Ei enää harvoin, vaan milteipä sääntönä - Lahden kansanopiston teatteriopetuksen perustat saatuaan opiskelijoista merkittävän suuri osa on jo yli kolmekymmentä vuotta valikoitunut kovien pääsyseulojen jälkeen ammatillisiin teatterikoulutuksiin - Teatterikorkeakouluun ja Tampereen yliopiston näyttelijätyön laitokseen.

 

Kauppamatkustajan%20kuolema.jpg

 

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2019/12/kauppamatkustajan-kuolema

 

Kaksi sellaista taiteilijahahmoa on juuri kuluneena näytäntökautena todistanut luovuutensa: Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho ja hänen valtaisan hieno klassikko-ohjauksensa Millerin Kauppamatkustajan kuolema, ohjausassistenttina Esa-Matti Smolander. Molemmat siis ovat Lahdesta, sen kuulusta teatteritaidekoulutuksesta lähtöisin. Teatteri Vanha Jukon taiteelliseksi johtajaksi on tänään nimitetty 1.1.2021 alkaen Esa-Matti Smolander (s.1988). kutsumenettelyllä Jukon toiminnasta vastaavan Lahden OmaTeatteri-yhdistys ry:n hallituksen ja teatterin henkilöstön kesken käydyn keskustelun pohjalta.

 

Teatterin hallituksen puheenjohtajana on Jenni Saario ja muut hallituksen jäsenet  Minja Koski, Hanna Kaitila, Janne Louhelainen ja Matti Pöllänen. Hallintojohtaja Jaska Teuri aloitti toimessaan 2009 ja jatkaa hallintojohtajana toistaiseksi.”Olemme erittäin iloisia valinnasta, joka luontevasti jatkaa ja vahvistaa teatterimme taiteellista linjaa ja tuo teatterimme johtoon monipuolisesti kiinnostavan taiteilijan, jolla varmasti on myös tarvittavaa uudistusmieltä ja näkemystä,” teatterin nykyinen taiteellinen johtaja
Linda Wallgren sekä hallituksen puheenjohtaja Jenni Saario kommentoivat valintaa. Wallgrenin työsopimus Vanhassa Jukossa loppuu 31.12.2020.

 

Smolander todettiin näkemykselliseksi, kunnianhimoiseksi, humaaniksi ja vapaata teatterikenttää hyvin tuntevaksi henkilöksi, jolla on edellytyksiä kehittää suuren rakenteellisen murroksen läpikäyvällä teatterikentällä toimivan teatterimme toimintaa toivomaamme suuntaan niin taiteellisesti kuin rakenteellisesti.


 

Olen saanut olla mukana seuraamassa monet vuodet, koko Smolanderin Lahdessa oloajan hänen teatteritöitään sekä samoin saanut nauttia hänen suurenmoisesta panoksestaan mm. harvinaisessa Röölän Meriteatterissa. En siksi malta olla taas kaivamasta hänestä viimeksi kirjoittamaani.

Teatteri Vanha Jukossa nyt ensi-illassa nähty Esa-Matti Smolanderin ”Minun isäni sydän” -näytelmä, tuo vahvasti läsnäoleva, viiltävän synkkä, traagisen vinostihymyilevä tulkinta Timo K. Mukan elämän keskeisistä kulminaatioista, ylsi näyttämötaiteen herkkävireiseksi, vavahduttavaksi, ajatteluttavaksi luomukseksi ja yhdeksi teatterikirjallisuutemme omaperäisimmistä analyyseistä syksynsynkän pohjoisen taiteilijakohtalosta.
Smolanderin estottoman heittäytyvä, samalla kertaa brutaalin suora sekä empaattisen herkkä mukka-olemus ja hänen näyttämöllinen vitaalisuutensa, sisäistyneisyytensä veivät katsojan yli realismin. Liikutuin ja vakuutuin jälleen kerran lahjakkaan näyttelijän kyvyistä teatteritaiteen voimalla viestittää asioita ja terävöittää sekä muuttaa asenteellista ajatteluamme.

 

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2012/09/lahden-taidelauantai-1

 

Onnittelen Esa-Matti Smolanderia ja lahtelaista teatteriyleisöä erinomaisesta valinnasta - Lahdessa tulee jatkumaan vaihtoehtoinen teatteritarjonta kiinnostavana, odotettavana ja aina mielikuvituksellisen arvaamattomana sekä laadukkaana.

 

Lis%C3%A4liite.jpg