kasvot Pikku-Vesijärven peilissä puusta ja Kariniemen rinteeltä katsoen

 

 

Kohti%20Kariniemenm%C3%A4ke%C3%A4.jpg

 

Näkymä Pikku-Vesijärveltä kohti Kariniemeä

 

 

 

Kariniemen arboretum

 

Kun Lahti täytti 100 vuotta vuonna 2005, merkkivuoden kunniaksi perustettiin puulajipolku. Se esittelee puuvanhuksia, jotka ovat seuranneet kaupungin kehitystä jo lukuisien vuosien ajan. Puulajipolku kulkee Kariniemen puistomäellä, jossa voi karistaa jaloistaan kaupungin pölyt ja lähteä retkelle Kariniemen lehtomäkeen ja Pikku-Vesijärven puistoon. Polulla voit tutustua nimikilvin merkittyihin 45 puulajiin, joista osa on luonnonvaraisia ja osa istutettuja. Kulkiessasi puistossa huomaat, että luonnon kauneutta löytyy aivan Lahden keskustan tuntumasta. Puulajipolku kulkee Pikku-Vesijärven englantilaistyylisessä maisemapuistossa, jossa puulajisto on runsas ja alueesta on kehittynyt kaupungin merkittävin viheralue. Kariniemen lehtomäki on kaupunkimetsänä tärkeä osa puulajipolkua. Kariniemenmäen pohjoisrinne ja osa etelärinteestä ovat suojeltuja. Suojelun tavoitteena on huolehtia vallitsevasta luonnosta, koska alueella kasvaa harvinaisiakin lajeja.

 

Kopioi Pro  Puun sivuilta Arboretumin kartta

 

 

 

Lanu-puisto

 

LANUPUISTO.jpg

http://www.phnet.fi/public/rope/lanu2002.htm 

Napsauta yllä olevaa linkkiä - kartta muuttuu interaktiiviseksi.

 

 

Taiteilijaprofessori Olavi Lanun veistospuisto sijaitsee Kariniemenpuistossa luonnon keskellä. Taiteilijan näkemyksen mukaisesti hänen teoksensa sulautuvat luontoon. Näin tapahtuu varsinkin kesäaikana, jolloin rehevä puusto ja pensaisto piilottavat veistokset lehvistön suojaan. Talvella vuorostaan lumi naamioi teokset osaksi luonnon maisemaa.

Aiheet ovat Lanulle tyypillisiä ihmishahmoja, halaavia ja suutelevia pareja tai luonnonaiheita kuten kivi, paju, kiertynyt puu jne. Veistokset valettiin betoniin Renkomäen sorakuopassa. Työläässä ja raskaassa valuprosessissa Lanulla oli apuna Lahden taideinstituutin opiskelijoita. Vaikka jokainen veistos on itsenäinen taideteos, veistospuistosta muodostui kuitenkin ehjä ja yhtenäinen kokonaisuus.

Luonnonpuiston teokset on sijoitettu metsään ja ne on tarkoitettu löydettäväksi sattumalta. Veistosten pehmeä, pelkistetty muotokieli ja harmaa väritys auttavat niitä sulautumaan luontoon. Osa teoksista on saanut sammalpeitettä pinnalleen, mikä on ollut taiteilijan ajatuksenakin. Ympäristötaiteena ne täyttävät omaperäisellä tavallaan julkisen taiteen perinteiset kriteerit: ne muistuttavat siitä, keitä olemme, mistä olemme tänne tulleet ja mihin kuulumme. Kariniemen lehtometsän veistokset ovat viehättäneet kävijöitä positiivisuudellaan, oivalluksillaan, lämpimällä huumorilla ja herkkyydellä.

 

Kirjoitin vuonna 2015 taidemaalarituttavastamme Olavi Lanusta muistokirjoituksen. Olli oli omasta näkökulmastaan aina ensin taidemaalari, vaikka hänen näyttävimmät työnsä voi luokitella lähinnä veistoksiksi.

 

Tässä lukijalleni linkki tuohon Lanun muistoartikkeliin:

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2015/05/olavi-lanu

 

 

Keskeisenä Kariniemen luontoharvinaisuuden hengen ylläpitäjänä ja sen luonnon vaalijana ovat toimineet Kariniemi-seura ja Pro Puu -yhdistys.

