1308687990_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Päivän alustuspuheenvuorossa Suomen Olli Jalonen ja Ranskan Florence Pazzottu teemassa, jossa kirjailijan tehtävät saivat tarkan, hellittämättömän pohdinnan: Täyttääkö kirjailija todellisuuden aukkoja vai puhkooko hän reikiä siihen, mitä luulemme todellisuudeksi.

Pieni ikimuistettava käväisytuokio Messilässä Lahden 25.kansainvälisessä kirjailijakokouksessa sen viimeisenä päivänä kristallisoitui yhdeksi elämäni timanttisimmista kokemushetkistä. Suuri teltallinen ajattelevia, pohtivia, inhimillisiä, todella keskustelevia ihmisiä kuin lähimmäisiä - tuottavassa, innostuneessa ajatustulituksessa toistensa kanssa. Voiko tämä olla Suomea ja vielä lähes Lahteakin? Tällaiseen asiasyväkeskusteluun, tällaiseen henkevään huumoriin, tällaiseen kutsumukselliseen kirjoittajapaljouteen en olisi kuunaan uskonut törmääväni Lahden kamaralla, jossa miltei kaikki inhimillinen toiminta on jo ajat sitten laitostunut, yhtiöitetty, tulostavoitteiseksi budjetoitu  - siis lähes sieluttomaksi, kasvottomaksi tuhottu.

1308688204_img-d41d8cd98f00b204e9800998e1308688265_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lahden kirjailijakokouksen byrokratian - sen järjestelytoimikunnan ja hallituksen pitkäaikaisen jäsenen - monitoimisen Kari Salmen kanssa muistelimme päivän alkua odotellessamme muutamia Mukkulan tammien alla koettuja ja Konserttitalon runoiltojen värikkäimpiä Kirjailijakokouksen tilaisuuksia, joissa joskus tarvittiin palokuntakin paikalle irrottamaan tammeen kiipeytynyt ja nautinnollisesti latautunut järjestelytoimikunnan Eino Leino -seuran jäsen maanpinnalle, tai neuvostoliittolaisten kirjailijoiden suomalaiselle yllättäviä, vapaita ja spontaaneja vatsan ilmavaivojen tyhjennystapoja Mukkulan kartanon puistossa..

Joka toinen vuosi kokoontuva, Eino Leino -seuran, Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen kesäyliopiston järjestämä, Lahden kaupungin ja Opetusministeriön rahoittama Lahden kansainvälinen kirjailijakokous voi hyvin tänäänkin: sen verrattoman energiset vetäjäpuheenjohtajat Virpi Hämeen-Anttila ja Jarmo Papinniemi saivat osanottajat vaivatta syttymään ja yhtymään älykkääseen, yhteiskunnalliseen ja maailmantilannetta kartoittavaan kirjailijakeskusteluun. Lähes seitsemänkymmentä kirjailijaa ympäri maailman oli saapunut paikalle, kohtaamaan toisiaan ja ajatuksiaan sekä lahtelaisyleisön.

Kun kokoustelttaan saavuttuani olkapääni takaa kuului tuttuääninen tervehdys ja monet lahtelaisystäväni, kirjallisuuden työmyyrät ynnä me tavalliset lahtelaiset täytimme osan penkeistä ja kun vielä tilaisuuden tekniikka simultaanitulkkauksineen, äänibalansseineen toimi ennnenkuulumattoman loistavasti, kulttuurikokemuksen puitteet olivat minäitselleni taivaalliset.

http://www.liwre.fi/site/

 

Kirjailijan korkeakoulu

Olli Jalosen henkevä, esitystaidollisesti hurmaava, rohkea ja sympaattinen, tilittävä puheenvuoro kirjailijaksi tulemisesta, kirjailijan tehtävästä ja sanomisen oikeudesta kasvoi päivän terävästi analysoiduksi, unohtumattomasti kiteytetyksi.

