Muotsikka-normal.jpg

Lahden muotoiluinstituutin avoimien ovien päivänä 10.10.2009 oli kovin harva lahtelainen ymmärtänyt mennä ihmettelemään Muotoiluinstituutin työnäytteitä, hämmästelemään oppilaitoksesta valmistuneiden sijoittumista maailman autoteollisuuden muotoilijoiden eturiviin tai uusien huonekalujen suunnitteluneroihin.

Kaupunkimme tittelinkipeät nokkanaiset ja nokkamiehet heräävät maineen jälkijunassa havahtumaan oman kaupunkinsa opetustyön ainutkertaisuuteen. Kun Helsinki juuri on saanut maailman muotoilupääkaupunki-tittelin vuodelle 2012 ollaan Lahdessakin niin pollea, niin pollea – Lahti kun on ollut oikein rahallisesti mukana hakemuksessa perskärpäsenä maineen ja tittelin toivossa.

Oma kaupunginjohtajamme Jyrki Myllyvirta kirjoittaa 25.11. blogissaan kovin yrityslähtöisesti designtittelin autuudesta. Ei Muotoiluinstituutti ensisijassa yrityksistä lähde:niin Iskulla, Askolla kuin Kempilläkin on ollut osaavia muotoilijoita jo ennen Muotoiluinstituuttia.

Kyllä Lahti on maailman muotoilukaupunki Muotoiluinstituutissa oppinsa saaneiden muotoiluosaajien, niiden yksittäisten piirtäjien ja fundeerajien ahertamisen ja työnteon tulosten ansiosta: hyvä opetus ja sen tuottamat hyvin opetuksen omaksuneet oppilaat ovat Lahden Muotoiluinstituutin ainutkertainen tuote.

Muotsikka2-normal.jpg

Muotoiluinstituutin Avoimien ovien päivän yksi monista näkymistä

Muotoiluinstituuttimme kouluttamien luovien ihmisten merkityksen ovat maailman pienet ja suuret areenat kyllä oivaltaneet, ei Lahti-kaupunki, joka nyt ottaa asiasta väärän, polleuden aseman, vaikka on eiliseen asti ratsastanut pelkästään Muotoiluinstituutin kulkua kiristävin suitsin.
 
Lahden – sen poliittisen harvainvallan -
onkin nyt äkkiä annettava Muotoiluinstituutille takaisin sen opetustuntimäärä ja taiteellinen, luova opettamisen vapaus, joita tunnetusti liian pitkän aikaa on kahlinnut Muotoiluinstituutin päälle väkisin istutettu kömpelö, asioita täysin ymmärtämätön, poliittisesti mandatisoitu Päijät-Hämeen koulutuskonserni ja vielä sen alla pikku tittelipäivänvarjo Lahden Ammattikorkeakoulu, molemmat kunnian ja kiitokset omaan tyhjään ansioplakkariinsa keräten.

 

http://tarmon.vuodatus.net/blog/1937011/muotoilu-lahden-vetovoima

http://tarmon.vuodatus.net/blog/2049183/taiteen-kesaisessa-lapivalaisussa/