PesisKIljusen%20Herrasv%C3%A4ki.jpg

Kiljuset 5.3.2019 Vesijärven satamassa lehdistötilaisuudessa

 

Näimme Pesäkallion kesäteatterissa sunnuntaina 30.6.19 klo 13.00 KILJUSET ensi-illassa - Kiljusen herrasväen uskomattomia seikkailuja koko perheelle tarkoitettuna näytelmällisenä hupailuna ja taatusti tuoreempana, raikkaampana ja musikaalisempana kuin näiden kirjojen syntymisaikoina, 1920-luvulla.

 

Pesäkallion monisataisessa täydessä katsomossa kuhisi sekä näyttämöllä että katsomossa, kun kauhusta kalpenevat kansalaiset saivat keskuuteensa kuulun Kiljusen kauhuperheen, jonka vauhdikasta, poikkeuksellista elämänmenoa saimme seurata lähes kaksi tuntia väliaikoineen.

 

Sleepy Sleepersin Kesämopo oli mainio alkubiisi tälle perheshowlle. Muutenkin laulava Pesäkallion näyttelijäkunta ja Bändi selviytyivät seitsemästä Sleepersin ja Tehosekoittimen hittibiisistä kelvollisesti, vaikka enemmän ensemblen niin osaavaa stemmalaulua jäinkin kaipaamaan.

 

KILJUST%20B.jpg

KIljusia 24.6.2019 viikkoa ennen ensi-iltaa Pesäkalliossa

 

Kiljusten esiäideille ja esi-isille eli kansansaduille Hölmöläisistä on sentään monet ikäpolvet saaneet hymyillä ja nauraa jo koulun lukukirjoissa, mutta Jalmari Finnen Kiljus-kirjojen monikymmeninen kirjasarja on Suomen kansalle melko vieras, useimmin vain sattumalta osunut kohdalle tai kirjoista tehdyt parit filmit tullut nähtyä.

 

Kiljuset ei olekaan kansansatuihin verrattuna yhtä viisaasti punottuja, sillä niissä 1910-20 - lukujen pikkuhauskuus on tehtyä ja vailla kansansatujen suussa kulkenutta viisasta kokemusta, opetusta ja tositarinaa.

 

Siksipä nyt tehdyn näytelmämuotoisen esityksen käsikirjoittaja Outi Keskevaari oli tempaissut tekstistä kohtaus kohtaukselta etenevän varieteen tekstituokioiden juurikaan toisiinsa liittymättä. Tietenkin olisin halunnut näistä teoksista hienosti etenevää teatteria, juonellisen ehyen kokonaistarinan.

 

Esimerkilliseksi ja ehdottomasti maukkaimmaksi huumoriksi ja toimivimmaksi kohtaukseksi kasvoi taitavasti suunniteltu ja toteutettu pitkä tarina kaivoon putoamisesta. Se oli jo suurta, jännittävää ja etenevää sekä loppuunsa asti kasvavaa huumoria, maittavaa koko perheen tilannekomiikkaa ja komediaa, jollaista koko esitys olisi tarvinnut viihdyttääkseen täydellä teholla.

 

Kaipasin myös todellisempia, hurmaavampia sydämellisiä Kiljusia! Ajattelin, että juuri humoristiohjaajan kädestä näistä näyttelijöistä olisi luotu aidosti omapersoonaiset Kiljuset.

 

Ihailin silti kelpo näyttelijöiden yritystä tyypitellä Kiljusen isää, Kiljusen äitiä, Plättää, Mököä, Lurua sekä rva Eskolaa ja Fiinaa. Nyt hahmot olivat vielä kypsymisasteella, esityskerrat avaavat ne nähtyä viihdyttävämpään hauskuuskukkaansa.

 

Sovittaja-käsikirjoittaja oli luonut myös kirjasarjan kirjoittajan - itse Jalmari Finnen - henkiin näyttämölle. Hänen osuudessaan laulu tuntui onnistuneimmalta kauniilla säveltunnelmoinnillaan, vaikkakin esitystapa oli turhan kovavolyyminen.

 

 

Huumori ja komedia on vaikea viihdyttämislaji. Olen varmaan kovin synkkämielinen luonne ja tyhmäntärkeä persoona, kun minua ei paria kohtausta enempää huvittanut koko esitys.

 

Kookas keski-ikäinen katsojanaapuri sivullani ja samanoloinen eturivin katsoja jalkojeni juuressa eivät tahtoneet pysyä nahoissaan hengen jo salpautuessa auringon paahtaessa kolmenkymmenen celsiusasteen poltteella täydeltä - nauraa hohottaessaan koko näytelmän lopun hysteerisesti kesän uusimmille teatterihölmöilyille.

 

Onneksi sain nauttia näiden naapureiden ja monen monen yksilön makeasta naurunremakasta. Ja kaikki, läheistenkin sydämenpohjasta lähtevä nauru terapoittaa sekä jatkaa elinikäämme kuulemma.

 

 

 

KILJUSET 30.6.-11.8.2019  Pesäkallion  kesäteatterissa

 

KIljuset.jpg

 

Pes%C3%A4kallio%209b.jpg

Pes%C3%A4kallio7.jpg

 

 

Katso lisää:

https://www.pesakallionkesateatteri.fi/kesan-2019-aikataulu/

 

Lis%C3%A4liite.jpg