Tällaista mieleni sokkeloihin tarttui Jaloselta:

Hän kertoi kirjailijaksi ryhtymiseensä vaikuttaneen ratkaisevasti ensimmäisen työpaikan ja sen työtehtävät. Jalonen oli työssä Indonesian suurlähetystössä Helsingissä ja sai palkkansa Indonesian valtiolta Djakartasta. Jalosen tehtävä oli laatia pressitiedotteita erityisesti Indonesian tilanteesta 1970-luvun alussa. Kenraali Suharton tiedotepropaganda loi maailmalle kuvan ihanteellisesta valtiosta, jossa jokaisella kansalaisella oli mielipiteenvapaus, ihmisarvo korkeassa kurssissa ja hyvä toimeentulo. Tosiasiassa Suharto hallitsi diktaattorina, oman saarivaltionsa kansanmurhaajana 32 vuotta. Tuon Suhartonvallan alkuvuodet Jalonen työkseen käänsi ja levitti propagandaa, jonka hän tiesi omasta kokemuksestaan miltei heti olevan täysin väärää: tosiasiassa valtaa pidettiin yllä pelolla ja murhaamalla lopulta kymmentuhansittain oman maan kansalaisia. Jalonen sai työnantajaltaan tarkkoja ohjeita, miten Suhartosta ja Indonesian asioista piti tiedottaa jokainen päivä, miten hänen läheisistään oli tiedotettava jne

Jalosen sisäinen kamppailu oikeasta, vapaasta tiedosta ja sen välittämisestä päätyi työpaikastairtisanoutumiseen. Tämän jälkeen Jalonen ei vuosiin pystynyt kirjoittamaan mitään. Hän kirjoittautui kortistoon, matkusti sitten Irlantiin ja näki sielläkin totuuden kaksi täysin erilaista mallia samasta Irlannista - englantilaisen ja irlantilaisen. Ajatus saada ja pystyä joskus kirjoittamaan, kirjoittaa vapaasti, kypsyi. Työpaikka ja sen ilmapiiri voi olla siis tällainen kirjailijaksi kypsymisen kirjailijahautomo, kirjailijankorkeakoulu. Kirjailijaksi ryhtyminen tuli mahdolliseksi vasta silloin kun itse pystyi täysin vapautumaan omana itsenään kirjoittamaan. Silloin kykeni kirjoittamaan ymmärrettävästi kaikille - koko maailmalle - eikä vain itselleen.

Jalonen iskostikin kirjailijan tehtäväksi näyttää, osoittaa ja kuvailla reikiä vallan kulisseista. Tämä tehtävä on loputon kaikilla kirjailijoilla ympäri maailman. Tehtävään pystyy vain riippumaton, vapaa kaunokirjallisuus: sitä ei kahlitse mikään.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Olli_Jalonen

http://www.liwre.fi/site/?lan=1&page_id=527

Yleisökeskustelussa todettiin monen työpaikan, monen maan ja kansakunnan maailmassa tarvitsevan kirjailijansa....Berliinin muurien jälkeen Irak, tänään koko salattu arabimaailma ja Jalosen paneelikollega ranskalaisrunoilija Florence Pazzottun ajatuksissa juuri nyt herkkä Gaza…


Kirjailijan tehtävä

Tietenkin korotin itseni oitis oikein pienimuotoiseksi aasinsiltakirjailijaksi: tämä Lahen uutisiahan on yhtenä päätarkoituksenaan antanut sananvapauden ja kirjoittamisluvan kansalaisille edes näistä lahtelaispikkunurkkakuntaisista asioista. Täällä Lahdessa kun ole tapana yleensä totuutta kirjoittaa ainakaan omissa nimissä, vaikka se selän takana ehkä uskalletaan kuiskaten lausahtaakin. Kirjailijakokouksen kaltainen, yleisölle soveltuva kansalaiskeskustelu on vielä valovuosien päässä Lahti-Hämeen arjesta.

 

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous

Tämä sisäänlämpiävä Lahtiyhteisö tarvitsee reikiä vallankulisseihinsa. Se tarvitsee myös tämän pienen kurkistusreiän, Lahden kansainvälisen kirjailijakokouksen, nähdäkseen muuhun maailmaan, todistaakseen edes pyrkivänsä totuuteen ja viimein sivistykseen.

1308708478_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Historiallinen kirjailijadokumentti: monista kirjallisuuselämän suomalaistyöläisistä erotan Antti Sepän figuurin kuvani keskeltä. Hän on uskollisin Lahden kirjailijakokouksen osanottaja ja käynyt kaikissa sen 25 kokouksessa.

1308708645_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Varmaan ikuisenmonia vuosia odottelemme paluuta Mukkulan tammien kuiskivaan ja lumoavaan aitolahtelaistodellisuuteen, sen korvikkeena Messilän kirjailijateltasta avautuva sateisen kesäinen henkeäylevöittävä suomalaismaisema syöpyy ympäri maailman sananvapauden levittäjien sielunmaisemaan.

Hyvää Juhannusta!