Haaskalla

Jos natisee evankelis-luterilainen kirkkomme liitoksissaan, niin suorastaan repeilee suomalainen koululaitos Lahden rakenteissaan.

Tosin toistaiseksi vielä Suomen valtioon kuuluu evankelisluterilainen/ ortodoksinen kansankirkko,  mutta ei kauan, jos lahtelainen käytäntö toimii. Kaikki  valtiomme perusrakenteen ulkopuolelle sijoittuvat, hyvääkin tarkoittavat ideat tuntuvat juuri nyt vähintäänkin kyseenalaisilta. Ne ovat kuin kaupallista haaskalla oloa Lahdestamme, jonka kouluelämä on täysin laittomassa ja hädänalaisessa tilassa.

 

Lainkuuliaisuudesta viis

417480.jpg

Kallion koulu on Liipolan kaupunginosassa toimiva erityiskoulu, joka on tarkoitettu oppilaille, joilla on vaikeuksia sosiaalisessa ja/tai tunne-elämän kehityksessä.

Viime torstain 22.2.2007 kokouksessaan Sivistyslautakunta päätti tehdä sopimuksen Lahden kristillisen koulun kannatusyhdistyksen kanssa. Sopimuksessa yhdistys vuokraa kaupungilta Kallion erityiskoulun tilat aloittaakseen syksyllä 2008 tiloissa kristillisen koulun pitämisen.

Jo aikaisemmin kesällä ( Teknisen lautakunnan kokous 20.6. 2006) samainen yhdistys yritti vuokrata tarpeisiinsa Anttilanmäen koulun tilat. Silloin tekninen lautakunta päätti, ettei se kouluvalitusten keskeneräisyyden vuoksi voi tehdä sopimusta.

Koko koulupakettihan on useina valituksina lainopillisesti vielä kauan vailla lainvoimaa. Siten enempää Anttilanmäen koulua kuin Kallion koulua tai muita lakkautettuja koulujakaan koskevat päätökset eivät ole vielä laillisia. Osa valituksista on Kouvolan hallinto-oikeudessa ja yksi jo Korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Rahaa ja monipuolisuutta?

Asian esittelijät (Marja Spoof / Juhani Tommola) evästivät päätösesityksessään Sivistyslautakuntaa näin: Lahden kaupungin strategian mukaan kaupungin tarjoamissa palveluissa korostetaan monipuolisuutta, valinnan mahdollisuutta ja omaa vastuuta. Kaupungin ylläpitämän koulutoimen lisänä esim. jo toimiva Steiner-koulu ja esitetty kristillinen koulu tarjoavat vaihtoehtoja vanhemmille ja lapsille ja monipuolistavat sitä kautta kaupungissa olevaa palvelutarjontaa.

417379.jpg

Yksi Lahden kristillisen koulun puuhamiehistä dipl.ins. Eero Seesvaara pastorina kastehommissa.

Tilapalvelun esityksessä vuokrata Kallion koulu Lahden kaupungin strategiaan vedotaan samassa asiassa näin:
Parantaa kaupungin omaisuuden tuottoa.

Todellisuudessa kaupunki menettää selvää rahaa kristillisen koulujen oppilaiden valtionapuna, joka on 5202 euroa/oppilas. Siis Lahden kaupungin valtionapu pienenee esimerkiksi sadan kristillisen koulun oppilaan osalta 520200 euroa jokainen vuosi!

Rodunjalostusta

Lahden kristillisen koulun esitteessä sanotaan mm.

"Koulu on tarkoitettu kaikille. Vain erityisopetusta tarvitsevan lapsen hyväksyminen joudutaan ratkaisemaan erikseen."

Koulu siis valikoi oppilaansa. Vastuullisin  - rajallisesti lahjakkaiden, heikkolahjaisten, vammaisten ja psyykkisesti sairaiden  -  opetus jää  kunnan varsinaisen koululaitoksen vastuulle. Missä on todellinen kristillisen maailmankatsomuksen arvopohja – luulisi kristillisyyteen kuuluvan  kaikkien heikompiosaisten auttaminen.

"Kristillisestä koulusta lapset saavat eväitä reppuunsa ja he voivat olla valona ja suolana muiden joukossa." Tämä kristillisyyden farisealainen käsitys olla parempi ihminen muiden joukossa on vähintäänkin vastenmielinen.

 

Jälkikirjoitus

Katso myös kommenttipuheenvuoroa ylläolevaan kirjoitukseen

otsikon Lahest -yhteydestä, päivätty 4.3.2007 !