Kariniemenmäen toimivuuden ja vaikuttavuuden pääasiallinen muoto on kuitenkin ollut saada  hiljaisuudessa liikkua tässä puistossa ja sen ainutlaatuisessa luonnossa. Alueelle johtaa myös koko kaupunkia kiertävä Lehmuspolku. Itsekin olen saanut olla vieraiden oppaana Lanu-puistossa sekä muutaman kerran myös taiteilijan omilla opastuskierroksilla.

 

Tässä vielä takavuosilta yksi linkki moniin Kariniemessä tapahtuneisiin kulttuuritempauksiin Kariniemen tunnetuksi tekemiseksi.

 

Lahden Kariniemi sykkii innostavasti 2008

Lahden kaupungissa puhaltavat taas pitkästä aikaa uutta luovan raikkaat teatterituulet.

Teatteri Nuora on rakentanut aivan keskelle kaupunkia, Lahden komeimmalle paikalle, Kariniemen mäelle, sen Lanu-puistoksi nimetylle kävelylenkille valloittavan, vauhdikkaan ja mieltä keventävän interaktiivisen tapahtuman.

1859501.jpg

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2008/08/lahden-kariniemi-sykkii-innostavasti

 

 

1545041.jpg

 

Työaikanani Lahden koululaitoksessa pidin Suomen kevään tulona käyntiä oppilaiden kanssa aamuvarhaisena huhti-toukokuun päivänä klo 3.30 Kariniemessä, sen kiehtovalla Lumo- (luonnon monimuotoisuus) alueella. Tällä rauhoituspäätöksellä suojellulla mäen pohjoisreunalla ovat jo monet sukupolvet käyneet kuuntelemassa kevään tulon aamuvarhaisia lintukonsertteja.

Muistan joskus oppilaiden vanhempien hieman mutruilleen tuon Kariniemi-aamun lähestymistä ja lastensa herättelyä. Mutta oppilaiden muistoissa nuo konsertit ovat jääneet lähtemättömiksi ja useille aikuisina keväisin toistuviksi tapahtumiksi.

Kirjoitin vajaa vuosi sitten 8.6.2019 näkymästä, jonka kohtasin täällä Kariniemen kuuluisassa lintuparatiisimetsässä käytyäni:

 

" Kariniemen luonnonpuistossa: sen pohjoisreunalle oli Lahti Aqua raivannut koko Lahden tärkeimmän lintuparatiisin läpi omalle uudisrakennukselleen huoltotien ja pilannut siten koko harvinaisten lintujen pesimä- ja elinalueet sekä luonnonpuiston luontaiset lahopuiden ja kasvillisuuden tärkeät pieneliöiden ja lintujen elinympäristöt.

 

Kariniemi%201.jpg

Kariniemi%202.jpg

Kariniemen lintuparatiisi tänään. 8.6.2019

Toivon tietenkin, että Lahti saisi arvokkaista luontopuitteistaan kunniaa, mutta sellaisesta, minkä se todella ansaitsee myös meidän kaupunkilaisten, luontoa rakastavien suomalaisten ja itse luonnon näkökulmasta."

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2019/06/lahti-koko-euroopan-ymparistoesimerkiksi

 

Tänä aamuna 28.3.2020 kello 6 lohduton näky oli muuttumaton. Lahti Aquan pystyttämät puomit ovat yhä paikalla. Koskemattomaksi tarkoitettua rauhoitettua aluetta halkoo korotettu kivisoratie. Lintuparatiisin viholliseksi on kohonnut nyt myös melusaaste, joka ympäri vuorokauden täyttää paratiisialueen: Lahti Aquan teknisen uudisrakennuksen ilmastointi huutaa kohisevaa ylä-ääntä täysillä pilaten äänimaiseman. Silti mustarastaat ja sirkut lauloivat sielunsa täyteydestä ja riemusta.

 

 

 

Hell%C3%A4%20kivi.jpg

Hellä kivi

 

Viimeisin uhka Kariniemelle on tullut kuntoilijakansan innosta perustaa Lahteen kuntoportaat – niin kuin jo miltei kaikkialle muualle Suomeen on tehty. Jostakin omituisesta syystä niitä ei luontevasti olekaan ajateltu rakennettavaksi kaupungin urheilupyhättöön, Salpausselän kisamonttuun, jossa niille olisi mainiot tilat ja kuntoilijoiden huoltorakennukset tarjoiluineen.

