Yli kaksitoista vuotta sitten Lahdessa alkoi näkyä yksi ennenkokemattoman laaja kansalaismielipiteitten vaikuttamistapa kaupungin tulevaisuuteen monilta kohdiltaan muutoksina sen rakentumiseen. Ranta-Kartanon kaavasta tehty laaja kansalaisadressi valituksineen pitkitti alueen valmistelua kymmenen vuotta lopulta niin, ettei Lahden kaupunginvaltuuston yhden äänen enemmistöllä hyväksymästä kaavasta enää ole jäljellä mitään alkuperäisestä. Kaikki on muuttunut.

1920327.jpg

Päätöksen muuttaminen aloitettiin viranomaisportaassa tuolloin syyskuussa 2008 käynnillä silloisen juuri virkaansa astuneen kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirran puheilla. Kuvassa vaikuttajajoukon ydinryhmä, sen ylärivissä toinen oikealta Petri Alastalo.

 

Nyt kaupunkilaisia on näinä päiviä jälleen mukana vaikuttamassa kaupunginvaltuuston jo sopimaan pormestarimalliin. Sen tarpeellisuushan on kyseenalainen varsinkin näin ennen vaaleja, sillä vasta vaalien jälkeen me saamme toimivan valtuuston, jolla on reaalinen valta päättää hallintonsa uudistamisesta.

Vaikuttamisen voimahahmona ja nyt myös pääorganisaattorina on kunnioitettavan ahkera ja periaatteellinen Petri Alastalo. Eilen hän luovutti kaupungintalon edustalla nykyiselle kaupunginjohtajalle jo yli neljäntuhannen kolmensadan lahtelaisen allekirjoittaman adressin koko pormestariajatuksen tyrmäämiseksi.

Tilanteen irvokkuutta kuitenkin kärjistää adressin vastaanottajat - kaupunginjohtajana toimiva Pekka Timonen ja adressin jatkovalmistelut hoitava kaupunginsihteeri Janne Mäki.

Pekka%20Timonen.jpg

Pekka Timonen

Lahden kaupunkilaisilta suljetun Näkökötornin  (Mustankallion vesitorni) kaukonäköisestä kiikarilinssistä nähtynä Pekka Timoselle pormestariajatuksen kaatuminen merkitsisi oman kaupunginjohtaja-aseman lopullista vakinaistamista  ja hänen taustapelurilleen kaupunginsihteeri Mäelle ja hänen perheelleen konkurssin partaalla toimivan Lahti Events -yhtiön (toimitusjohtajana Mäen puoliso Emilia Mäki ) kaupungin taloudellisen taustan turvaamista.