Aarresaari%20-Raisa_Vattulainen%2C_Jari-

Jim, Pitkä John Silver ja Ronttis  - Raisa Vattulainen, Jari-Pekka Rautiainen ja Mari Naumala

 

 

Robert Louis Stevensonin Aarresaari-klassikkotarinassa on mukana kaikki seikkailukertomuksen jännittävät lähtökohdat: laiva, kaukainen tuntematon saari, kätketty aarre, kartta ja merirosvot.

 

Näytelmän kantaesitys Lahden kaupunginteatterissa täyttää hyvän ja tyylikkään lastennäytelmän seikkailun, jännityksen, hauskuuden ja vauhdin vaatimukset sekä tuo Mauri Kunnaksen piirroskäsikirjoitukseen pohjautuvaa hyvähuulista kielihuumoria esitykseen myös aikuisille, jopa teatterista perillä olevien katsojien jo uinuviin nauruhermoihin saakka.

 

Lahtelaisesityksessä hurmaantuu kuitenkin ylinnä Tiina Hauta-ahon komean visuaaliseen näyttämöfantasiaan, jossa näyttämökuvat, puvustus, valaistushämy ja lavastuksen merellinen toimivuus luovat koko esitykselle hienosta hienoimmat vaihtuvatunnelmaiset kehykset – ja niiden näyttämötenhoa lisää vielä rikas tehoste- ja äänimaailma.

 

Sovitus ja ohjaus (Aleksis Meaney) eivät onneksi sitoudu pelkkiin kunnasmaisiin eläinhahmoihin, vaan näyttelijätyön pursuavassa roolitäyteydessä tarinan henkilöt hahmottuvat riittävän kuvitteellisina, elävän luonteikkaina, ja itse tarina sujuu yllättävän inspiroidusti mielenkiintoaan hellittämättä. Kohtauksia elävöitetään muutaman kerran osuvasti sarjakuvamaisella liikekielellä ja kaikkiaan ohjauksen dialogi ja asemointi on selkeän ymmärrettävää tarinaa ja sen yksityiskohtia kiinnostavasti kuljettavaa.

 

Suurimman, monivivahteisimman hahmon Jimin näyttelee Raisa Vattulainen vekkuliksi, vikkeläksi, uhkarohkeaksi ja älykkääksi laivakokin apuriksi. Näyttelijäensemble on löytänyt mainion yhteisen vireen ja lähes viidestätoista eri roolista rakentuu verrattoman värikäs tyyppigalleria. Tässä merirosvotarinassa miltei jokainen hahmo paljastuu lopulta merirosvoksi, vähintään takinkääntäjäksi ja taistelijapuolen vaihtajaksi löytääkseen henkensä kaupalla aarteen, niin että itse aarrekin siinä sivussa, menossa ja melskeessä katoaa koko näytelmän kiinnekohdista.

 

 

Kolmesataasivuisen yli 135 vuoden ikäisen alkuperäisromaaninaikainen yhteiskunnallinen lastenkasvatus satujen kauhutarinoilla pelotellen, päiden listimisillä mässäillen on lahtelaisessa Aarresaaressa lähes taiten siistitty. Esitykseen on jäänyt silti vielä melko arveluttava ajatus tulkita kohtauksia  terävin, tappavin, aidoin ja hengenvaarallisin miekoin taistellen. Vaikka miekkailu onkin hyvin ja huolella miekkailuekspertin harjoittamana toteutettu, niin juuri sen taidokas konkretia todistaa aseilla leikittelyn vaaralliseksi. Mihin unohtui rekvisiitallinen mielikuvitus tässä kohden esitystä (vieläkin päivittäin vaarallisten aseiden kalistelun täyttäessä nyt tuokion sadusta)?

 

Veikkaan teoksen parhaiten osuvan 8-11 -vuotiaalle katsojakunnalle, avaavan kirjallisuuden mittaamattoman lukuisat tarina-aarteet monelle katsojalle nyt ensi kertaa teatterin keinoin yksityiskohtaisempaa lukemista ja mielenkiintoa lisäämään. Heitä nuoremman yleisön soisi saavan mukaansa vanhempaa katsojakumppanuutta - teatterin ja toden eroavaisuuksia selventämään. Aarresaari-näytelmän kekseliäs interaktiivinen käsiohjelma selventää monia asioita pelimuodollaan, samoin hauska merirosvovala, jonka yhteisesti hoilaamalla meidät kaikki hyväksytään merirosvoiksi.

 

 

Lahden kaupunginteatterin Aarresaaren kantaesityksessä katsojan silmä näkee loistavaa näyttämöfantasiaa. Myös mieli virkistyy ja kokee paitsi silmänkääntötaikuuden helppoudella vaihtuvien tunnelmallisten interiöörien ihmeellisyyksiä sekä spontaanin vapautuneen näyttelijätyön kantavan tarinan juonta ja esityksen avaavan mielikuvissamme hienon sadun meille kaikenikäisille katsojille teatterimme syysnäytäntökauden piristykseksi.

 

 

 

 

AARRESAARI

 

TEKSTI Mauri Kunnas

 

(Robert Louis Stevensonin samannimisestä klassikkoromaanista tulkittuna)

 

SOVITUS JA OHJAUS Aleksis Meaney
LAVASTUS, PUKUSUUNNITTELU JA VALOSUUNNITTELU Tiina Hauta-aho
MUSIIKKI JA ÄÄNISUUNNITTELU Tatu Virtamo
TAISTELUKOREOGRAFIAT Oula Kitti


 

ROOLEISSA Jori Halttunen, Saana Hyvärinen, Mari Naumala, Anna Pitkämäki, Mikko Pörhölä, Jari-Pekka Rautiainen, Henri Tuominen, Raisa Vattulainen

VALOKUVA  Aki Loponen
 

Kantaesitys Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä 31.8.2019


https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/produktio/233/aarresaari

 

Lis%C3%A4liite.jpg