 

Kuntoiluporrastouhuajien pinttymäksi on jymähtänyt Kariniemi, sen rauhoitettu etelä-länsirinne ja vielä omituisesti kulkien Kariniemen länsireunan kaupunkilaisten omakotitalojen sivuitse niiden tontteja hipaisten.

 

Nuori kadunrakennukseen suuntautunut designer on ne piirtänyt puusta valmistettaviksi, 120 metrin pituisiksi, betonitolpille perustettaviksi, mutkitteleviksi ja vielä äänekkäin metallikaitein varustetuiksi, kaksi ja puoli metriä leveiksi koko rinteen täyttäviksi rakennelmiksi levähdyspaikkoineen .Portaat alkavat mäen alta Vesijärven rannan tasolta ja johtavat kuvassa olevan Hellä kivi -veistoksen jalkojen juureen.

 

Hoitosuunitelma%202019-2024.jpg

Ohessa vain pieni ote Kariniemen hoitosuunnitelmasta

 

Kariniemenpuistolle on tehty vuosille 2019-24 ns. hoitosuunnitelma, joka ainakin luonnonsuojelukohteita tuntevalle on täysin talousmetsäisesti ajateltu. Puuta nurin ja toista ehkä tilalle. Näin on jo osin metsuritilaustyönä jäljestä välittämättä tehtykin.Tässä suunnitelmassa ei kuitenkaan ole pienintäkään mainintaa kuntoiluportaista.

 

Kummallista on myös, että helmikuussa järjestettiin kuulemistilaisuus kuntoporrassuunnitelmista. Sen jälkeen ilmoitettiin, ettei tilaisuus ollutkaan mikään virallinen kuulemistilaisuus. Nyt ovat parhaillaan nämä suunnitelmat kahden viikon ajan nähtävänä ja muistutukset tehtävä viimeistään 1.4.2020 mennessä.

 

Juuri viime kuussa olimme Lahden kaupungin vihertoimen ja Salpausselän luonnonystävien järjestämässä luonto-illassa, jossa pureuduttiin erityisesti kasveihin, haitallisiin vieraslajeihin Lahdessa. Siellä kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala kertoi, että hyvin harvoin hän mistään kaadattaa puita, paitsi jos poliisi puiden vaarallisuuden takia niin pyytää tekemään.

 

 

Asemapiirros%20kuntoportaista.jpg

Asemapiirros kuntoportaista

 

Kaupunginpuutarhuri Kujala vastaa myös kuntoportaiden toteutuksen kokonaisuudesta kaupungin kaavoituskatsauksen mukaan. Hänen vakuuttelunsa eivät ainakaan kuntoportaiden suunnitelmien piirustusehdotuksia tutkittaessa pidä lainkaan paikkaansa. Kuntoportaat on piirretty siten, että valtaosa Kariniemenmäen länsiosaa suojaavista luonnonpuiston puista joudutaan kaatamaan kuntoportaiden tieltä.

 

 

 

Aivan pari päivää sitten koko Suomi jatkoi ihmettelyä koronaviruksen apatiassa ja Ylen TV-uutiset näytti, miten ihmiset silti jaksavat harrastaa liikuntaa. Saimme pelästyä lopullisesti Kariniemen luonnonrauhan tulevasta tuhosta.

 

Uutiset.jpg

 

Pääuutisissa 26.3.2020 (katso linkki alla) näytettiin, minkälaista on kuntoileminen juuri täsmälleen Lahteen suunniteltujen kaltaisissa kuntoportaissa. Miten tällainen meno ja melske sopii suojeltuun, yhteen maailman harvinaisimpaan, rauhoitettuun luonnonpuistoon.

 

Seuraavasta linkistä: kun nuoli tulee esiin, siirry kohtaan 12.0 ja katso uutisia kohtaan 14.0.

 

https://areena.yle.fi/1-50338503

Katkaise lopuksi uutislähetys tv-ruudun oikean yläkulman rastista. Kiitos.

 

 

Kuulutus Kariniemenmäen portaiden puistosuunnitelman nähtävillä olosta

Nähtävilläoloaika 18.3.-1.4.2020

 

PS Sinivuokkokuva kymmeniä vuosia vanha -ei luonnosta poimittuja kukkia

Lis%C3%A4liite.jpg