Virkamiesten vastuu oli tiessään Lahden Rantakartanon yleisötilaisuuden järjestelyissä. Tämän kuun 2.päivänä järjestetystä yleisötilaisuudesta ei ollut sanaakaan päivän tai viikonvaihteen paikallisissa lehdissä saati Lahden kaupungin omilla ilmoitussivuilla.

1627677.jpg

Tilaisuuden isäntänä oli jälleen  teknisen lautakunnan esittelijä Veli-Pekka Toivonen. Sama mies on ollut keskeisesti valmistelemassa jo vuosikausia Lahden kaavasurkimuksia, joiden tulokset mm. Paavolanrinteessä ja Ankkurissa ovat maanlaajuisesti tunnettuja esimerkkejä epäonnistuneista rakennusalueiden toteutuskokonaisuuksista.

Lahden kaupungin edustajat kaupunginarkkitehti  Anne Karvinen-Jussilainen ja Veli-Pekka Toivonen syystä hämmästelivät suurta kiinnostuneiden määrää.

Tämäkin kaavatilaisuus jatkui totuttuun, urautuneiseen tapaansa monien vuosien kaavarutiinilla. Myös Lahden oman maisema-arkkitehdin asema oli entisenlaisensa: hänet oli jälleen vaiennettu ja istutettu tilaisuuden sihteeriksi.

1650040.jpg

Vaikka Lahden kaupungin kaavatoimesta vastaavat virkamiehet olivat tahallaan ajoittaneet Lahden kaupunginkirjaston yleisötilaisuuden kesän alkupäiviin ja jättäneet siitä tiedottamatta, oli paikalle ilmestynyt hämmästyttävän monta - lähes kuusikymmentä - asiasta kiinnostunutta lahtelaista.

Lahden Ranta-Kartanoksi nimetty suunnittelualue on ollut päättäjien hyppysissä vuosikymmeniä. Se on vielä ainoa Lahden keskusta-alueen rakentamaton paikka ja kävelymatkan päässä oleva henkireikä kuuluisan Vesijärvemme rantaan. Alueen kiehtovanviehättävä sijainti linja-autoaseman ja Vesijärven välissä on syyhyttänyt rahanälkäisiä rakentajia jatkuvasti.

1646397.jpg

 

Alueen suunnitteluun luultiin saatavan lopullinen piste järjestämällä sen toteuttamiseksi arkkitehtikilpailu. Se tuotti kymmenkunta melkoisen samalinjaista suunnitelmaa: kaikissa niissä alueelle ehdotetaan rakennettavaksi suuri määrä asuntoja: kaikissa suunnitelmissa keskeistä on täyttää alue valtavasti ylimitoitetuilla kerrosneliömäärillä ja rakentaa Lahdelle tyypillinen järvimaisemavaihtoehto umpeen ja tavallisen kaupunkilaisen jokapäiväisen käytön ulottumattomiin.

 

1646229.jpg

Ranta-Kartanon alue

1646227.jpg

Ranta-Kartanon kaava-alue on viidenkymmenen askelen levyinen sola.

1646226.jpg

Ranta-Kartanon alueen länsipään puuston lomasta pilkottaa Pikku-Vesijärvi

Maallikkokin ymmärtää Lahden linja-autoasemalla seistessään ja katsoessaan kohti Vesijärveä nyt parkkialueena toimivaa asfalttikenttää, että alue on viheralueen ja puistomaisen rakentamisen unelma, nykyisten ja tulevien kaupunginasukkaiden henkireikä.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 1646390.jpg

Pieni (kuvassa punainen) ahdas läntti aiotaan rakentaa täyteen

korkeita kerrostaloja

 

Kaupunginarkkitehtipettymys

 

Tilaisuudessa kaavaesittelyn suorittanut kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen osoittautui vanhanaikaisen  pilvenpiirtäjäaikakauden ihannoijaksi ja oman työpanoksensa merkitystä vähätteleväksi näköalattomaksi, vuolassanaiseksi viranhoitajaksi. Tässä hänen muutamia  lausahduksiaan:

-Kun muutkin kaupungit  (mm. Jyväskylä) rakentavat ranta-alueensa täyteen kerrostaloja, niin kyllä Lahdenkin pitää seurata kehityksessä mukana.

-Me rakennusviranomaiset toteutamme vain  valtuuston tekemiä päätöksiä ja toimimme niiden mukaan.

-Alueen arkkitehtikilpailun tulosten perusteella Ranta-Kartanon alue tullaan toteuttamaan ainakin joltakin osin.

 

Kun yleisötilaisuuden osallistujat penäsivät kaupunginarkkitehdiltä alueen luonnosvaihtoehtojen selvittämistä myös nykyisessä nettiaikakauden Lahdessa, hän puolustautui, etteivät niiden pikselimäärät mahdu Lahden nettisivuille!

 

Ja niinpä asiasta kiinnostunut saa edelleen lukea kaupungin sivuilta Ranta-kartanon suunnittelusta kertovan sivun näin:

 

 Palvelinta osoitteessa intrajul.lahti.fi ei löytynyt.

 

Paikalla ollut lahtelaisjoukko ei sanojaan säästellyt. Esitetyt kilpailutulokset se lyttäsi dokumentein perustellen epäonnistuneiksi ja vaati, että kaupunkilaisten mielipiteet kerrankin huomioidaan tässä Lahden tärkeimmässä kaavatoteutuksessa, ja totesi yksituumaisesti:

 

Modernin, vihreän, viihtyisämmän, kaupunkilaisten toivoman kaupunkirakentamisen suunta on vastuullisilla virkamiehillämme täysin kadoksissa.

 

 

Allekirjoita adressi!

 

 http://www.adressit.com/ranta-kartano