Paragrafi.jpg



Matti Koskelan veistos Paragrafi Lahden Kansantalon edustalla, Lahden Museon valokuva


Kuvataiteilija Matti Koskela sai tänä vuonna Lahden kaupunginhallituksen myöntämän Lahden mitalin. Koskela on 1969 Lahteen muutettuaan ollut monessa mukana: taidegraafikkona, kuvataidejärjestöissä, opetustehtävissä, patsaskilpailuissa, ryhmänäyttelyissä, taiteen tekijänä, biennaaleissa ja yksityisnäyttelyissä ympäri maan ja maailman.

http://www.koskela.tv/4x_matti_koskela.html


Eikä aika ole hänen suunnittelemaansa huippumodernia (nyt jo kohta neljäkymmentä vuotta vanhaa) täyslasitaloideaansa ja sen toteutusta Lahden Kiveriössä vieläkään syönyt. Toimiva ja ainutkertainen talo edelleen. Sen tuikeat löylyt olen itsekin kokenut.


Sen sijaan Lahti-mitalin perusteluissa annetut muutamat tiedot Koskelan toimista ovat sen verran virheelliset, että asioita tunteva alkaa pohtia muunkin meriittilistan todenperäisyyttä. Mitalin päättäjiäkö on väärin informoitu? Kenen muisti pätkii – tahallisesti vai tahattomasti? Onko mitalitoimikunta tutkinut tietonsa? Minkälaisen tiedon varassa Lahden kaupunginhallitus toimii? Lahden mitalin saajia on kaikkiaan jo 52 ja heistä vain kaksi kuvataiteen edustajaa (Lanu ja Koskela).

 

Mukkulan Talli ja Puisto

Lahti -mitalisadetilaisuudesta kertovat mediat (mm. ESS 3.11.09 + kaupungin omat nettitiedotteet) suitsuttivat, että Matti Koskelan aloitteesta olisi syntynyt Suomen ensimmäinen kesänäyttely Talli ja Puisto vuonna 1969 Mukkulaan.
Olin tuohon aikaan melkoisesti taide-elämässä mukana, leipätyökollegojani olivat taidemaalarit Kaija Ikävalko ja Tuomo Lukkari. Näin heidän suuren ahkeruutensa ja innostuksensa, järjestelykoneistoponnistelunsa, byrokratianpehmittelytyönsä ja rahanhakuyrityksensä taiteen kesänäyttelyn aikaansaamiseksi Lahden Mukkulan kartanon talliin ja puistoon kesäksi 1968. Kävin myös kokemassa, nauttimassa ja toteamassa lahtelaisittain poikkeuksellisen tasokkaan ja uudenmuotoisen näyttelyn hienon kokonaisuuden, josta ohessa pari lehtileikettä lukijalleni tiedoksi.

Lahti kuvataiteen kaupunkina tuli juuri tämän, monipuolisen, mielikuvituksellisia installaatioita ja tasokasta maalaustaidetta tulvillaan olleen näyttelyn kautta Suomen tietoisuuteen. Saman1968 -kesän kansainvälinen Mukkulan kirjailijakokous tutustui myös näyttelyyn ja viesti ihastuksensa ympäri maailman.

Idean äiti oli mainio, värikäs, lahjakas Kaija Ikävalko ja toimeenpanijoina pitkä liuta kaupunkimme tunnetuimpia lahtelaistaiteilijoita Olli Lanu, Jorma Karden, Mauno Hartman, Ritva Leinonen, Marja-Liisa Mäki-Penttilä, Kosti Ahonen, Hilkka Silvekoski,Timo Ruokolainen,Manu Lappalainen, johdossaan Tuomo Lukkari. Naapurimaiden ja Amerikanmaan taiteilijoita oli mukana ynnä suomalaistaiteilijoita Lahtea etäämpää mm. Pentti Papinaho, Mauri Favén ja Laila Pullinen.

 

Alma-Median nettivauriossa  vuodatusjärjestelmän kymenettuhannet kuvat ja  kuvamateriaalit tuhoutuivat (alla)

Yllä lehtileike Etelä-Suomen Sanomien jutusta sunnuntain 2.6.1968 Kulttuuriosastossa (Corner = toimittaja Kalevi Salomaa)

Vuonna 1968, vuotta ennen Koskelan Lahteen saapumista, Mukkulan kesänäyttely tuli siis suomalaisen kesän taidehistoriaan. Vasta erityisesti vuosina 1970-72 Mukkulan Talli ja Puisto -näyttelyn laajetessa Koskela oli toimivasti mukana Mukkulan taiteilijajoukossa näyttelyn organisoinnissa.


1257262481_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Etelä-Suomen Sanomat 16.6.1968 ( taidekriitikko Mika Suviojan arvio Talli ja Puisto -näyttelystä)

 

Purnu ennen  Mukkulaa

Toinen Koskelan mitalisadetilaisuuden medialle välittämä tieto, että Talli ja Puisto -näyttely olisi ollut ensimmäinen suomalainen kesänäyttely, ei sekään pidä paikkaansa. *
Kuten kaikki Oriveden Purnun, Aimo Tukiaisen ateljeen yhteyteen syntyneen kesänäyttelyn, vuosikymmenten kävijät  tietävät, Purnun ensimmäinen näyttely oli jo vuonna 1967.

Näyttelytoiminta Purnussa alkoi vuonna 1967, kun Tukiainen kuuden taitelijatoverinsa kanssa järjesti sinne kesänäyttelyn yhteisen 50-vuotisjuhlan kunniaksi. Suomen ensimmäinen kesänäyttely sai pian seuraajia ympäri maata. Alkuperäinen ”Purnu-ryhmä” oli Aimo Tukiainen, Taisto Ahtola, Erik Enroth, Unto Koistinen, Pentti Melanen, Ernst Mether-Borgström ja Tuulikki Pietilä.

Luottamus Lahden päättäjiin

2114437.jpg


Olisi korrektia Mukkulan Talli ja Puisto -näyttelyn oikeita perustajia, ideoijia ja työmyyriä kohtaan antaa kunnia heille. He kun vielä ovat –kunnioitettavassa iässä- edelleen aktiivisesti työskenteleviä taidemaalareita.

On totta, että menneet vuodet silaavat tapahtumiin unohduksen kultahohdettaan ja monissa toimissa mukana olleet omivat tahallisesti tai tahattomasti muutakin kunniaa kuin mitä ovat ansainneet.
Totta on sekin, että paljon oikeaa tietoa menee ihmisten mukana manan majoille.
Totta myös: mitä kirjoitetaan, jää historiaan totuutena.

Siksi – mitalin himmentymättä - huomionosoituksen myöntäjien,
myös Lahden päättäjien on pysyttävä tosiasioissa.

Onnitteluni mitalin saajalle!

 

 

Lahden mitalin toimikunta:

Mitalitoimikunnan puheenjohtaja
Kansanedustaja Ilkka Viljanen

Varapuheenjohtaja
Mika Kari

Sihteeri
Kaupunginsihteeri Mirja Ollikainen
mirja.ollikainen(at)lahti.fi

Mitalitoimikunnan jäsenet
Matti Kauppila
Maija-Liisa Lindqvist

 

*Lahden Taiteilijaseuran jäsenet olivat jo useana kesänä järjestäneet Kariniemen laella taidenäyttelyitä (1964 - 67)

http://www.lahti.fi/